Χρονόμετρο

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η «ΠΛΗΓΗ» ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ… Λιγότερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας φέτος στην Καβάλα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τέσσερις φορές κάτω οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν για λαθροϋλοτομία μέσα στο 2015, σε σύγκριση με το 2012 και αισθητά μειωμένες από πέρυσι

   

   

   

  Η λαθροϋλοτομία, ένα φαινόμενο, που τα προηγούμενα χρόνια είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, σταδιακά μειώνεται την τελευταία τριετία, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες, που καταβάλει το Δασαρχείο Καβάλας.

   

  Όπως τόνισε, μιλώντας στο «Χ» η δασάρχης Ζωή Γεωργούση, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι ακόμη πιο μειωμένα σε σχέση με το 2014 και τρεις φορές κάτω σε σύγκριση με τα περιστατικά παραβατικότητας που είχαν επίσημα αναφερθεί το 2012!

   

  «Η περίοδος υλοτομίας ξεκίνησε από την 1η Οκτώβρη και ολοκληρώθηκε στις 31/10. Πλέον, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκτός κι αν υπάρξουν περιπτώσεις πεσμένων δέντρων και κορμών λόγω αέρηδων, τα οποία μπορούν να πάρουν ιδιώτες προς χρήση, αφού όμως προηγηθεί η σχετική συνεννόηση και δοθεί άδεια από το Δασαρχείο», επισήμανε αρχικά η κ. Γεωργούση.

   

  «Δεν υπάρχουν εκτεταμένα κρούσματα»

   

  Αναφορικά με τις παραβάσεις και αν αυτές εκδηλώνονται φέτος σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, η Δασάρχης Καβάλας απάντησε ότι «πάντα θα υπάρχουν παραβατικές δραστηριότητες, αυτό το γνωρίζουμε. Είναι γεγονός ότι στα χωριά 2-3 άνθρωποι θα βρεθούν να κόβουν παράνομα, χωρίς την άδεια της υπηρεσίας και εκτός περιόδου, όμως ευτυχώς, τα κρούσματα αυτά στην Π.Ε. Καβάλας είναι ελάχιστα και δεν είναι εκτεταμένα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

   

  Σχεδόν τέσσερις φορές κάτω οι μηνύσεις σε σχέση με το 2012!

   

  Αυτό που συνιστά επιτυχία για το Δασαρχείο Καβάλας είναι ο υποτετραπλασιασμός των μηνύσεων για περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας. Η αύξηση των ελέγχων και η λήψη αυστηρότερων μέτρων της υπηρεσίας έφεραν αποτελέσματα μέσα σε μια τριετία.

   

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 95 μηνύσεις, που είχαν υποβληθεί το 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας για παράνομη υλοτομία, το 2013 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 40, το 2014 υπήρξε περαιτέρω μείωση με 35 μηνύσεις και φέτος μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη υποβλήθηκαν 24 μηνύσεις.

   

  Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια για παραβάσεις λαθροϋλοτομίας, τα περιστατικά κατατάσσονται νομικά, ανάλογα με την βαρύτητα τους, σε πταίσματα για ξυλεία αξίας μέχρι 300 ευρώ, σε πλημμελήματα για ξυλεία αξίας μεγαλύτερη των 300 ευρώ, ή κακουργήματα για περιπτώσεις που η αξία υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

   

  Από το Δασαρχείο Καβάλας, οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν στα 24 κρούσματα, που εντοπίστηκαν το 2015, αφορούσαν σε πταίσματα και πλημμελήματα.

  Ωστόσο, βάσει νομοθεσίας, πέρα από τις ποινικές διώξεις, στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, ενώ αφαιρείται ακόμη και το δίπλωμα οδήγησης ενός λαθροϋλοτόμου και επιστρέφεται μετά από 3 μήνες, μόνο εφόσον πληρώσει το πρόστιμο.

   

  «Συνεχώς, ενημερώνουμε τον κόσμο και τον καλούμε να προχωρά σε υλοτομία μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και στα χωρικά όρια που δίνει το Δασαρχείο κάθε χρόνο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και περιορίσαμε σημαντικά αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν ουτοπικό να πούμε ότι δε θα υπάρχει παραβατικότητα χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο, στόχος μας είναι οι υποβληθείσες μηνύσεις να περιοριστούν σιγά-σιγά σε μονοψήφιο αριθμό, κάτι που θα συνιστούσε επιτυχία για την υπηρεσία μας», κατέληξε η κ. Γεωργούση.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.