Χρονόμετρο

    Αρχέλαος Γρανάς:«Μακριά τις αλαζονικές συμπεριφορές του παρελθόντος»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Έναν πρώτο μίνι απολογισμό για τα πεπραγμένα της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης γενικότερα και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ειδικότερα έκανε μέσω της συνέντευξης, που παραχώρησε στο «Χ» ο Αρχέλαος Γρανάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, που έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό το ψηφοδέλτιό του, έκανε λόγο για μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία, ωστόσο, διαφάνηκε το όραμα και η βούληση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» να οδηγήσει σε ένα μέλλον με ισόρροπη ανάπτυξη, μακριά από τις αλαζονικές συμπεριφορές του παρελθόντος.

     

    Τι είναι αυτό που άλλαξε από την ανάληψη της διοίκησης σας το 2011;

    «Ως διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, σκύψαμε στο πρόβλημα της αναπτυξιακής υστέρησης του Νομού και προσπαθήσαμε να λύσουμε ζητήματα που έμεναν άλυτα για δεκαετίες. Μετά τον Ιούνιο του 2011 αναλάβαμε ως αιρετή Περιφέρεια ΑΜ-Θ την ευθύνη διαχείρισης των χρημάτων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Όλα τα νέα έργα που εντάχθηκαν, αξιολογήθηκαν με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής μας σε υποδομές».

     

    Ποιο είναι το στοιχείο που σας διαφοροποιεί με τους προκατόχους σας;

    «Έχουμε αποδείξει, μέσα στα τριάμισι χρόνια της θητείας μας, ότι διαθέτουμε και το όραμα και τη βούληση να οδηγήσουμε την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. σε ένα μέλλον με έξυπνη και ισόρροπη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τις αλαζονικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον θεσμό της Περιφέρειας, άλλαξε και η οπτική γωνία, με την οποία βλέπουμε τη θέση του Νομού μας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είμαστε πια μόνοι μας. Αυτό μας βοηθάει να συνδέουμε τις ανάγκες μας με τις ανάγκες των γειτονικών περιοχών, ακόμη και των γειτονικών χωρών, ώστε να κερδίζουμε τις ωφέλειες από τη διασύνδεση των υποδομών στο ευρύτερο πλαίσιο. Στη διάρκεια της θητείας μας, και για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά ζητήματα, πορευθήκαμε με γνώμονα τη συνεργασία και το διάλογο με όλους τους τοπικούς φορείς. Λαμβάναμε πάντοτε αποφάσεις βασιζόμενοι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Το κύρος σε έναν θεσμό δεν το δίνεις, λαμβάνοντας μόνος σου τις αποφάσεις, αγνοώντας την κοινωνία, όπως έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το δίνεις μέσα από τη συνεργασία και την σύμπραξη».

     

    Παρατηρήσατε αγκυλώσεις έργων και εντάξεων με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

    «Δε θα ήθελα να σταθώ τόσο στο τι δεν έγινε πριν όσο στο τι κάναμε εμείς. Αξιοποιήσαμε όλες τις ώριμες παρεμβάσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την περίοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και επιταχύναμε την υλοποίησή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεριμνήσαμε για την επιτάχυνσή τους, προκειμένου να προλάβουμε τον κίνδυνο να μείνουν ανολοκλήρωτα, όπως συνέβη με το Φράγμα του Μαρμαρά και τα αρδευτικά δίκτυα της δυτικής πεδιάδας του Νέστου. Στο παράκτιο μέτωπο, η εξωτερική θωράκιση και η επέκταση του προσήνεμου μόλου του Κεντρικού Λιμανιού της πόλης της Καβάλας που πραγματοποιούνται, θα συμπληρωθούν από την κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης, οι οποίες θα αυξήσουν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων αλιευτικών και τουριστικών σκαφών που ελλιμενίζονται στο κεντρικό λιμάνι της πόλης της Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι τρία διαφορετικά έργα αναβαθμίζουν τη φυσιογνωμία, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του λιμανιού μετά από πολλές δεκαετίες. Παράλληλα, η βελτίωση των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας Καβάλας θα αναβαθμίσει τη λειτουργία της και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς επίσης θα διασφαλίσει τις διαδικασίες συντήρησης και διακίνησης των αλιευτικών προϊόντων».

     

    Παρεμβάσεις έγιναν, ωστόσο και στο ηπειρωτικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας…

    «Πράγματι, το φράγμα του ποταμού Μαρμαρά θα συνεισφέρει στην άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Πιέριας Κοιλάδας συνολικής έκτασης 30.000 στρεμμάτων, ενώ θα επιλύσει προβλήματα ως προς την επάρκεια νερού κατά την αρδευτική περίοδο, αλλά και ως προς την υφαλμύρωση που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω της εντατικής καλλιέργειας και άρδευσης με γεωτρήσεις. Επόμενος στόχος είναι να προχωρήσουν η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο και η χρηματοδότηση της κατασκευής του. Μην ξεχνάμε ότι το έργο αυτό είχε βρεθεί στον αέρα και εμείς διασφαλίσαμε τη συμπληρωματική χρηματοδότηση που χρειαζόταν, για να προχωρήσουν οι εργασίες».

     

    Πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις στο αρδευτικό του Νέστου σε ποια έκταση φτάνουν;

    «Η ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων της δυτικής πεδιάδας θα εκσυγχρονίσει όλο το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και θα ωφεληθούν περισσότεροι από 2.000 αγρότες, για να ποτίζουν σε ένα γόνιμο κάμπο τις εντατικές τους καλλιέργειες. Επιπλέον θα εξοικονομηθεί νερό σε ποσοστό περίπου 30%, που αυτή τη στιγμή χάνεται, ενώ η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί υπολογίζεται ετησίως σε 654.600 ευρώ. Αντίστοιχα, θα ανακατασκευαστεί και θα υπογειωθεί η αρδευτική διώρυγα Β της Χρυσούπολης, που θα εξυπηρετεί την άρδευση 90.000 στρεμμάτων».

     

    Το έργο της γεωθερμίας τι ρόλο θα παίξει για την περιοχή του Νέστου και αν το θεωρείτε ως τη σημαντικότερη επιτυχία σας αυτά τα 3,5 χρόνια;

    «Είναι ίσως μία από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού, με φορέα εκτέλεσης τον Δήμο Νέστου είναι η πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην αγροτική παραγωγή για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που έχουν σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες».

     

    Έργα έγιναν στο οδικό δίκτυο, αλλά η παράκαμψη του Ελαιοχωρίου δεν προχώρησε τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε…

    «Πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από παρεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου σε σημεία που υπήρχαν προβλήματα. Για την κατασκευή της παράκαμψης του οικισμού του Ελαιοχωρίου θα σας θυμίσω ότι μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, δόθηκε προτεραιότητα από τη διοίκησή μας και πλέον το συγκεκριμένο έργο θα δώσει κυκλοφοριακή “ανάσα” στο Ελαιοχώρι, που επιβαρύνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από τη διέλευση των επαγγελματικών οχημάτων, τα οποία μεταφέρουν τις σοδειές της σουλτανίνας στα συσκευαστήρια του Μυρτόφυτου και της Φωλιάς και δημιουργούν μεγάλη συμφόρηση. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, έστω κι αν υπήρξε καθυστέρηση, που εν πολλοίς δεν ευθύνεται σε εμάς».

     

    Η συνεργασία σας με τους δήμους σε ποιο επίπεδο είναι σήμερα;

    «Και σε μεγάλα και σε μικρότερα έργα είμαστε κοντά στους δήμους. Δε στέκομαι μόνο στο πεδίο της γεωθερμίας, στο φράγμα του Μαρμαρά ή στο αρδευτικό του Νέστου. Βοηθήσαμε τους δήμους για να προχωρήσουν σε σχολικά έργα, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εκτέλεσή τους, όπως στον βρεφονηπιακό σταθμό της Ν. Καρβάλης, στα Δημοτικά Σχολεία της Ν. Περάμου και του Αμυγδαλεώνα. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι σχολικές υποδομές που είχε αναλάβει η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. να ολοκληρώσει από την προηγούμενη περίοδο: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Λύκειο Λιμεναρίων, προσθήκη αιθουσών στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, στο Γυμνάσιο Πρίνου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης, κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου της Χρυσούπολης. Θέσαμε προτεραιότητα στην υποστήριξή μας για την ωρίμανση και ένταξη σημαντικών έργων, όπως το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της παραλίας Οφρυνίου, τη Μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων, που εκτελεί ο Δήμος Καβάλας για λογαριασμό της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την ανακαίνιση της Μεγάλης Λέσχης του Δήμου Καβάλας και για τον εξοπλισμό του ΤΕΙ Καβάλας, ο οποίος θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ερευνητική δραστηριότητα του ιδρύματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Πετύχαμε ακόμη τη δρομολόγηση της ωρίμανσης για έργα πολύ μεγάλης πνοής, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του Εμπορικού Λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες Ξάνθης και η κατασκευή του οδικού άξονα Δράμας-Καβάλας στο σκέλος του ευρωπαϊκού οδικού άξονα  Ε61. Μιλάμε για επενδύσεις της τάξης των 390 εκατομμυρίων ευρώ».

     

    Για ποιο λόγο αξίζει ο πολίτης να εμπιστευτεί ξανά την «Κοινωνική Συμμαχία»;

    «Γενικά, και μόνο από το γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ενέταξε αποκλειστικά από το Π.Ε.Π. Α.Μ.-Θ. έργα συνολικού προϋπολογισμού 164.871.644 ευρώ, νομίζω ότι λέει πολλά. Για λογαριασμό τόσο των υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας, όσο και για έργα που εκτελούνται από τους δήμους του Νομού μας. Το ποσό αυτό μας κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας, από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη του ΠΕΠ ΑΜ-Θ. Αυτό το πετύχαμε με συστηματική δουλειά και με τη συνεργασία των δήμων και των τοπικών φορέων. Αυτό είχαμε υποσχεθεί και αυτό θα κάνουμε, εφόσον πάρουμε την εντολή από τους πολίτες για την ανανέωση της θητείας μας».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.