Χρονόμετρο

  Αρχέλαος Γρανάς για συνάντηση με ΔΕΠΑ για LNG: Και να μας καλούσαν δεν θα πηγαίναμε!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ξεκάθαρο όχι στην συγκεκριμένη επένδυση

   

  Με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την ΔΕΠΑ Α.Ε. για το έργο της πλωτής εγκατάστασης LNG στον κόλπο της Καβάλας, καθώς και για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή μας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς δηλώνει τα εξής:

  «Η κίνηση της ΔΕΠΑ Α.Ε. να διοργανώσει ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την τοπική κοινωνία της Καβάλας αποτελεί δείγμα απαξιωτικής και αλαζονικής συμπεριφοράς προς τους τοπικούς φορείς. Εμείς ως διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ακόμη και αν είχαμε προσκληθεί, δεν θα συμμετείχαμε. Αν θέλει η διοίκηση της ΔΕΠΑ Α.Ε. να μας ενημερώσει, θα πρέπει να έλθει στην περιοχή μας και να το κάνει με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

  Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη μονομερή απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να βάλει σε προτεραιότητα υλοποίησης τον αγωγό ΤΑΡ και τον σταθμό LNG, χωρίς προηγουμένως να έχει προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για το πώς οι επενδύσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν. Ερχόμαστε λοιπόν πάλι στο ίδιο σημείο, να αντιμετωπίζουμε τετελεσμένα γεγονότα.

  Και οι δύο αυτές ενέργειες αποδεικνύουν πόσο τελικά οι κυβερνητικοί παράγοντες απαξιώνουν την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες και αγνοούν επιδεικτικά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί εκπονούν για τις περιοχές ευθύνης τους.

  Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πήραμε πρώτοι, εδώ και έναν χρόνο, ξεκάθαρη θέση και τοποθετηθήκαμε αρνητικά απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση.

  Έχουμε θέσει ως αναπτυξιακή προτεραιότητα να μην επιβαρύνουμε περισσότερο το φυσικό περιβάλλον από την υφιστάμενη εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και να προσανατολιστούμε πλέον στην προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στον κόλπο της Καβάλας.

  Παρόλα αυτά, λάβαμε σήμερα –με καθυστέρηση 6 μηνών– τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αν το συγκεκριμένο έργο έχει περιθώρια να είναι συμβατό με τον δικό μας σχεδιασμό.

  Σε κάθε περίπτωση, θα αναμένουμε τις εισηγήσεις του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του αντίστοιχου Τμήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας επί της μελέτης, ώστε να διαμορφώσουμε έγκυρη άποψη και να ενημερώσουμε τους πολίτες.

  Είμαστε όμως υποχρεωμένοι, για ακόμη μία φορά, να επισημάνουμε ότι ζητήματα τέτοιας σημασίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα και λαϊκισμό από τους νεοεκλεγμένους εκπροσώπους της αιρετής Περιφέρειας. Αν κάποιος απαξιώνει τελικά το ρόλο της Περιφέρειάς μας, αυτός είναι η κυβέρνηση και οι τοπικοί της εκφραστές.

  Ελπίζουμε λοιπόν η νεοεκλεγμένη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μας ενημερώσει και εμάς για το αναπτυξιακό της σχέδιο και όραμα για τη συγκεκριμένη περιοχή, αν έχει. Γιατί οι λύσεις δεν μπορούν να περιμένουν».


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.