Χρονόμετρο

    Η «ΑΝΑΓΝΩΣΗ» ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Τίποτα στην Αμφίπολη δεν γίνεται τυχαία!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Από την αρχή της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη και πολύ περισσότερο το 2014, από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του χρόνου και φυσικά, μέχρι σήμερα, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά, το επιβεβαιώνει, όπως και αν μελετήσει κανείς και τον κατάλογο με τα ονόματα όσων επισκέφτηκαν το μνημείο στον Καστά σήμερα.

     

    Δεν θα σχολιάσουμε τις παλαιότερες επισκέψεις, αλλά την τελευταία του κ. Σχοινά. Στο επίσημο πρόγραμμα προβλεπόταν ότι ο κ. Σχοινά θα φτάσει στον Καστά, στις 14.00. Αντί δηλαδή να γίνει η επίσκεψη τις πρωινές ώρες, έγινε το μεσημέρι, μια ώρα εξαιρετική, για να επισκεφθεί κανείς και να εισέλθει στο μνημείο του Καστά!!!

     

    Η απόδειξη, γι’ αυτό τον ισχυρισμό είναι η αναμνηστική φωτογραφία, που βγήκε στην είσοδο κάτω από τις Σφίγγες. Μια φωτογραφία στην οποία υπάρχει ένας «επισκέπτης». Πέρα των γνωστών προσώπων που βλέπετε στην φωτογραφία, δηλαδή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης , του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, της Εφόρου Σερρών Δήμητρας Μαλαμίδου, της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή και του επίσημου επισκέπτη Μαργαρίτα Σχοινά και δυο συνεργατών, υπάρχει ένας ακόμη που με την πρώτη ματιά δεν διακρίνεται, αν και η παρουσία του είναι έντονη!!!

     

    Μέχρι την Χειμερινή Ισημερία μας χωρίζουν ακόμη δύο μήνες, αλλά επειδή ο ήλιος έχει αρχίσει να ακολουθεί – εμφανώς πια – χαμηλή πορεία στον ορίζοντα, εφόσον υπάρχει ηλιοφάνεια – και υπήρχε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου – οι ακτίνες του ήλιου, εισέρχονται στο εσωτερικό του μνημείου, σε αρκετό βάθος. Ο ήλιο είναι ουσιαστικά αυτός που κυριαρχεί στην φωτογραφία και με αυτό το στιγμιότυπο, επιβεβαιώνεται ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα «δομικό στοιχείο» του μνημείου η παρουσία του, καθώς όχι μόνο φωτίζει το εσωτερικό του μνημείου, αλλά όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα μελέτη μετείχε στις τελετουργίες που γινόταν στο εσωτερικό του μνημείου.

     

    Αν και είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου, οι ακτίνες του εσπερινού ήλιου, όχι μόνο φωτίζει τα πόδια των παρόντων, αλλά εισέρχεται μέσα στο μνημείο και οι ακτίνες φτάνουν μέχρι τα βάθρα των δύο Κορών. Αν δεν υπήρχε η τέντα προστασίας του μνημείου, το φως θα «έλουζε» και τις δυο σφίγγες και από το άνοιγμα που υπάρχει ανάμεσα τους θα φώτιζε ακόμη μεγαλύτερο μέρος από το εσωτερικό του μνημείου.

     

    Η φωτογραφία που βλέπουμε είναι «βγαλμένη» περίπου στις 2.45, ώρα που αυτή την εποχή κορυφώνεται η εισδοχή των ακτινών του ήλιου, μέσα στο μνημείο. Αυτό σημαίνει ότι ο παρόντες, απόλαυσαν το εσωτερικό του μνημείου «λουσμένο» από τον φθινοπωρινό ήλιο της Αμφίπολης.

     

    Ως εκ τούτου η ώρα, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά είναι η πλέον κατάλληλη για να εντυπωσιαστούν οι επισκέπτες ακόμη περισσότερο από αυτό το λαμπρό μνημείο που το εσωτερικό του αποκτάει άλλη υπόσταση – πιο πνευματική και υπερβατική – όταν φωτίζεται από τον ήλιο.

     

    Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στην παρουσίαση του στον ίδρυμα Μποδοσάκη, ο κ. Λεφαντζής δεν είχε παραλείψει να αναφέρει ότι η ανασκαφική ομάδα μελετάει και τον ηλιασμό του μνημείου. Συγκεκριμένα είχε πει ότι «Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο δεν είναι διαμορφωμένο από τύχη, είναι ότι αυτός ο χώρος έχει σχεδιαστεί μάλλον έτσι, για να φωτίζεται σε μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου, τα τελευταία χρόνια έχει πιστοποιηθεί αυτό γιατί έχουμε κάνει δοκιμές, σε αλλεπάλληλες εποχές, φαίνεται δηλαδή ότι έχει σχεδιαστεί για το χειμερινό ηλιοστάσιο, διότι όταν ανοίγουμε την τέντα εκείνες τις ημέρες, από τις 18 έως τις 28 τέλος πάντων Δεκεμβρίου, το φως φτάνει μέχρι μέσα, εννοούμε δηλαδή ότι φτάνει ακριβώς μέχρι μέσα, φέτος που έγινε μια διερεύνηση, μέρα-μέρα, με όλες τις ώρες της ημέρας για να δούμε πως γίνεται, το φως φτάνει μέχρι μέσα, τον ταφικό θάλαμο, που δείχνει ακριβώς, ότι ο χώρος μάλλον πιθανότατα φτιάχθηκε για κάποιες εκδηλώσεις, κατά τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου». Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η ώρα της επίσκεψης του κ. Σχοινά!!!

     

    Για το θέμα να θυμίσουμε ότι πρώτος το μελέτησε και αναφέρθηκε στον ηλιασμό του μνημείο, ο αρχαιοστρονόμος και συνεργάτης του «Χ» Αθανάσιος Φουρλής που είχε παραθέσει πολλά στοιχεία από την μελέτη του σε άρθρα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω συνδέσεις:

     

    Εντυπωσιακή ανακάλυψη για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης: Το εσπερινό φως του ήλιου του χειμερινού ηλιοστασίου φώτιζε τους ανέσπερους νεκρούς του μνημείου!!!

     

    Νέα ανακάλυψη στον Τύμβο Καστά: Ο ήλιος προσανατόλισε τον Λέοντα της Αμφιπόλεως


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.