Χρονόμετρο

  Με την θηλιά στο λαιμό…

  Δημοσιεύτηκε στις

   Αμετανόητη η πολιτική ηγεσία του τόπου… μπορεί να έχουμε φτάσει στην χρεωκοπία, μπορεί να βλέπουμε τα πάντα να καταρρέουν, μπορεί περισσότερο από ποτέ να είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις, αλλά τα μυαλά μένουν τα ίδια και οι πρακτικές απαράμιλλες…

  Όταν πριν μερικούς μήνες η επενδυτική εταιρία Third Point εισήλθε με 60 εκ. δολάρια στο κεφάλαιο της Energean oil & Gas, από το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βγήκε μια ανακοίνωση που ομιλούσε για «success story»!!! Ουσιαστικά πανηγύριζε γιατί κάποιοι επιχειρηματίες κατάφεραν να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Τι είχε συμβεί; Επειδή υπήρχε η προσδοκία ότι θα δοθούν προς έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων περιοχές της χώρας, προέκυψε το deal. Ωστόσο όποιος γνωρίζει έστω και λίγα από τον τομέα της ενέργειας, δεν μπορεί να αγνοήσει μια σταθερά, ότι από τη στιγμή που δίνεται μια περιοχή προς έρευνα και εκμετάλλευση εφόσον βέβαια προκύψουν θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται αρκετός χρόνος, μέχρι και δεκαετία – με τα ελληνικά δεδομένα – για να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.

  Μέχρι λοιπόν να βγάλουν πετρέλαιο και αέριο τα Γιάννενα ή το Κατάκολο, θα κυλίσει πολύς χρόνος, να μην μιλήσουμε για τον Θερμαϊκό και τον κόλπο του Ορφανού όπου εκεί ακόμη δεν έχει ούτε καν ανοίξει το θέμα των παραχωρήσεων… Μέχρι τότε το μοναδικό πετρέλαιο που θα βγαίνει θα είναι αυτό του κόλπου της Καβάλας. Για να μπορέσει η εγχώρια παραγωγή να παραμείνει ζωντανή, θα πρέπει να «πέσουν» πολλά εκατομμύρια δολάρια στην θάλασσα της Καβάλας. Μέχρι τώρα το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» καλύπτεται είτε από χρήματα της Energean oil & Gas, είτε από διεθνή δανεισμό, σε μια εποχή που είναι δύσκολος και σπάνιος. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα συνάφθηκε μια συμφωνία με την ΒΡ που εξασφαλίζει επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε «να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού του Πρίνου» ή για να το πούμε διαφορετικά για να ξεζουμίσουμε ένα ήδη εξαντλημένο κοίτασμα.

  Το 1999 όταν ιδρύθηκε η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ η τότε κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα να υποχρεώσει τα ΕΛΠΕ να αγοράζουν το πετρέλαιο της Καβάλας, ήταν ένα προνόμιο που δόθηκε στην εταιρία σε μια δύσκολη εποχή καθώς ήταν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου. Αυτή η δέσμευση που τότε ήταν προνόμιο τώρα έχει γίνει θηλιά, στο λαιμό της εταιρίας. Μια θηλία που η κυβέρνηση δεν της την βγάλει για να μπορέσει να αναπνεύσει, πολλώ δε αφού δεν εξυπηρετεί ούτε την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ αλλά ούτε και τα ΕΛΠΕ που από δημόσια έχουν γίνει πια μια ιδιωτική εταιρία!!!

  Κατ’ άλλα μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει με τις επιτυχίες των εταιριών, όπως εν προκειμένου με την  Energean oil & Gas και την ίδια ώρα να την αφήνει με τον βρόχο στο λαιμό!!!

   

  Θεόδωρος Α. Σπανέλης

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.