Χρονόμετρο

  Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΣΟΥΣ: Στο «χειρουργείο» το μεγάλο ψηφιδωτό του Αλέξανδρου

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια από τις πιο διάσημες αποτυπώσεις του μακεδόνα βασιλιά μπαίνει σε διαδικασία αποκατάστασης

   

   

  Ξεκινά η αποκατάσταση ενός από τα πιο διάσημα αριστουργήματα της αρχαιότητας: το ψηφιδωτό της Μάχης του Issus, μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Δαρείου της Περσίας (333 π.Χ.) από την Πομπηία, ένα παγκοσμίως γνωστό σύμβολο των θησαυρών που φυλάσσονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το εργοτάξιο θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα, οι εργασίες που θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο εκτελούνται υπό την επίβλεψη του Κεντρικού Ινστιτούτου Αποκατάστασης (ICR).

   

  Το «μεγάλο μωσαϊκό» που μαγεύει τον Alexandre Dumas βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπια, έφτασε στη Νάπολη το Νοέμβριο του 1844, όταν μεταφέρθηκε από την Πομπηία στο Βασιλικό Μουσείο Bourbon, σε ένα καλάθι που έσυραν δεκαέξι βόδια. Εκτιμώμενο βάρος περίπου 7 τόνοι. Τον Ιανουάριο του 1845 τα κουτιά άνοιξαν και το έργο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο πάτωμα.

  Το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. περίπου. Ο άγνωστος καλλιτέχνης χρησιμοποίησε περίπου ενάμισι εκατομμύριο έγχρωμες ψηφίδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες ανά τόξα. Το πολύτιμο έργο τέχνης κοσμούσε άλλοτε το δάπεδο της ιδιωτικής έπαυλης κάποιου ευπόρου ή κάποιας πλούσιας οικογένειας. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Ρώμη. Πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του γνωστού πίνακα του Απελλή του 4ου αιώνα π.Χ. και σύγχρονο του Μεγάλου Αλέξανδρου. Ίσως να είναι αντίγραφο νωπογραφίας του Φιλόξενου της Ερέτρειας, την οποία αναφέρει ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος.

   

  Η δραστηριότητα αποκατάστασης θα είναι πολύ περίπλοκη αλλά και ένα συναρπαστικό ταξίδι μεταξύ διαγνωστικής ανάλυσης και τεχνολογίας.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.