Χρονόμετρο

  Κατερίνα Περιστέρη: Σε ένα μήνα περίπου τελειώνει η ανασκαφή στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με δηλώσεις της, που μοιράστηκαν σήμερα το το πρωί στους δημοσιογράφους υπεύθυνης της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη κάνει γνωστό ότι σε ένα μήνα περίπου θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, εκτός αν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα όπως είναι ο καιρόις . Τόνισε επίσημα ότι εργάζεται χωρίς να εξυπηρετεί οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα, διαψεύδοντας τα όσα έχουν γραφτεί και ζήτησε να σταματήσει η παραφιλολογία γύρω από τον τάφο, από ειδικούς και μη.

   

  Όσον αφορά τώρα το ανασκαφικό έργο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έχει κατέβει η επιχωμάτωση στην τρίτη πύλη και προχωράνε παράλληλα τα έργα συντήρησης και υποστύλωσης του μνημείου. Νεώτερα δεδομένα δεν υπάρχουν προς το παρών και μάλλον πάνε από βδομάδα οι ανακοινώσεις για την πρόοδο της ανασκαφής και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τα ευρήματα. Για ακόμη μια φορά διαψεύσθηκε η ύπαρξη επιγραφών και η εύρεση χρυσών νομισμάτων εντός του μνημείου – τάφου.

   

   

   

   

  Τα βασικά σημεία της σημερινής ενημέρωσης περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:

   

  1. Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων-ειδικών και μή- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα.

   

  1. Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει  σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την  ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα.

   

  1. Έχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος. Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Άλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις,  σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια.

   

  1. Είναι προφανές ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου.

   

  1. Εμείς, με την έκδοση δελτίων τύπου, που αναφέρονται στην πρόοδο των εργασιών στο μνημείο, φροντίζομε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών αλλά και των μη ειδικών- από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον.

   

  1. Το ίδιο το μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό.

   

  Εδώ, να προσθέσω, ότι  είναι νωρίς  να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής  και  διαθέτει και όλα τα δεδομένα.

   

  Ι.  Οικονομικά δεδομένα

   

  Παρουσιάστηκαν στοιχεία για την συμβολή του πολιτισμού στην οικονομικής ανάπτυξη. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ –  και η οποία παρουσιάστηκε από την Γ.Γ.  Πολιτισμού κ. Μενδώνη, στο σεμινάριο  για το ΕΣΠΑ, στις 28ης Αυγούστου- και αφορά στην οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, απέδειξε ότι:

   

  Α. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.

  Β. Ενα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία.

   

  Επομένως: Οι επενδύσεις στον πολιτισμό συνιστούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις.

   

  Ειδικότερα:

   

  Μέχρι σήμερα τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί στην ανασκαφή είναι τα εξής:

   

  1. 2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών.
  2. 2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.
  3. 2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
  4. 2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  5. 2014: Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  6. 2014: Δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

   

  ΙΙ. Τεχνικές ενέργειες

  Αφορούν το διάστημα από Πέμπτη 18/9/14  μέχρι Παρασκευή 26/9/14.

  «Επισημαίνεται για άλλη μία φορά: Η απομάκρυνση των χωμάτων γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

  Ειδικότερα:

  1. Απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Ετσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό “κόκκινο”. Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.
  2. Ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες.
  3. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου.
  4. Tαπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο.
  5. Ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα τροποποιούνται αναλόγως των δεδομένων της ανασκαφικής έρευνας.

   

  ΤΙ  ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ:

  1.Το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος.

  1. Η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

   

  Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Περιστέρη, επιγραμματικά έχουν ως εξής:

  1. Χριστούγεννα: “Μια κουβέντα είπα”. Η κ. Περιστέρη δηλώνει ότι “σ´ ένα μήνα τελειώνουμε”.
  2. Απάντηση στο σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα: “Την δουλειά μας κάνουμε. Ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας”.
  3. Στο σχόλιο που εμφανίζει “κόντρα Περιστέρη-Παλαγγιά”: “Η κ. Περιστέρη ό,τι ήταν να δηλώσει, το δήλωσε. Δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω”.
  4. Εκ μέρους της ομάδας εργασίας η ανασκαφέας παρακαλεί “να μείνει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο, μακράν πάσης παραφιλολογίας”.

  Δημοσιεύτηκε στις 3

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.