Χρονόμετρο

  Ισχυρή Ναυτική και Αεροπορική Υπεροχή έναντι της Τουρκίας με RAFALE και BELHARRA..Στις Ελληνικές καλένδες «Γαλάζια Πατρίδα» και «Casus Belli»

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  Εξαιρετικά θετικές οι διπλωματικές και αμυντικές εξελίξεις από την υπογραφείσα στις 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντική Συνδρομής» έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Προηγήθηκε σίγουρα μεθοδική-συστηματική προετοιμασία από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

  Με τη Συμφωνία αυτή σχεδόν ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος αμυντικών εξοπλισμών. Αποκαθίσταται σταδιακά και σταθερά η αερο-ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία και πολύ σύντομα θα μιλάμε για Ναυτική και Αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας με την ολοκλήρωση αντίστοιχων εξοπλιστικών προγραμμάτων :

  Αεροπορία

  Πρόκειται για την προμήθεια 24 υπερσύγχρονων Γαλλικών αεροσκαφών RAFALE, που διαθέτουν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, είναι διπλού ρόλου, φέρουν πλήθος οπλικών συστημάτων που  δεν διαθέτει η Τουρκία, γι΄αυτό και ανησυχεί, όπως πάντα ανησυχούσε για τα δικά μας Γαλλικά MIRAGE-2000, πόσο μάλλον όταν αποκτηθούν μελλοντικά 2η Μοίρα αεροσκαφών RAFALE και F-35.

  Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 της ΠΑ σε VIPER με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες, που επίσης δεν διαθέτει η Τουρκία και τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην ΕΑΒ, με προοπτική αναβάθμισης και των υπολοίπων F-16 της Αεροπορίας.

  RAFALE, F-16/VIPER, M-2000/5, σε συνδυασμό με την ποιοτική υπεροχή και την ανέκαθεν επιχειρησιακή ανωτερότητα των Ελλήνων πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που διακρίνονται μονίμως στις διασυμμαχικές ασκήσεις σε Ευρώπη-ΗΠΑ και το γεγονός ότι η Αμερική απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, διαγράφουν στο εγγύς και απώτερο μέλλον την Αεροπορική Υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποτρεπτική μας ισχύ.

  Ναυτικό

  Η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία προβλέπει ως ενδιάμεση λύση την απόκτηση Κορβετών Gowind και την απόκτηση 3+1 Φρεγατών BELHARRA μέχρι το 2025, πλοία ιδιαίτερα μεγάλης επιχειρησιακής δυνατότητας που διαθέτουν στρατηγικά όπλα μεγάλης ισχύος και βεληνεκούς, φόβος και τρόμος εχθρικών αεροσκαφών και υποβρυχίων από απόσταση.

  Η απαράμιλλη ναυτοσύνη και η διαχρονική από την εποχή του θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», εμφανής ποιοτική υπεροχή των στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού που αποδεικνύεται καθημερινά στο Αιγαίο, μαζί με τις BELHARRA και τα Γερμανικά υποβρύχια 214, εγγυώνται βάσιμα και την Ελληνική Ναυτική υπεροπλία και υπεροχή στη θάλασσα έναντι της Τουρκίας.  

  Συμπεράσματα  

  Ανεξάρτητα από τη Γαλλική αμυντική συνδρομή στο πλαίσιο της Συμφωνίας (πχ αν η Τουρκία προβεί σε ένοπλη επίθεση εναντίον της Ελληνικής Επικράτειας), οι ΒELHARRA, τα υποβρύχιά και οι Κορβέτες του ΠΝ, σε επιχειρησιακή συνεργασία με Rafale και F-16/VIPER της ΠΑ, εξασφαλίζουν ισχυρό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα και δίνουν τη δυνατότητα στις ΕΔ να επιχειρούν  όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και να εξουδετερώνουν πολύπλευρες απειλές, όπως βαλλιστικούς ή υπερηχητικούς πυραύλους, UAVs, Cyber,απειλές stealth στη θάλασσα και στον αέρα.

  Εξασφαλίζεται για αρκετά χρόνια η Ελληνική αεροπορική και ναυτική υπεροχή απέναντι στην Τουρκία και διασφαλίζονται, η εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

  Επιπρόσθετη εγγύηση παρέχεται από την πολυσήμαντη Ελληνογαλλική Συμφωνία σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης τρίτης χώρας στην Ελληνική επικράτεια, από την εφαρμογή της οποίας το όφελος θα είναι σημαντικό σε τομείς όπως, η επιχειρησιακή εκπαίδευση σε κοινές αποστολές, η τεχνολογία, η αμυντική βιομηχανία.

  Πρέπει η Τουρκία και ο Ερντογάν να πάρουν το μήνυμα των ημερών και να δείξουν σεβασμό στη χώρα μας. Από την πλευρά μας, μια που «Δεν Είμαστε (πλέον) Μόνοι μας», με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μελλοντική Τουρκική πρόκληση ή απειλή, όχι με κατευναστική στάση αλλά με πνεύμα ισχυρής αποτροπής με κάθε πρόσφορο μέσο στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των Συμφωνιών.

  Με τέτοιο Εξοπλισμό αρκεί μόνον ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και εξουδετερώνεται στην πράξη η Τουρκική θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας», το παράνομο Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο,το «Casus Belli», τις δε τουρκικές παραβάσεις-παραβιάσεις του εθνικού εναέριου περιττές, όταν πχ έχεις τη δυνατότητα ελέγχου, επιτήρησης και προσβολής εχθρικών αεροσκαφών από την ..Αθήνα.

   

  Αθανάσιος Πάσχου

  Υποπτέραρχος ε.α.-Οικονομολόγος

  Msc Νομικής στο Διεθνές Δίκαιο

   

  ΥΓ. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της συμφωνίας με τη Γαλλία και το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε την 1η Οκτωβρίου προκλητική και απειλητική ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας και για 1η φορά ..νοιάζεται για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα (!!). Καθίσταται λοιπόν αναγκαία, περισσότερο από κάθε φορά, η εκ μέρους μας επίδειξη ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ για «να μην πάνε στράφι» οι συμμαχικές εγγυήσεις και οι θυσίες του Ελληνικού λαού για την απόκτηση των πανάκριβων οπλικών συστημάτων.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.