Χρονόμετρο

    Στις 24-26 Νοεμβρίου το Ιστορικό Συνέδριο για την πόλη της Καβάλας

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ

     

    Στο φως άγνωστες πτυχές για την περίοδο από το 1832 έως το 1918 – Ευκαιρία για παρουσίαση πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών, επισήμανε η Δ. Τσανάκα

     

    Την τέλεση ιστορικού συνεδρίου τον προσεχή Νοέμβριο στην πόλη της Καβάλας, με θέμα την ιστορική περίοδο της πόλης από το 1832 έως το 1918, ανακοίνωσαν μέσω συνέντευξης Τύπου το πρωί της Δευτέρας (10/7) η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιστορικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Χιόνης.

    Το Ιστορικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου και χθες έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για την πορεία διοργάνωσης του. Τη μεγαλύτερη δεξαμενή πληροφοριών γι’ αυτό το Συνέδριο αποτελούν τα φωτοτυπημένα αρχεία, που δώρισε στον δήμο Καβάλας η οικογένεια Αστεριάδη και αποτελούν εξαιρετική πηγή για μια περίοδο που είναι γνωστά ελάχιστα πράγματα.

     

    Συνέχεια των επιτυχημένων συνεδρίων και ευκαιρία για παρουσίαση επιστημονικών εργασιών

    Στις δηλώσεις της, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε ότι «θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται με την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της περιοχής, να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες τους. Το Ιστορικό Συνέδριο θα είναι η συνέχεια των επιτυχημένων Συνεδρίων που έχουν διοργανωθεί κατά καιρούς από την ιερά μητρόπολη Φ.Ν.Θ., τον δήμο Καβάλας, αλλά και το Ιστορικό Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας του Ν. Ρουδομέτωφ».

     

    Οι στόχοι του συνεδρίου και η απευθείας μετάδοση

    Για τους στόχους του Ιστορικού Συνεδρίου, η δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι αυτοί σχετίζονται με την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, την αρχιτεκτονική, τη λαογραφική κληρονομιά και την προβολή του τόπου μας. Δήλωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται η απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου των εργασιών του συνεδρίου σε όλο τον κόσμο, καθώς και να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί η υπάρχουσα βιβλιογραφία για την περιοχή μας, αλλά και να αναδειχθεί η προσφορά συμπολιτών μας για την καταγραφή της ιστορίας της περιοχής μας.

    «Σκοπός της διοίκησης του δήμου είναι ο πλούτος αυτών των γνώσεων που θα κατατεθεί στο Συνέδριο να γίνει κτήμα της νέας γενιάς των δημοτών μας. Με παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε, στοχεύουμε στην ανάδειξη κι άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής, με έμφαση στο κομμάτι του πολιτισμού. Έχουν συσταθεί επιστημονική, οργανωτική και τιμητική επιτροπή, ενώ την πρώτη ημέρα θα τιμηθεί ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ, που τιμά την Καβάλα, διαφυλάττει την ιστορία και αναδεικνύει ανθρώπους και γεγονότα, ενώ θα είναι και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής».

     

    Αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της πόλης

    Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Χιόνης επισήμανε πως το Ιστορικό Συνέδριο θα είναι ανοικτό στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε ερευνητές που θέλουν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα την εργασία τους. «Η Καβάλα στερήθηκε από τα συνέδρια που έγιναν από το 1977 και μετά. Αυτό το αρχείο περιέχει ένα πλήθος στοιχείων που διαφωτίζουν την νεότερη ιστορία της Καβάλας. Πιστεύω ότι οι νέοι επιστήμονες εργάζονται και μπορούν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες εργασίες. Αυτό το επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στην πόλη μας, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε».

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.