Χρονόμετρο

  Η 94χρονη ηρωίδα του 1940 με την αδάμαστη θέληση

  Δημοσιεύτηκε στις

  Του Γιώργου Ροδάκογλου

  Ακούραστη,αλύγιστη, βουβή με αδάμαστη θέληση. Η Αθηνά Ντιναλέξη 94 χρόνων σήμερα είναι μια από τις ηρωίδες της Πίνδου. Ήταν 20χρόνων το 1940 όταν ανέβαινε μέσα στα χιόνια τα δύσβατα μονοπάτια και τα κακοτράχαλα βουνά για να μεταφέρει πολεμοφόδια, τρόφιμα και νερό στους Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν του Ιταλούς. Και όταν ήταν στα μετόπισθεν ,έπλεκε χωρίς σταματημό κάλτσες και μάλλινα ρούχα.

  «Τι να πρωτοθυμηθώ ξεxνιούνται αυτά» λέει η ηρωίδα της Πίνδου  και εμείς υποκλινόμαστε μπροστά της, για να ακούσουμε την αφήγηση της:

  «Ήταν φόβος τότε και πολύ σκοτάδι. Ήταν τυραννία. Φόρτωνα πολεμοφόδια από το Καλπάκι και ανέβαινα με τα ζώα, τρεις ώρες δρόμο για να φτάσω στην Γκραμπάλα. Εκεί τα παιδιά. Δρόμοι τότε δεν υπήρχαν. Είχε κρύο και παγωνιά. Εξι ώρες την ημέρα ήμουν στο δρόμο και μετά γύριζα στο σπίτι να φροντίσω τα ζώα και μετά να πλέξω κάλτσες. Όταν ήμουν στο σπίτι πολλές φορές χτυπούσε η πόρτα και μου ζητούσαν φαγητό. Ερχόντουσαν και τα έπαιρναν όλα. Ο κόσμος ήταν φτωχός και πεινούσαμε όλοι. Ο πόλεμος ήταν ένας χαλασμός για τον κόσμο και τα παιδιά όλα. Έχασα και τον αδερφό μου ένα παλικάρι 30 χρόνων. Λίγο είναι αυτό…»

  Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν οι γυναίκες εκείνης της εποχής στο κάλεσμα της πατρίδας . Εκτός από μανάδες, σύζυγοι και νοικοκυρές ήταν οι αφανείς ηρωϊδες του έπους του ‘40.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας απένειμε στην  Αθηνά Ντιναλέξη, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, σε μια σεμνή  εκδήλωση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής, Ιωάννη Τραγάκη και του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού.

   

  Αθηνά Ντιναλέξη : «Aστα χάλια είμαστε σήμερα τι θα κάνουμε δεν ξέρω».

  Κάρολος Παπούλια: «Nα θυμάσαι εκείνα τα παλιά»

  Αθηνά Ντιναλέξη: «Τώρα έχουν μάθει με τα πολλά, εγώ με τα λίγα»

  Κάρολος Παπούλια: «Η πολιτεία έρχεται να σε τιμήσει γι αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία»

  Αθηνά Ντιναλέξη : «Πώς να τα ξεχάσω. Ξεχνιούνται αυτά. Περάσαμε βάσανα»

  Η 94χρονη,ζούσε στον Ελαφότοπο, ένα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη αφού στο χωριό της έμειναν μόνο 120 κάτοικοι.  Έχει τρεις γιους στα Ιωάννινα, μία κόρη που ζει στη Θεσσαλονίκη, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε βλέπει σήμερα την νεολαία και εκφράζει μια πικρία.

  «Χάλασε και η νεολαία μας. Παιδιά είναι αυτά… χάλασε και ο κόσμος. Εμείς τα παιδιά τότε τα είχαμε με το καπίστρι. Τα παιδιά δούλευαν τότε. Σήμερα δεν κάνουν τίποτα».

  Παραμονές του 1940 η 8η Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο  Xαράλαμπο Κατσιμήτρο  οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της  Γκραμπάλας,  της Ασόνισας ,της Βελλάς και των Γεμισιών . Ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος, παρά τις αντίθετες απόψεις του Γενικού Επιτελείου που προέβλεπε άμυνα στα Τζουμέρκα , διέταξε να κρατήσει την γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρι εσχάτων. Πέτυχε να αναχαιτίσει την Ιταλική εισβολή και στις 10 Νοεμβρίου 1940 η 8η Μεραρχία πέρασε από την άμυνα στην επίθεση. Ιδιαίτερα στα υψώματα της Γκραμπάλας  ανατολικά του Καλπακίου, έγιναν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις.

  10751620_10205216022741256_696458162_n10743479_10205216022821258_1351328693_n 10749456_10205216022701255_1474581505_n

  Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής και τον Βασίλειο Νικόλτσιο για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.

  Ο απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού ξηράς, για περισσότερα από τριανταπέντε χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 10.000 ιστορικά κειμήλια με τα οποία έχει διοργανώσει πάνω από 140 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τμήματα της στα μουσεία Βαλκανικών Πολέμων, στο μουσείο της Μάχης του Σκρα, στο μουσείο της Επανάστασης του ’21 «Εμμανουήλ Παππά», στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας πολλών ιστορικών έργων και από το 2002 διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

   

  «Τα κειμήλια της νεότερης Ελλάδος που συλλέγω, αποφάσισα να μην τα κρατήσω στον ιδιωτικό μου χώρο για να τα χαίρομαι εγώ και οι φίλοι μου, αλλά τα παρουσιάζω σε έντεκα μουσεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί βαθιά πιστεύω ότι όλα τα κειμήλια τα οποία μαζεύω σχεδόν σαράντα χρόνια, ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα εάν η κατοχή τους βρίσκεται σε μένα, γι’ αυτό και πρέπει να εκτίθενται για να είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κύριος Νικόλτσιος.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.