Χρονόμετρο

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ: Σταύρος Δινάκης: «Ο δήμαρχος ήρθε σε εμάς με την ουρά στα σκέλια»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Για κακούς χειρισμούς της διοίκησης Σιμιτσή εδώ κι 7,5 χρόνια στο θέμα της διαχείρισης των μπλε κάδων κάνει λόγο ο καβαλιώτης επιχειρηματίας

     Για άρον-άρον συμφωνία κάτω από συνθήκες πίεσης και ανάθεσης του έργου διαχείρισης των μπλε κάδων ανακύκλωσης από πλευράς διοίκησης Κ. Σιμιτσή έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΑΦΟΙ ΔΙΝΑΚΗ Α.Ε., Σταύρος Δινάκης, μετά την αποχώρηση της εταιρεία «Αφοι Φλώρου» από τη Λάρισα, που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο της διαλογής ανακυκλώσιμων στον Δήμο Καβάλας. 

    «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι της διαχείρισης των μπλε κάδων στον δήμο Καβάλας από εδώ και πέρα. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε πάρει μέρος σε κανέναν διαγωνισμό ούτε πήραμε κάποια ανάθεση έργου από τον δήμο για δικούς μας λόγους. Η τελευταία εταιρεία, οι ΑΦΟΙ ΦΛΩΡΟΥ εγκατέλειψαν το έργο και με μια επιστολή στον κ. Σιμιτσή δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διαχείριση προσωρινώς και μέχρι να γίνει νέος διαγωνισμός. Δεν υπάρχει χρονικό όριο σε αυτή τη σύμβαση έργου. Με δικά μας αυτοκίνητα και δικό μας προσωπικό αδειάζουμε τους μπλε κάδους και δίνοντας ένα τέλος προς τον δήμο για όλη αυτή την ιστορία μέχρι την ανάθεση σε νέο εργολάβο».

    anakiklosi2

    «Επί 7,5 χρόνια δεν έγινε τίποτε»

     «Το κομμάτι της ανακύκλωσης είναι λεπτό και πολύ μεγάλο», συνέχισε ο κ. Δινάκης και συμπλήρωσε: «Οι κάδοι καλώς μπήκαν, όμως στην ουσία δε γίνεται σωστά η διαδικασία της ανακύκλωσης. Η ορθή διαδικασία απαιτεί άλλες βάσεις, μέτρα και σταθμά. Βρεθήκαμε να έχουμε 200-250 μπλε κάδους στην πόλη μας και θα έπρεπε να εξυπηρετούμε το έργο, όπως και γίνεται αυτή τη στιγμή. Η ουσία είναι ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Εμείς έχουμε ένα Κέντρο Διαλογής Αναλωσίμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), το οποίο κατασκευάσαμε με την προοπτική να πάρουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά των δήμων και την επεξεργασία τους. Αυτό δεν περπάτησε, διότι η ΔΙΑΜΑΘ, που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων της Περιφέρειας διάλεξε άλλη ρότα. Το αποτέλεσμα δεν είναι απτό μέχρι στιγμής και όλοι θα κριθούν αργά ή γρήγορα για τις επιλογές τους. Αυτή τη στιγμή φτιάχτηκε ένα Κ.Δ.Α.Υ. στη Δράμα, στο οποίο οι ποσότητες που βγαίνουν, δεν επαρκούν, ώστε αυτό να λειτουργήσει επιχειρηματικά, ενώ στην Ξάνθη το Κ.Δ.Α.Υ. που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Στη δε Κομοτηνή, το Κ.Δ.Α.Υ. που φτιάχτηκε σήμερα μοιάζει με αχυρώνα, καθώς ο εξοπλισμός έκανε φτερά, ενώ στο Διδυμότειχο σταδιακά ακολουθείται η πορεία του αντίστοιχου της Κομοτηνής. Στην Καβάλα δεν έχει φτιαχτεί Κ.Δ.Α.Υ., πλην το δικό μας, που είναι ιδιωτικό. Δεδομένου ότι δεν έχει γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης εδώ κι επτάμιση χρόνια, είπαμε να τα διαχειριστούμε και στην πορεία να δούμε τι μπορεί να γίνει καλύτερο. Το Κ.Δ.Α.Υ. της εταιρείας μας εγκαταστάθηκε εδώ το 2007, όμως δε λειτούργησε ποτέ με τη στενή έννοια του όρου. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός στήθηκε στα πρότυπα των Κ.Δ.Α.Υ., αλλά δεν του δόθηκε το έργο, διότι η πρόταση μας ήταν να μας δοθούν τα υλικά από τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, όταν δεν υπήρχαν Κ.Δ.Α.Υ. στους άλλους δύο νομούς κι όταν είναι έτοιμα αυτά από την κρατική χρηματοδότηση, τότε να αναλάβουν οι δήμοι το έργο. Ήταν μια λογική πρόταση, όμως προτιμήθηκε από τη διοίκηση να επικαλείται ψευδείς επιφάσεις και να μη μας δώσει τελικά το έργο, για να έρθει τελικά μετά από 7,5 χρόνια με την ουρά στα σκέλια η διοίκηση Σιμιτσή, καθώς δεν μπορούσε να βρει καμία άλλη εφικτή λύση. Τι να πω; Κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

    Ο κ. Δινάκης υπογράμμισε ότι αν τελικώς αποφασιστεί να φτιαχτεί Κ.Δ.Α.Υ. στην Καβάλα, αυτό θα καταλήξει αργά ή γρήγορα σαν το αντίστοιχο της Δράμας, μια και οι δήμοι παραχωρούν τη χρήση τους σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν υγιείς επιχειρήσεις, με τις ποσότητες που διαχειρίζονται. «Με τα λεφτά του Έλληνα πολίτη στήνονται επιχειρήσεις, οι οποίες καταλήγουν σαν αυτές που προανέφερα στις γειτονικές περιοχές. Πριν επτά χρόνια τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά, όμως δεν το κάνανε».

    Όσο για το πότε ο δήμος Καβάλας εξωθήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της εταιρείας «Αφοι Δινάκη», ο επιχειρηματίας απάντησε: «Πριν τις εκλογές», χωρίς να θέλει να σχολιάσει κάτι περισσότερο, τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν λήφθηκαν σωστές αποφάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και από ανθρώπους που γνώριζαν καλά το αντικείμενο της διαχείρισης των μπλε κάδων ανακύκλωσης.

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.