Χρονόμετρο

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Όλο και περισσότερους ψαράδες πιάνει στα… δίχτυα του ο αλιευτικός τουρισμός στην Ελλάδα

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Νίκου Αβουκάτου

    Ψαράδες από τα Κύθηρα, την Αμοργό, τη Ροδόπη, την Καβάλα και δεκάδες αλλά παραθαλάσσια μέρη της χώρας αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον αλιευτικό τουρισμό. Μετέτρεψαν τα καΐκια τους σε τουριστικά σκάφη για να συνεχίσουν την παράδοση, αλλά και να συμβάλουν στη τουριστική ανάδειξη του τόπου μας.

    Στην Ελλάδα έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής του σχετικού νομικού πλαισίου και τα επαγγελματικά σκάφη με άδεια αλιευτικού τουρισμού ξεπερνούν σήμερα τα 150 ενώ πολλοί άλλοι αλιείς βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης ή εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους.

    «Η ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού και η σωστή προβολή του στο εξωτερικό, θα μπορούσε πολύ σύντομα να κάνει την Ελλάδα έναν διεθνή Αλιευτικό Προορισμό. Μόλις σε πέντε χρόνια έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τις 150 άδειες αλιευτικού τουρισμού (με πολλούς άλλους στην διαδικασία της πλειοδότησης), ενώ η Ιταλία έφτασε τις 147δεκαπέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου της αδειοδότησης», τονίζει στη Greenagenda.gr ο Γιώργος Λουρδής, συνιδρυτής της πλατφόρμας ταξιδιών ψαρέματος fishingtrips.

    Το καλοκαίρι του 2017 οι άδειες δεν ξεπερνούσαν τις πενήντα και αυτό αποδεικνύει το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων ψαράδων να απασχοληθούν στον αλιευτικό τουρισμό. Σήμερα υπάρχουν αλιευτικά σκάφη με άδεια αλιευτικού τουρισμού στην Κρήτη, τη Μήλο, τη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο την Κάλυμνο, τη Λήμνο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Σαντορίνη, Μύκονο, τη Σκιάθο ,τον Κορινθιακό, την Αττική, τη Χαλκιδική, τη Καβάλα, τη Ροδόπη, την Ασπροβάλτα και την Πελοπόννησο.

    Σύμφωνα με τον κ. Λουρδή, ο αλιευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

    «Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και ειδικά οι άνθρωποι του τουρισμού, ώστε να αρχίσουν να το προβάλουν με τη σειρά τους στους πελάτες τους αλλά και οι Δημοτικοί και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Γιατί να μην βάλουμε όλοι μαζί αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο;», διερωτάται ο κ. Λουρδής.

    Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή στο «Ελλάδα 2021» και κοινοποίηση προς τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, αλλά και στο Γραφείο Πρωθυπουργού και τα πολιτικά κόμματα, οι ψαράδες αναφέρονται στη σημασία του αλιευτικού τουρισμού για την εξασφάλιση εργασίας και την ανάδειξη της χώρας στο εξωτερικό, ενώ ζητούν να υποστηριχθεί το εγχείρημά τους.

     

    ΠΗΓΗ: http://greenagenda.gr/%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9/?fbclid=IwAR3XWwGWEPiqRv1Y_6KLJvzMbDcKZHjySrtSjJh9VvC6_ZZQcDHZjE5oc6c

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.