Χρονόμετρο

  Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Θέμης Καλπακίδης για την αλλαγή της όδευσης του ΤΑΡ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η παρουσία συνεργείων του ΤΑΡ σήμερα σε χωράφια των Φιλίππων οδήγησε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμη Καλπακίδη να δηλώσει ότι ξεκινάει απεργία πείνας και θα είναι εκεί στα χωράφια όσο είναι και τα συνεργεία. Επίσης ο  πρόεδρςο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας ζητάει να έρθει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

  Παράλληλα χθές έδωσε συνέντευξη Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτων με την παρουσία των φορέων της Καβάλας και των Κρηνίδων που συμμετέχουν και στηρίζουν την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμις Καλπακίδης σημείωσε ότι «δεν είναι 4 – 5 αγρότες που αντιδρούν στην συγκεκριμένη όδευση, σήμερα παρόντες είναι και συμμετέχουν, ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών που εκπροσωπεί 35 κλαδικά σωματεία, το Επιμελητήριο Καβάλας, ο σύλλογος εμπόρων βιοτεχνών του πρώην Δήμου Φιλίππων, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Κρηνίδων, όπως και ο σύλλογος των Δημοτικών Σχολείων Κρηνίδων, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος τους Ζυγού, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΒΦΛ, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και άλλοι φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή και συμπαράστασης στον αγώνα αυτό».

   

  Στην συνέχεια ξεκίνησε ο κ. Καλπακίδης ένα καταιγιστικό κατηγορητήριο εναντίον της Κοινοπραξίας, χρεώνοντας της στρέβλωση της αλήθειας και μη νόμιμες εργασίες, για τα οποία είπε ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της δράσης του ΤΑΡ και γι’ αυτό όπως τόνισε «πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια».

   

  Αναδρομή στα γεγονότα

  Με μια αφήγηση που ξεκίνησε από το 2013, ο κ. Καλπακίδης εξιστόρησε μια σειρά γεγονότα που  καθόρισαν την σχέση της εταιρίας με την τοπική κοινωνία, «Όλα ξεκίνησαν από την παρουσία 4 ανθρώπων στις Κρηνίδες που ήρθαν και μας είπαν ότι «ενδεχομένως να περάσει από τη περιοχή σας ένας αγωγός, αν εγκριθεί και μας υποσχέθηκαν διαβούλευση. Εμείς εξ αρχής ζητήσαμε αλλαγή της όδευσης, αλλά ουδέποτε ήρθε κανείς για να κάνουμε διαβούλευση και με το έτσι θέλει αποφάσισαν να περάσουν από την συγκεκριμένη διαδρομή. Η αλλαγή που υποστηρίζουν ότι έκαναν είναι απλά μια μετατόπιση, το πολύ 300 μέτρα. Η ουσιαστική παρανομία του ΤΑΡ στην συγκεκριμένη περιοχή είναι η απουσία διαβούλευσης, πράξη που είναι προαπαιτούμενο να γίνει πριν ξεκινήσουν τα έργα, Αυτό ουδέποτε έγινε και προσπαθεί τώρα με ανακοινώσεις να αποδείξει ότι κάνει. Έτσι με ψευδή στοιχεία έχει πάρει την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τώρα επικαλείται ότι είναι νόμιμη» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «με ψεύδη προσπαθεί να προχωρήσει, λέγοντας ότι έκανε διαβούλευση ή ότι έχουν πληρωθεί οι αγρότες και ότι μόνο 2 – 3 άτομα αντιδρούν. Παρά τα διαφημιζόμενα οι αγρότες δεν γνωρίζουν βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους και η εταιρία λέει ψέματα. Υπάρχουν αγρότες που έχουν υπογράψει εδώ και δύο χρόνια και δεν έχουν πληρωθεί, καταστρατηγείται η διακρατική συμφωνία. ¨Όλα αυτά και πολλά ακόμη, τα έχουμε καταγγείλει αλλά κωφεύουν και μάλιστα βλέπουμε και δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης των Αθηνών που ψευδώς υποστηρίζουν ότι χάσαμε τα δικαστήρια».

   

  Η διαβούλευση που δεν έγινε

  Στην συνέχεια ο κ. Καλπακίδης τόνισε ότι «Επίσης έχει προχωρήσει η εταιρία σε παράνομες εργασίες και κανείς δεν ενδιαφέρεται και μάλιστα φέρουν αστυνομία να μας απειλήσει όταν διαμαρτυρόμαστε, ο νόμος δεν ισχύει για όλους; Παράνομα αντλούν ύδατα, περνάνε από χωράφια χωρίς την άδεια των ιδιοκτήτων κ.α. Έχουν καταστρατηγηθεί συνθήκες και ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα. Η μόνη διαβούλευση που έχει γίνει είναι για την αλλαγή της όδευσης και τίποτα άλλο».

   

  Τέλος για την περίφημη σύσκεψη στο Υπουργείο σημείωσε ότι με ψευδή στοιχεία παραπλανούν τους πάντες και εμείς αποδημήσαμε τα συμπεράσματα τους και τα όσα έλεγαν για τα Τενάγη, εκεί δεσμεύθηκε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντοςκ. Σταθάκης να στείλει περιβαλλοντικό επιθεωρητή και τόνισε μάλιστα ότι δεν θα προχωρήσουν οι εργασίες, αν δεν γίνει αυτοψία!!! Ποτέ δεν τον είδαμε. Επιπλέον εξέδωσε Δ.Τ. ο κ. Σταθάκης για τα αντισταθμιστικά χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση, πέρα μιας αναφοράς της δημάρχου Δ. Τσανάκα που σημείωσε ότι όντως την ενδιαφέρουν τα έργα, αλλά ξεκαθάρισε μετά από ερώτηση του Θ. Μαρκόπουλου ότι δεν θα άλλαζε την όδευση για τα αντισταθμιστικά». Ακολούθως ο κ. Καλπακίδης χαρακτήρισε τον Σταθάκη «dealer του ΤΑΡ, που λειτουργώντας εκβιαστικά πάει να ανταλλάξει την όδευση με ένα έργο, το οποίο το κοστολογούν 20 δις., αλλά στην πραγματικότητα είναι 12 δισ. ευρώ και με τις εκπτώσεις δεν θα ξεπεράσει τα 4 – 5 δισ. λόγω εκπτώσεων και μάλιστα θα επικαλεστώ την μαρτυρία του πρώην δημάρχου Κωστή Σιμιτσή που μου είπε ότι επειδή υπάρχει ωριμότητα των μελετών θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Κάνανε αυτή τη σύνδεση των έργων με την όδευση για να μας πιέζουν και να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη».

   

  Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου στα όσα έγιναν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με τα την απόφαση για τα την υπογραφή σύμβασης για τα αντισταθμιστικά υπογράμμισε ότι «ενώ έχει πάρει αποφάσεις κα είναι στο πλευρό μας, στην τελευταία συνεδρίαση πήρε απόφαση να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για τα έργα αναιρώντας την στάση του και ουσιαστικά και αποδομώντας τις προηγούμενες αποφάσεις του. Αυτοί που ψήφισαν ΝΑΙ δεν γνωρίζουν ή μας κοροϊδεύουν. Την ίδια ώρα είναι μαζί μας στις δικαστικές διαμάχες γι’ αυτό πιστεύω ότι εξαπατήθηκαν».

   

  Και άλλοι αγωγοί έρχονται

   

  Εν κατακλείδι ο κ. Καλπακίδης σημείωσε ότι «Υποχρέωση όλων είναι να επαναφέρουμε τον ΤΑΡ στην νομιμότητα ,γιατί καταστρατηγήθηκαν συμφωνίες, διεθνείς συνθήκες, παραβιάστηκαν άρθρα και βιάζεται ουσιαστικά βιάζεται ο τόπος μας. Αν κάποιος έκανε διαβούλευση είμαστε εμείς, που μιλήσαμε με όλους τους φορείς» ενώ άφησε υπονοούμενα ότι υπάρχει κρυφός σκοπός από την εταιρία με στόχο την τύρφη και γνωστοποίησε ότι ένας ακόμη νέος αγωγός με το όνομα ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα περάσει ακολουθώντας την διαδρομή που έχουν προτείνει ο τοπικοί φορείς ως εναλλακτική διαδρομή για τον ΤΑΡ, από την αρχή, χωρίς να έχουν εισακουστεί.

   

  Επίσης εξέφρασε τους φόβους του για την περίπτωση ατυχήματος και τις συνέπειες που θα έχει για τους κατοίκους, για το περιβάλλον και τον αρχαιολογικό χώρο τω Φιλίππων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη όδευση υπονομεύει και την πορεία του αρχαιολογικού χώρου στο πλαίσιο της UNESCO, τονίζοντας ότι όπως υπάρχει η διαδικασία της ένταξης, υπάρχει και της απένταξης. Κλείνοντας σημείωσε ότι χωρίς αλλαγή της όδευσης δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη συζήτηση με τον ΤΑΡ.

   

  Παίρνοντας το λόγο το έτερο μέλλον της επιτροπής Κώστας Στεφανίδης σημείωσε ότι για 50 χρόνια δεσμεύονται χιλιάδες παραγωγικής γης που δίνει τροφή, προσθέτοντας ότι πέρα από το όνομα της Μακεδονίας που δώσαμε με τα την συμφωνία, στον ΤΑΡ δώσαμε και τη γη μας, χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη που στηρίζεται στο πέρασμα των αγωγών χυδαία, γι’ αυτό το θέμα αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Για τις συνέπειες που τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη του τόπου, η όδευση του ΤΑΡ μέσα από τα Τενάγη, αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Κωταϊδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να περάσει ο αγωγός και να μην επιδράσει το γεγονός αυτός στα Λασπόλουτρα και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.