Χρονόμετρο

  Εκλογικά κοράκια και…αλεπούδες!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πλησιάζουν εκλογές. Ειδικά η ανάδειξη των τοπικών αρχόντων μέσα από τις περιφερειακές εκλογές θα έχουν [και ήδη έχουν] χαρακτηριστεί από ένα μίγμα κομματικής σκοπιμότητας και προσωπικής ανέλιξης. Άτομα [ βουλευτές, υπουργοί κ.λ.π.] που έχουν ήδη δείξει την κομματική τους προσήλωση και πίστη, έχουν ήδη ενταχθεί στο κομματικό ψηφοδέλτιο. Υπάρχουν όμως και υποψήφιοι, που περιθωριοποιήθηκαν από το ίδιο τους το κόμμα και θεωρούν τους εαυτούς τους «αναντικατάστατους» και αφού γεύτηκαν την εξουσία με το κόμμα, που υποτίθεται πως υπηρετούν, το «παίζουν»…αντάρτες και διεκδικούν [και πάλι] θέση στη νομή της αποκεντρωμένης εξουσίας. Είναι τα άτομα αυτά, τα ίδια και δεν έχουν αλλάξει καθόλου φιλοσοφία του «σκέπτεσθαι», που σε δύσκολους καιρούς ανεργίας, αναζητούν το….εργασιακό τους μέλλον σε μια θέση [υποτίθεται] εργασίας, καλυμμένη με το μανδύα της αιρετής επιλογής τους. Αλλά ας σταθούμε λίγο στην ουσία. Ποιος είναι ο προορισμός της δημοτικής αρχής.

  Η βασική, από παράδοση, αρμοδιότητα των δημάρχων είναι η καθαριότητα. Κάποιες επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες προστέθηκαν τελευταία λόγω κρίσης και τα συσσίτια και όλα όσα περιέχονται σ΄ένα κύκλο «κοινωνικό» [ κοινωνικά παντοπωλεία, κοιν. φαρμακεία, κοιν.ιατρεία, κ.λ.π.]. Από τη στιγμή όμως που η δραστηριότητα των δήμων ρυθμίζεται, αλλά κυρίως εξαρτάται, από την κεντρική εκτελεστική εξουσία, χάνεται η πιθανότητα να αξιολογηθούν ορθά και δίκαια οι προθέσεις, αλλά και οι αποφάσεις των περιφερειακών αρχόντων. Μάλιστα θα πρέπει να τονίσουμε, κάτι που συνέβαινε υποσυνείδητα, αλλά και φανερά, στις πολιτικές συζητήσεις. Οι πολίτες προτιμούσαν να ψηφίζουν δημάρχους πολιτικά «αδελφούς» με κυβερνώντα κόμματα. Έτσι πίστευαν πως για λόγους εκλογικής μελλοντολογίας η κεντρική εκτελεστική εξουσία θα «βοηθούσε» το ομογάλακτο κομματικό της στέλεχος, να παρουσιάσει έργο, βάζοντας υποθήκη όχι μόνο σε μελλοντική επανεκλογή του, αλλά και σε δυναμική επανεκλογής αυτού του ιδίου του  κόμματος, που τον υποστηρίζει.

  Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να αποδειχτούν καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία των πολιτικών πραγμάτων, να αναδείξουν τη δυσαρέσκεια, την οργή των ψηφοφόρων, αλλά και την αντιπαλότητα των δήθεν «μνημονιακών-αντιμνημονιακών» πολιτικών σχηματισμών. Αυτό το τελευταίο προβληματίζει, γιατί κάθε μέσος πολίτης δεν μπορεί να διακρίνει διαφορά για παράδειγμα στην καθαριότητα, ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο αυτών μπλοκ-απόψεων. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε από πριν ότι ο αντιμνημονιακός δήμαρχος θα….μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια από έναν μνημονιακό. Είναι μια πάγια άσκηση βασικών καθηκόντων, γιατί και πολιτική βούληση να υπάρχει οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, μιας και οι δήμοι της χώρας δεν έχουν την οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια, να διαχειριστούν τα του οίκου τους με αποκλειστικά δικά τους οικονομικά έσοδα. Είναι γνωστό ότι η φορολογία εισοδήματος των πολιτών κατευθύνεται στα κεντρικά αθηναϊκά ταμεία και επιστρέφει ελαχιστοποιημένη στα ταμεία τού κάθε δήμου. Επομένως οι πονηρές…αλεπούδες τής κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι βέβαιο πως θα ξεγελάσουν [και πάλι ] τον αφελή….κόρακα της κάλπης, από το περιεχόμενο της οποίας θα προκύψουν οι επόμενοι διαχειριστές των προβλημάτων τής περιφέρειας.

  Εκεί όμως που θα παιχτεί το βαρύ κομματικό και πολιτικό παιχνίδι είναι η αξιολόγηση και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Μπορεί για πολλούς αναλυτές το αποτέλεσμα των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών να χαρακτηριστεί ως επιλογή αγανάκτησης και οργής. Οι περίφημες όμως «αλεπούδες» της Αθήνας, που χρόνια μετάλλαξαν την πολιτική σε επάγγελμα, έχουν από τώρα έτοιμη τη δήλωσή τους. Εάν δεν εκλεγεί ο εκλεκτός της καρδιάς τους [ περιφερειάρχης ή δήμαρχος] θα δηλώσουν υπογραμμίζοντας ακολουθώντας δήθεν ακομμάτιστη κριτική ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ψήφισαν κόμματα, αλλά πρόσωπα. Σ΄αυτό το προηγούμενο αν προσθέσουμε και την πανσπερμία τής κομματικής προέλευσης των υποψηφίων, χωρίς να καθορίζεται επακριβώς η κομματική τους ταυτότητα δηλ. από ποια κόμματα τελικά υποστηρίζονται, κάνει την απάντηση στην ενδεχόμενη κομματική τους ήττα ακόμη πιο εύκολη και πιο προσιτή. Εάν όμως αντιθέτως εκλεγεί ο επίσημος αγαπητικός τής κομματικής….βοσκοπούλας τους , τότε θα πανηγυρίζουν πως η πολιτική, που ασκούν, γίνεται αποδεκτή από τους ψηφοφόρους και τους δίνει το δικαίωμα να πιστέψουν πως επιβραβεύεται η γραμμή, που ήδη ακολουθούν! οι ευρωεκλογές από την άλλη μεριά μπορούν να δώσουν το αποτέλεσμα, που θα σημάνει ριζικές πολιτικές εξελίξεις και τη διαφαινόμενη αλλαγή, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να μην προσδιορίσουν και τίποτε. Κι αυτό το προηγούμενο μπορεί να συμβεί γιατί πιθανόν να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στις περιφερειακές εκλογές [αν γίνουν πρώτα αυτές] και στη συνέχεια μέσα από συνθήκες αποχής ή και φόβου «αργεντίνικου ταγκό» καθώς και κάποια «χαρτζιλίκια» ελεημοσύνης, από το….πλεόνασμα [;] πάλι να υπερψηφιστούν εκείνοι, που ο λαός τους θεωρεί υπεύθυνους για τη σημερινή ζοφερή οικονομική κατάσταση.

  Επομένως είναι πολύ δύσκολο μέσα από τέτοιες συνθήκες να διεκδικήσουν την περιφερειακή εξουσία άξια άτομα και ιδιαίτερα άτομα με μικρή έως ελάχιστη αναγνωρισιμότητα και με απαγορευτική, για προεκλογικό αγώνα, οικονομική δυνατότητα . Οι εκλογές της περιφέρειας , αλλά και εκείνες των ευροεκλογών, θα έχουν κομματικό εισιτήριο, αλλά πολιτικά και κομματικά επακόλουθα ως προς τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Ρισκάρουν οι αρχηγοί των κομμάτων όταν ποντάρουν σε εκλογή στελεχών τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαϊου θα καταγράψει τη λαϊκή αποδοχή ή απόρριψη των επιμέρους πολιτικών δυνάμεων, αλλά και το μέγεθος της αποχής θα υπογραμμίσει το βαθμό απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση πάντως  θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

  Αν λάβουμε υπόψη μας και την αφέλεια του…κόρακα, συμπεραίνουμε ότι μάλλον αυτός [ο…κόρακας] θα πειστεί να αφήσει από το στόμα του την κάλπη με τις ψήφους, στα πονηρά δόντια της…αλεπούς. Αλλά και το μεγαλύτερο κακό θα είναι η ψευδεπίγραφη δημοκρατική συμμετοχή του λαού, μέσα από μια διαδικασία, που θα αφεθεί στη βουλιμία  της παμπόνηρης…αλεπούς, που κατά πως φαίνεται θα ψάξει την επομένη των εκλογών να βρει τα υποψήφια θύματά της…

  Βασίλης Ανδρονίδης

  Σκίτσο: του Μιχάλη Κουντουρή


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.