Χρονόμετρο

  Προεκλογικές φοροελαφρύνσεις σε… τρία τέρμινα!

  Δημοσιεύτηκε στις

   γράφει ο Βασίλης Ανδρονίδης

  Φοροελαφρύνσεις ενόψει! προμήνυμα πως έρχονται εκλογές ή είναι εξέλιξη από το… μήνυμα των πρόσφατων εκλογών; Η ημιθανής πάντως μεσαία τάξη δεν θα γευτεί καμία… ελάφρυνση, γιατί απλούστατα δεν τη… δικαιούται! είναι αρκετά… πλούσια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ήδη οι… πάμπλουτοι δικαιούχοι-συνταξιούχοι είναι ήδη επίσημοι χορηγοί στο πρωτογενές πλεόνασμα. Συμμετέχουν με έκτακτη και τακτική… αλληλεγγύη. Για όσους δεν γνωρίζουν έχουμε δύο… είδη αλληλεγγύης. Αυτή που την ονόμασαν έκτακτη… και την «προήγαγαν» σε μόνιμη [ν. 3986/2011] και τη μόνιμη του ν. 3865/2010 [νόμος Λομβέρδου] που παραμένει μόνιμη και χαρακτηρίζεται διακριτικά ως ΕΑΣ [ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων]. Βασικό στοιχείο της εισφοράς αυτής είναι εκτός από τη μονιμότητά της, υπολογίζεται σε συντάξιμες αποδοχές του….2010 και μ΄ αυτό τον τρόπο συνεχίζεται. Μάλιστα σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και την έγγραφη κατάπτυστη απάντηση του ΓΛΚ, του οποίου οι…. εγκέφαλοι «δικαιολογούνται» για ποιο λόγο η εισφορά αυτή [του ν. 3865/2010 ΦΕΚ 120Α/21-7-2010] υπολογίζεται σε εισοδήματα σύνταξης, που δεν… υπάρχουν πλέον [λόγω των συνεχών μειώσεων].

   

  Και πάμε στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Θα περίμενε κανείς οι φοροελαφρύνσεις, που εξαγγέλλονται, να ξεκινούσαν από τους οικονομικά ασθενέστερους και από τα επικαλούμενα «υποζύγια», που πληρώνουν επί σειρά ετών το φόρο, όταν άλλοι «χορεύουν» το βαρύ ζεϊμπέκικο τής φοροδιαφυγής.. Οι ελαφρύνσεις [τις λέμε για λόγους συντακτικούς και όχι πραγματικούς] θα αρχίσουν από το 2015! αλλά και πάλι αγαπητοί…. ωφελημένοι μην πανηγυρίσετε, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο «εφόσον». Ποιο είναι αυτό το «εφόσον»; Να σας το περιγράψω όπως ακριβώς το διατυπώνει ο λαλίστατος και χωρίς νόημα συντακτικής ακολουθίας κ. Κεδίκογλου «…εφόσον αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης τής οικονομίας…»!!!!! τώρα το «πότε» ας το αφήσουμε καλύτερα στην άκρη, γιατί παραπέμπει στο όχι και τόσο τιμητικό επάγγελμα της καφετζούς! σε τρεις μήνες, σε τρία χρόνια, σε τρεις δεκαετίες, σε τρία τέρμινα τέλος πάντων.

   

  Ας δούμε όμως αποσπάσματα από την ωραία «έκθεση ιδεών» περί φοροελαφρύνσεων, για να διαπιστώσουμε ποιοι ωφελούνται [ υποθετικά αναφέρω το ρήμα ] αρκεί να μην είναι… αχάριστοι:

  1. Μειώνεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από 42% στο 33% [ O χαμηλός συντελεστής 22%  φορολόγησης, που αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους της μεσαίας τάξης, για λόγους… δικαίου, θα παραμείνει «σταθερός» για να συντηρείται από τα αντίστοιχα «υποζύγια» το πρωτογενές πλεόνασμα!

  2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρύνονται με 15% για τα κέρδη τους [χωρίς σχόλια].

  3.  Κατάργηση έκτακτης εισφοράς του ν. 3986/2011, για εισοδήματα πάνω από 12000 ευρώ [οι υψηλόμισθοι και μεγαλοσυνταξιούχοι επομένως θα έχουν θεαματική αύξηση των αποδοχών τους, ενώ οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι «ελάφρυνση» για να… αγοράσουν ένα κουλούρι σε περίοδο εκπτώσεων]!!

  4. Κατάργηση τεκμηρίων [ μπορεί δηλ. ένας να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 5000 ευρώ και να κυκλοφορεί με τζάγκουαρ και να έχει και εξοχικό στη Μύκονο]!!

  5. Κατάργηση φόρου πολυτελείας αυτοκινήτων. Πολλοί χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν… αναβάλει πολλές φορές την «αγορά» ενός αυτοκινήτου πολυτελείας μάρκας «μερσεντές» ακριβώς λόγω του…. φόρου πολυτελείας, τώρα πια «επιτέλους» μπορούν άνετα να το «αγοράσουν» και να κάνουν το όνειρό τους…. πραγματικότητα!!!!

  Ευτυχώς όμως οι κυβερνητικές δηλώσεις μάς «καθησυχάζουν»: «… Οι φορολογικές επιβαρύνσεις πρέπει να μειωθούν για όλους, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα…»! τώρα πια καταλάβαμε… Ιθάκες τι σημαίνουν, αλλά και πόσο πολύτιμο είναι στις μέρες μας το επάγγελμα του… ψυχιάτρου!!

  [email protected]

  ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΕΣ

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.