Χρονόμετρο

    Η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» ΤΗΣ Δ. ΤΣΑΝΑΚΑΣ ΣΤΟΝ Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗ: Η πεσμένη γέφυρα και ένα πόρισμα που – οσονούπω – θα τους χτυπήσει την πόρτα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με τις ευθύνης για το ατύχημα, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

     

     

    Με εντολή του αρμόδιου υπουργού, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ανέλαβε προ μηνών, να μελετήσει όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην πτώση της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο Καβάλας, στις 9 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες, ακόμη δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα των ελεγκτών μηχανικών. Ένα πόρισμα το οποίο πέρα από την αιτία της πτώσης της γέφυρας, θα πρέπει να ξεκαθαρίζει και μια σειρά άλλα ζητήματα, ιδιαίτερα σημαντικά για την υπόθεση.

     

    Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο και κύριο ζήτημα είναι, σε ποιόν φορέα ανήκει η πεσμένη γέφυρα. Σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, γύρω στο 2007 και στο πλαίσιο του τότε σχεδίου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, το τμήμα του κεντρικού οδικού άξονα, από το σημείο την βόρεια είσοδο της πόλης – στο ύψος του Πουλίδειου Γηροκομείου – μέχρι την ανατολική έξοδο – στο ύψος των νεκροταφείων – πέρασε από την αρμοδιότητα της περιφέρειας στο Δήμο Καβάλας. Αναφέρουμε το γεγονός γιατί τμήμα αυτού του οδικού άξονα είναι και η πεσμένη γέφυρα. Αυτά τα 180 μέτρα, της γέφυρας ήταν μέσα στην παραχώρηση αλλά εκτός σχεδίου πόλης, οπότε ποια είναι η απάντηση;

     

    Επίσης το δεύτερο ζητούμενο είναι, το ποιος φορέας, όλα αυτά τα χρόνια χρήσης της γέφυρας, φρόντισε για την καλή κατάσταση του οδοστρώματος, για την σήμανση και οτιδήποτε άλλο προέκυπτε, ο Δήμος Καβάλας με την τεχνική του υπηρεσία ή η ΔΕΥΑΚ, η οποία και κατασκεύασε το έργο ή η Περιφέρεια ΑΜΘ; Η απάντηση είναι ένα ακόμη βήμα στην αποκάλυψη των ενόχων.

     

    Εδώ ανακύπτει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Κατά πόσο δόθηκε σε χρήση ένα έργο το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις αρμοδίων, δεν έγινε ποτέ παραλαβή από τον ανάδοχο εργολάβο; Εν προκειμένου η παραλαβή έπρεπε να είχε γίνει από την ΔΕΥΑΚ και αν και δεν έγινε, η γέφυρα, δόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ ο  Δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια ξόδευε χρήματα για να τη συντηρεί! Ουσιαστικά η ΔΕΥΑΚ κατασκεύασε ένα έργο, το οποίο ποτέ δεν το παρέλαβε, αν και το πλήρωσε, ενώ ο Δήμος Καβάλας ξόδεψε χρήματα για να το συντηρεί, ενώ ποτέ δεν του είχε παραδοθεί!!!

     

    Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από το πόρισμα και επιπλέον να υποδείξουν ποιους θεωρούν ενόχους για την παραμέληση και την πτώση της γέφυρας; Μένει να δούμε αν θα καταλογιστούν ευθύνες, μόνο σε πολιτικά πρόσωπα ή στην περίπτωση της ΔΕΥΑΚ, αν θα αναζητηθούν ευθύνες και στην πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων.

     

    Το εν λόγω πόρισμα με την ολοκλήρωση του – κάτι που ελπίζουμε να μην αργήσει πολύ – θα πρέπει να παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και στην εισαγγελέα Καβάλας για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.