Χρονόμετρο

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: «Απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται ο πρότερος έντιμος βίος»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το μέλος του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας καταφέρθηκε κατά των δικαστών για την αυστηρότητα που αντιμετωπίζονται επαγγελματίες με οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

   

   

  Ιδιαίτερα αυστηρό τόνο χρησιμοποίησε λαμβάνοντας το λόγο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ετήσιας επιθεώρηση των δικαστηρίων από τον επιθεωρητή Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων της Θ’ περιφέρειας, αρεοπαγίτη Ν. Μπιχάκη. Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε κυρίως στην αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από τα δικαστικά όργανα οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές είτε προς το δημόσιο είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως προς τον ΟΑΕΕ.

   

  Η συζήτηση, κατά τη διαδικασία της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, κυλούσε σε ήρεμο κλίμα, το οποίο τάραξε η τοποθέτηση του κ. Γραμμένου, ο οποίος με αφορμή την επιθεώρηση της Τετάρτης, τόνισε στο «Χ», «ήρθε ένας άνθρωπος λίγο πριν βγει στη σύνταξη για να κάνει επιθεώρηση και μας έλεγε διαρκώς ότι «οι δικαστές δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα για τους επαγγελματίες που έχουν χρέη». Δε σας κρύβω ότι η άποψη αυτή με έβγαλε από τα ρούχα μου και του επισήμανα ότι η άποψη στην κοινωνία είναι μία και συγκεκριμένη. Οι δικαστές έχουν γίνει υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, πιστεύω ότι η στάση αυτή των δικαστικών έχει παρασκήνιο καθώς την ανταλλάσσουν με τα αναδρομικά που διεκδικούν από το ελληνικό κράτος. Νομίζω ότι όσα και να λέμε ως δικηγόροι, οι απόψεις μας είναι σα να χτυπάμε στου κουφού την πόρτα. Οι επιθεωρητές είναι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην παραγωγική διαδικασία της άσκησης του δικαστικού έργου. Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία του προέδρου Εφετών Θράκης, του κ. Τσαλαπόρτα, ο οποίος άκουσε τους προβληματισμούς μας και μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύσεις στις ανησυχίες μας».

   

  «Απαράδεκτο να μη λαμβάνεται υπ’ όψιν ο πρότερος έντιμος βίος»

   

  Ο κ. Γραμμένος δήλωσε την απογοήτευση του από το γεγονός πως έχει βιώσει από προσωπική πείρα υποθέσεις επαγγελματιών, ανθρώπων που πατάνε τα 60 χρόνια της ηλικίας τους και μολονότι περνάνε για πρώτη φορά την πόρτα των δικαστηρίων, εντούτοις τυγχάνει να μη τους αναγνωρίζεται ο πρότερος έντιμος βίος. «Πραγματικά, θεωρώ απαράδεκτο επαγγελματίες να βρίσκονται κατηγορούμενοι για οφειλές στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και ενώ έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να μην τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Όταν αναγνωριστεί ο πρότερος έντιμος βίος, προκύπτουν δύο θετικά: η μικρότερη επιβολή χρηματικής ποινής, αλλά και το ελάχιστο της ποινής. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν άνθρωποι, που έπεσαν έξω στις επιχειρήσεις τους, είναι να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Αντιθέτως, όμως, έχουμε μια ανεξήγητη στάση από τους δικαστικούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιδιαιτέρως αυστηροί, με πολλά παραδείγματα να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Καβάλα», σημειώνει ο κ. Γραμμενος.

  Στην επιθεώρηση της Τετάρτης εθίγησαν και ορισμένα ακόμη ζητήματα, όπως συμπεριφορές δικαστών έναντι δικηγόρων και αντιδίκων, περιπτώσεις που οι εφέσεις επαγγελματιών ορίζονται μέσα σε διάστημα ενός τριμήνου, χρόνος υπερβολικά λίγος για όσους έχουν υποστεί κυρώσεις, να μπορέσουν να έρθουν σε διακανονισμούς με το δημόσιο ή με τους ασφαλιστικούς φορείς. Μεγάλο θέμα είναι επίσης και η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, γεγονός που είναι εις γνώσιν του προέδρου Εφετών Θράκης, Αντώνιου Τσαλαπόρτα.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.