Χρονόμετρο

  Η φυλή των <<Ασημένιων Τροχών>>

  Δημοσιεύτηκε στις

  Του Τάσου Βυζικίδη

  Εκεί στην άκρη του δάσους Ουάχε ζούσε η φυλή των << Ασημένιων Τροχών>> . Μέσα στο δάσος ζούσαν και άλλες φυλές ,η φυλή των <<Ακούραστων Πολλών Αλόγων>>, η φυλή της <<Μακριάς Σέλας>> , η φυλή των <<Βιαστικών Ανθρώπων>> και η φυλή των <<Θυμωμένων Ανθρώπων>>.

  Η φυλή των <<Ασημένιων Τροχών>> ζούσε ξεκομμένη από τις υπόλοιπες φυλές και πήρε το όνομα της από την συνήθεια των μελών της να κυκλοφορούν πάνω σε τέσσερις ασημένιους τροχούς. Δεν πήγαιναν πουθενά χωρίς τους τροχούς τους ακόμα και για να φέρουν νερό στον καταυλισμό τους .

  Κάποια στιγμή όλες οι φυλές μεγάλωσαν, πλήθυναν και έπρεπε πια όλες μαζί να τακτοποιήσουν τα θέματα του δάσους . Η φυλή των <<Ασημένιων Τροχών>>> το μόνο που ζήτησε στην συνάντηση τους ήταν να κρατούν ανοικτά και καθαρά τα μονοπάτια που οδηγούσαν στο νερό γιατί είχαν συνηθίσει πιά να μετακινούνται πάνω σε τροχούς και τους ήταν δύσκολο να χαράξουν άλλα μονοπάτια. Όλοι οι αρχηγοί συμφώνησαν πως έπρεπε να ικανοποιηθεί το μοναδικό αίτημα της φυλής αυτής και πως ήταν σωστό και δίκαιο να κρατούν ανοικτά τα μονοπάτια για τους <<Ασημενιοτροχούς>> και όπως ήταν συνηθισμένο κάπνισαν την πίπα της ειρήνης για να σφραγίσουν την συμφωνία.

  Με τον καιρό όμως οι φυλές άρχισαν να καταπατούν την συμφωνία.

  Πάνω στα μονοπάτια η φυλή της <<Μακριάς Σέλας>> -που πήρε το όνομα της από την συνήθεια των μελών της να πηγαίνουν για νερό με οκτώ άλογα ζεμένα σε μια μεγάλη μακρόστενη σέλα- ξεκούραζε τα άλογα της εμποδίζοντας τους <<Ασημενιοτροχούς>> να φτάσουν στο νερό και

  κάποια στιγμή κινδύνεψε όλη η φυλή από την στέρηση του.

  Όμως και η φυλή των <<Ακούραστων Πολλών Αλόγων>> που πήρε το όνομα της από την συνήθεια των μελών της να ζεύουν και να οδηγούν εκατό άλογα και που ήταν και η πιο δυνατή φυλή- δεν τήρησε ούτε αυτή την συμφωνία. Άφηνε τα άλογα της σε μέρη που ήταν αποκλειστικά για την ξεκούραση των <<Ασημενιοτροχών>> και έτσι τους ανάγκαζε να γυρίζουν πίσω στον καταυλισμό τους.

  Η φυλή των <<Βιαστικών Ανθρώπων>> δεν τήρησε ποτέ καμία συμφωνία περπατούσαν τόσο γρήγορα που δεν τους ενδιέφερε το τι γινόταν γύρω τους ,είχαν την συνήθεια να δανείζονται άλογα από τις φυλές της <<Μακριάς σέλας>> και των <<Ακούραστων Πολλών Αλόγων>> . Πιστεύανε πως ήταν τόσο γρήγοροι που δεν ενοχλούσαν κανέναν, τα πάντα τα υπολόγιζαν με το πόσο γρήγορα κινούνται αυτοί και έκλειναν τα μονοπάτια μέχρι να τελειώσει το κυνήγι τους. Όταν κάποτε ρωτήθηκαν από τους <<Ασημενιοτροχούς>> γιατί καταπατάνε την συμφωνία και κλείνουν

  τα μονοπάτια, απάντησαν πως δεν αργούν πολύ μόνο με πέντε μαστιγώματα μπορούν να βρεθούν σε άλλο σημείο.

  Η πιο επικίνδυνη φυλή ήταν αυτή των <<Θυμωμένων Ανθρώπων>> αυτοί ήταν σε συνεχή πόλεμο με τις άλλες φυλές , δεν τους ενδιέφερε τίποτα ήθελαν να εξαφανίσουν όλους τους άλλους για να κρατήσουν το δάσος ολόδικο τους.

  Ήταν επόμενο οι <<Ασημενιοτροχοί>> να ζητήσουν εξηγήσεις από τους αρχηγούς των φυλών ,συναντήθηκαν στην σκηνή του αρχηγού των <<Ακούραστων Πολλών Αλόγων>> όλοι συμφώνησαν πως ήταν λάθος η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους και πως αυτή την φορά θα τηρηθεί η συμφωνία και πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά και ως είθισται κάπνισαν την πίπα της ειρήνης.

  Δεν κράτησε για πολύ καιρό η συμφωνία και οι <<Ασημενιοτροχοί>> βρέθηκαν σε χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη και απογοητευμένοι δεν ξαναβγήκαν από τον καταυλισμό τους.

  Πέρασαν τα χρόνια και η φυλή ξεχάστηκε έπεσε στην λήθη, ώσπου ένας εχθρός μπήκε στο δάσος ,το κυρίεψε και απαγόρευσε σε όλες τις φυλές να χρησιμοποιούν τα μονοπάτια . Όλοι κλείστηκαν στα στενά όρια των καταυλισμών και των σκηνών τους ,κανείς δεν μπορούσε να φτάσει στο νερό. Η απελπισία γέμισε με εφιάλτες τα όνειρα τους.

  Μπροστά στον κοινό εχθρό συσπειρώθηκαν όλες οι φυλές, συνεννοήθηκαν με σήματα καπνού ξέθαψαν το ιερό τσεκούρι του πολέμου και χόρεψαν πολεμικούς χορούς γύρω από την ιερή φωτιά, ξέχασαν όμως να καλέσουν την φυλή των <<Ασημενιοτροχών>>. Ήταν λογικό να τους ξεχάσουν, η φυλή είχε αποτραβηχτεί χρόνια τώρα στο πιο σκληρό περιβάλλον του δάσους ,δίπλα στον βάλτο.

  Επειδή οι <<Ασημενιοτροχοί>> ήταν ειρηνική φυλή δεν είχαν τσεκούρι πολέμου για να ξεθάψουν, έστειλαν όμως σήματα καπνού για να δηλώσουν την παρουσία τους.

  Ενώθηκαν λοιπόν όλες οι φυλές και κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό μέσα από το δάσος ύστερα από μεγάλη μάχη. Ελευθερώθηκαν επιτέλους τα μονοπάτια και χαρούμενοι ξαναβγήκαν στο δάσος, βρέθηκαν με τους φίλους τους ξανά και γιόρτασαν ξέφρενα την ελευθερία τους. Τότε μές στην μεγάλη τους χαρά κατάλαβαν μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ,πως είχαν φερθεί άδικα στη ξεχασμένη φυλή τόσα χρόνια. Έδωσαν υπόσχεση μπρός στην ιερή φωτιά πως θα αλλάξουν την συμπεριφορά τους απέναντι στην φυλή αυτή. Βίωσαν τι θα πεί να είσαι αποκομμένος ,κλεισμένος στην σκηνή σου παρέα με τον εαυτό σου και τα μονοπάτια αποκλεισμένα, να μην μπορείς να φτάσεις στο νερό, να μην μπορείς να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο.

  Οι <<Ασημενιοτροχοί>> χαμογέλασαν , ξέρουν πως οι φυλές δύσκολα αλλάζουν συνήθεις, έχουν όμως μέσα τους βαθιά την ελπίδα πως η νίκη απέναντι στον κοινό εχθρό θα τους ενώσει όλους.

  Πως δεν θα υπάρχουν πια ξεχωριστές φυλές μέσα στο δάσος, ο ένας θα νοιάζεται για τον άλλον, τα μονοπάτια θα είναι μεγαλύτερα και θα είναι πάντα ανοικτά.

  Ελπίζουν πως οι νέοι δρόμοι δεν θα σταματούν στο νερό, θα πηγαίνουν και πιο πέρα, απέναντι εκεί στην χώρα των ονείρων και της ελπίδας, εκεί που βρίσκονται θαμμένα τα παιδικά παιγνίδια όλων των φυλών ,εκεί που νιώθεις πως είσαι ανθρώπινη ύπαρξη, μοναδικός, εκεί που μπορείς να είσαι χαρούμενος και να συνυπάρχεις ειρηνικά με τους άλλους.

  Εκεί που σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα και δεν ανήκεις πουθενά παρά μόνο σε εσένα.

  Ίσως να μην τα καταφέρουν να βρεθούνε όλοι μαζί στην χώρα αυτή ,ίσως πολλοί να βαρεθούνε στα μισά της διαδρομής και να τα παρατήσουνε.

  Δεν έχει καμία σημασία όμως αν θα τα καταφέρουν να φτάσουν εκεί, το σημαντικό είναι να ξεκινήσουν για το ταξίδι αυτό όλοι μαζί, να γνωριστούνε οι φυλές από την αρχή και να μην ξεχάσουν ποτέ τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν απέναντι στον κοινό εχθρό.

  Οι <<Ασημενιοτροχοί>> είναι έτοιμοι για αυτό το ταξίδι, με γυαλισμένους τους ασημένιους τροχούς, γκρέμισαν τις σκηνές τους βγήκαν στο ξέφωτο και περιμένουν τις υπόλοιπες φυλές .


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.