Χρονόμετρο

    Σεμινάριο να τους κλαίνε… οι ρέγγες!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το ότι το όνομά μου θα δινόταν σε… θαλάσσιο ελέφαντα δεν το είχα δει ούτε στα πιο τρελά και εφιαλτικά μου όνειρα. Αλλά να που συνέβη και αυτό. Το όνομα «Βασίλης» που έχω την τιμή να φέρω εδώ και 6,5 δεκαετίες δόθηκε στον…. υπαρχηγό των θαλασσίων ελεφάντων του αρκτικού κύκλου! Ο συνονόματός μου πλέον θαλάσσιος ελέφαντας, υπαρχηγός του συμπαθέστατου αυτού είδους του ζωικού βασιλείου, έχει αναλάβει σύμφωνα με επίσημη… απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, χρέη ενδιάμεσου κρίκου-συντονιστή μεταξύ του Αρχηγού και των υπόλοιπων μελών ως προς τις ποσότητες τροφής [μαρίδες-ρέγγες] απαραίτητες για την επιβίωση του κοπαδιού. Και φυσικά θα είναι υπεύθυνος αν «παρελπίδα» η ποσότητες, που θα συγκεντρωθούν και θα καταναλωθούν θα είναι κατώτερες των προσδοκιών και των προβλέψεων του… Αρχηγού!

    Να δούμε όμως τι αποφάσισαν οι ανεγκέφαλοι εγκέφαλοι του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διδάξουν στους εφοριακούς να…. διαχειρίζονται το θυμό των αγανακτισμένων πολιτών-φορολογουμένων. Ποιες φράσεις δεν πρέπει να λένε οι εφοριακοί προς τους πολίτες, όταν αυτοί είναι θυμωμένοι .Πρέπει να έχουν πολύ κρύο χιούμορ στο υπουργείο Οικονομικών να θεωρούν τους φορολογούμενους πιστά θύματα, για να φτάνουν στο σημείο να διοργανώνουν σεμινάρια με νηπιακού επιπέδου οδηγίες προς τα στελέχη των ΔΟΥ για το πώς να εξαπατούν ουσιαστικά τους πολίτες και να χειρίζονται έντεχνα την αγανάκτησή τους για τις φορολογικές επιδρομές του κράτους. Στεκόμαστε στο είδος των ψαριών που επέλεξαν ως παράδειγμα προσωποποίησης. Ρέγγες και μαρίδες!!! τι σημαίνει αυτή η αλληγορική ταυτοποίηση; Διαψεύδει τους ισχυρισμούς Στουρνάρα, Θεοχάρη ότι κυνηγούν τα μεγάλα ψάρια φοροδιαφυγής [καρχαρίες, φάλαινες και λοιπά]. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε ο εκ των πραγμάτων, μετρίως δυνατός, θαλάσσιος ελέφαντας να τα βάλει με καρχαρίες και φάλαινες γιατί θα γίνει από τα τέρατα αυτά  αμέσως «σουβλάκι» και «σνακ» ώσπου να… πει «κίμινο»!  γι΄αυτό λοιπόν επέλεξαν για την αλληγορική τους σεμιναριακή ιστορία, τις αδύναμες και ανίσχυρες να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, ρέγγες και μαρίδες. Τα μεγάλα ψάρια [οι μεγάλοι φοροφυγάδες] και πάλι στο απυρόβλητο της φορολογικής βόρειας ψαριάς!

    Στα σεμινάρια αυτά λοιπόν, τα στελέχη των ΔΟΥ «μαθαίνουν» ποιες είναι οι λέξεις και οι φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ όταν μιλούν με φορολογούμενους, ενώ, παράλληλα, τους δίνονται ασκήσεις για να αυξήσουν την ικανότητά τους στην ενεργητική ακρόαση (χωρίς δηλαδή να αντιδρούν) και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

    Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μια άλλη δοκιμασία στην οποία καλούνται να υποβληθούν οι εφοριακοί είναι το τεστ των δύο λεπτών. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την εκτέλεση 21 εντολών, μέσα σε δύο λεπτά. Ποιες είναι αυτές; Να γράψουν και να υπογραμμίσουν το όνομά τους, να κάνουν τέσσερις τρύπες στο χαρτί , να πολλαπλασιάσουν το 123 με το 123, να κάνουν την πράξη 456x78x2+899, τη διαίρεση του 999 διά 245,  να ζωγραφίσουν ένα τρίγωνο, να το βάλουν σε έναν κύκλο, να κάνουν  δέκα διάσπαρτους μικρούς κύκλους στο πίσω μέρος της σελίδας, να γράψουν τη λέξη «νίκη» πέντε φορές και διάφορα άλλα. Εντωμεταξύ, καλούνται ενδιαμέσως να  φωνάζουν δυνατά φράσεις όπως «πάω καλά»  ή «σχεδόν τελείωσα». «Ο θαλάσσιος ελέφαντας και η μισή πληροφόρηση». Έτσι τιτλοφορείται η ιστορία με την οποία αρχίζουν τα σεμινάρια, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στελέχη των ΔΟΥ, για το πώς να διαχειρίζονται το θυμό των φορολογουμένων. Αλλά ας δούμε την αλληγορική «Ιστορία» των θαλασσίων ελεφάντων. Η… Ιστορία έχει ως εξής:

    «Τι γίνεται εκεί κάτω;» φώναξε ο θαλάσσιος ελέφαντας από τη θέση του πάνω στον ψηλότερο βράχο κοντά στην ακτή. Περίμενε τα καλά νέα. Κάτω, οι μικρότεροι θαλάσσιοι ελέφαντες συνομιλούσαν βιαστικά μεταξύ τους. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά, αλλά κανείς από αυτούς δεν ήθελε να πει τα άσχημα νέα στον Αρχηγό. Ήταν ο μεγαλύτερος και ο πιο σοφός θαλάσσιος ελέφαντας στο κοπάδι, και ήξερε τη δουλειά του, αλλά θύμωνε εύκολα και κάθε μέλος του κοπαδιού έτρεμε την άγρια φωνή του. «Τι θα του πούμε;» ψιθύριζε ο Βασίλης [!!!!!], ο δεύτερος τη τάξει θαλάσσιος ελέφαντας. Θυμάται πολύ καλά πως ο Αρχηγός «άστραψε και βρόντηξε» την τελευταία φορά που το κοπάδι έπιασε μικρότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ψαριών (ρέγγες) και δεν είχε καμία διάθεση να ξαναζήσει αυτή την εμπειρία.

    Η στήλη μας πάντως η οποία δεν αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις, αλλά καταθέτει και τις δικές της προτάσεις, προτείνει έναν απλό τρόπο… εκπαίδευσης των εφοριακών και μάλιστα χωρίς καθόλου έξοδα και χωρίς καμία μετακίνηση προσωπικού, αλλά και ούτε καν να γίνουν…. θαλασσινά σεμιναριακά μαθήματα χρησιμοποιώντας παραδείγματα του Αρκτικού Κύκλου. Θα εξοικονομηθούν  μάλιστα τα χρήματα, που προορίζονται να διατεθούν από το ΕΣΠΑ, για τη «μεγαλοφυή» ως προς το περιεχόμενο οργάνωση [;] του σεμιναρίου. Είναι βέβαιο πάντως πως κάποιοι ημέτεροι [και όχι φυσικά οι εφοριακοί] θα τσεπώσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για την οργάνωση [;] του σεμιναρίου, το οποίο  αποτελεί και σοβαρό στοιχείο, για παραπομπή σε ψυχιατρική εξέταση των εμπνευστών του, λόγω αποκλίνουσας συμπεριφοράς.

    Το σχέδιο «σεμιναρίου» το δικό μας το οποίο και «εισηγούμαστε» είναι κοντά στην ελληνική νοοτροπία και στις καθημερινές μας φράσεις και δεν χρειάζεται να απευθυνθεί σε ρέγγες και θαλάσσιους ελέφαντες των παγωμένων βορείων θαλασσών του πλανήτη μας. Μπορείτε να το κρίνετε και να το αντιπαραβάλετε  με εκείνο του Υπουργείου. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

    Τι πρέπει να έχουν οι εφοριακοί στα γραφεία τους και στα γκισέ:

    Πιεσόμετρο. Πρόχειρα τηλέφωνα άμεσης ιατρικής φροντίδας. Θερμόμετρο. Τηλέφωνα πλησιέστερων συγγενών των φορολογουμένων.

    Φράσεις που πρέπει να «αποφεύγουν» οι εφοριακοί:

    Τελείωσαν τα αστεία πλήρωσε. Μία [δόση] και να καίει. Η πίεσή σου έφτασε 22 με 12. Πάμπλουτε συνταξιούχε θα πεθάνεις.  Εδώ θα γίνει ο… τάφος σας. Εδώ θα φάτε το… ξύλο που ζητάτε. Έφτασε η ώρα σας. Άλλο ανεργία και άλλο Εφορία. Άσε το σπιτάκι σου και πιάσε το παγκάκι σου.

    Τραγούδια που δεν πρέπει να ακούγονται κατά τις εργάσιμες ώρες:

    Το τελευταίο βράδυ μου. Του κόσμου όλα τα δάχτυλα. Ο παλιατζής. Αγωνία. Το θολωμένο μου μυαλό. Κάψε κάψε. Γλυκά πονούσε το μαχαίρι. Λάθος δρόμο πήραμε. Για πάντα μαζί. Μη μιλάς δεν είναι απαραίτητο.

    Πινακίδες που πρέπει να είναι αναρτημένες στα υποκαταστήματα των ΔΟΥ:

    Παρακαλείστε να οδύρεστε χαμηλοφώνως. Δεν γίνονται δεκτές ρυθμίσεις χωρίς ιατρική γνωμάτευση. Προσοχή στα χαρτάκια προτεραιότητας, πράσινα για ρέγγες, κόκκινα για μαρίδες. Μην έχετε περισσότερα χρήματα μαζί σας από όσα απαιτούνται για την οφειλή σας, γιατί θα θεωρηθεί τεκμήριο διαβίωσης. Απαγορεύεται η είσοδος χωρίς υπογλώσσιο. Μην παίρνετε μαζί σας πεθερά , σύζυγο και παιδιά έτσι κι αλλιώς τα πρόσωπα αυτά  θεωρούνται μη αποδεκτές αποδείξεις. Να είστε ευγενικοί με τους… θαλάσσιους ελέφαντες. Τσεκάρετε κατά την είσοδό σας την έξοδο διαφυγής. Απαγορεύεται η επίκληση του ονόματος «Βασίλης», γιατί υπάρχει κίνδυνος πανικού στις ρέγγες.  Απαγορεύεται στους φορολογούμενους όσο θα διαρκεί η ρύθμιση οφειλών τους, να τρώνε ρέγγες, γιατί θα κατηγορηθούν για κανιβαλισμό [ αφού και οι ίδιοι είναι ρέγγες]. Όσοι από τους φορολογούμενους τελειώσουν τις διαδικασίες ρύθμισης σε μία δόση και αναφωνήσουν «πάω καλά!» απαγορεύεται αυστηρά στις παριστάμενες μαρίδες και ρέγγες να του φωνάζουν εν χορώ «πας καλά;;;»

    Θα περιμένουμε με…. αγωνία να δούμε ποιο από τα δυο σχέδια «σεμιναρίου» «συναισθηματικής νοημοσύνης» θα κριθεί ως το πιο κατάλληλο και πιο αποτελεσματικό. Αυτό όμως που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι το πρώτο σχέδιο θα χαρακτηριστεί ότι γελοιοποιεί βάναυσα μια σοβαρή για όλους [ εφοριακούς και φορολογούμενους ] κατάσταση και το δικό μας σχέδιο σκιαγραφεί με σατιρικό σαρκασμό την έλλειψη χιούμορ, που λείπει από τα μυαλά των ανοήτων εμπνευστών του Υπουργείου Οικονομικών. Οι συντάκτες του σεμιναρίου του Υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να περάσουν πρώτα από σεμινάριο, για να μάθουν να ξεχωρίζουν το σοβαρό από το γελοίο, το ανόητο από το αποτελεσματικό. Αλλά δυστυχώς για μια ακόμη φορά πέτυχαν να φανούν ανοήτως «άξιοι» να γελοιοποιήσουν τον εαυτό τους και το Υπουργείο τους!

     

    Βασίλης Ανδρονίδης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.