Χρονόμετρο

  Τα προβλήματα της Καβάλας απαιτούν συνεργασία, αλλά…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την Δευτέρα το βράδυ, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ορισμένοι από τους δημοτικούς της συμβούλους που έσπευσαν να υπερασπιστούν την αλλαγή «όδευσης» στο θέμα της αποδοχής των δώρων του ΤΑΡ και κατ’ επέκταση και της υφιστάμενης όδευσης, ανέπτυξαν μια σειρά από επιχειρήματα, σημαντικά, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, όπως η απόφαση του ΣτΕ και οι αδειοδοτήσεις που έχει η Κοινοπραξία, τα οποία όμως θα είχαν αξία, αν είχαν διατυπωθεί νωρίτερα.

   

  Η αλήθεια που είναι γνωστή σε όσους παρακολουθούν το θέμα, είναι ότι από το 2014 που ανέλαβε τη δημαρχία η Δήμητρα Τσανάκα, δεν είχε εξαρχής αντίθεση με την όδευση του ΤΑΡ μέσα από τα Τενάγη, γι’ αυτό και συχνά πυκνά εμφανιζόταν με επαμφοτερίζουσες θέσεις, μπερδεύοντας τους πάντες, ακόμη και την Κοινοπραξία. Αν η κ. Τσανάκα είχε από τότε ξεκαθαρίσει στην Κοινοπραξία ότι δεν αποδέχεται την συγκεκριμένη όδευση, με τρόπο τελεσίδικο και αμετάβλητο, θα είχαν τα στελέχη της, μπροστά τους χρόνο για να δουν τι θα κάνει!!! Έπρεπε να φτάσει ο αγωγός στις «πύλες» του κάμπου των Φιλίππων, έξι μήνες πριν την παράδοση του έργου, για να ξεκαθαρίσουν, αν έχουν «ξεκαθαρίσει» βέβαια, τα πράγματα για να μας πει η δήμαρχος ποια είναι η θέση της;

   

  Το θέμα μας όμως δεν είναι ο ΤΑΡ, δεν είναι αν θέλετε ούτε και το γεγονός ότι εκτίθεται η χώρα διεθνώς, καθώς ένα ενεργειακό ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη έχει κολλήσει στα 10 χλμ. αγωγού. Το μεγάλο ζήτημα είναι οι πρακτικές που εισάγει στο δημοτικό συμβούλιο η κ. Τσανάκα και τις οποίες θα τις βρει μπροστά της.

   

  Σε όλη την διάρκεια των τελευταίων μηνών, έγιναν απανωτές συναντήσεις της δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων για να συμφωνήσουν και να σχεδιάσουν μαζί τα επόμενα βήματα προκειμένου να πετύχουν από κοινού τον αποδεκτό απ’ όλους στόχο της αλλαγής της όδευσης.

   

  Την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν τελείωσε η σύσκεψη με τα στελέχη του ΤΑΡ, η κ. Τσανάκα δεν κράτησε τους επικεφαλής στους γραφείο της, προκειμένου να αξιολογήσουν την συνάντηση, να τους μιλήσει επικαλούμενη την εχεμύθεια, τις πιέσεις που δέχθηκε και να οδηγηθούν σε ορισμένες αποφάσεις, από κοινού για τα επόμενα βήματα.

   

  Δεν το έκανε και με αυτή την κίνηση τορπίλισε το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που είχε «χτιστεί» μεταξύ τους. Την επόμενη φορά – και δεν θα αργήσει – που θα ανακύψει ένα άλλο σοβαρό θέμα και θα τους φωνάξει, δεν θα την εμπιστευτούν και ίσως και να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Είναι το γνωστό από την αρχαιότητα, το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»!!!

   

  Το βασικό όμως που ξεχνάει η κ. Τσανάκα είναι ότι με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που καθιέρωσε ο Κλεισθένης, από την επόμενη δημαρχιακή θητεία, οι παρατάξεις θα είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, όποιος και αν είναι ο δήμαρχος. Τι θα κάνει η κ. Τσανάκα όταν θα μιλάει και κανείς δεν θα την πιστεύει; Γνωρίζει καλά ότι η εμπιστοσύνη κερδίζετε με το χρόνο και μπορεί να χαθεί μέσα σε ένα λεπτό, αυτό συνέβη στην υπόθεση του αγωγού και αυτό είναι η σημαντικότερη απώλεια που πρέπει να μετράει.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.