Χρονόμετρο

    Η χρονιά των Φιλίππων, το έχουμε καταλάβει;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ήδη «πατάμε» μέρα στα «χωρικά ύδατα» του 2017 και η εποχή αυτή, πέρα από τα γλέντια και τις χαρές, την γιορτινή διάθεση και την συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα, ως κάθε ξεκίνημα, ενέχει τα στοιχεία ενός απολογισμού για την χρονιά που έφυγε και ενός προγραμματισμού – όσο είναι δυνατόν αυτό να συμβεί – για την χρονιά που ήδη ξεκίνησε. Τόσο για τις προσωπικές φιλοδοξίες και στόχους, όσο και για τα δημόσια θέματα.

     

    Το σημαντικότερο γεγονός της περασμένης χρονιάς και αυτό που θα καθορίσει σημαντικά θέματα στο μέλλον της περιοχής, πιστεύω ότι είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ως ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, από την UNESCO. Βέβαια έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα αποδειχθεί στο προσεχές μέλλον ότι μάλλον ήταν πιο εύκολο να περάσει το μνημείο από την κρίση του παγκόσμιου οργανισμού, από ότι το να προχωρήσουν έργα και δράσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει η αρχαία πόλη να αποκτήσει την προβολή και την επισκεψιμότητα που της αξίζει.

     

    Ο βασικός λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα, είναι το γεγονός της ανάγκης συνεννόησης τριών διαφορετικών επιπέδων εξουσίας, φορέων, η οποία για την ώρα δεν υπάρχει. Πιο συγκεκριμένα στην υπόθεση εμπλέκεται ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και φυσικά η Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας, χωρίς να αφήνουμε απέξω και την επιχώρια Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. που έχει κάθε λόγο να έχει άποψη για ότι θα συμβεί. Για να μπορέσουν οι συγκεκριμένοι φορείς να προχωρήσουν σε αποφάσεις θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συντονιστούν ή καλύτερα να συνεννοηθούν, κάτι που αξιολογείται ως ιδιαίτερα δύσκολο κύρια για τους φορείς του Δήμου Καβάλας και την Εφορίας Αρχαιοτήτων. Κρατείστε το αυτό, γιατί θα μας απασχολήσει στο μέλλον και μάλλον με ιδιαίτερα έντονο τρόπο.

     

    Ωστόσο το κυρίαρχο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να αποφασίσουν όλοι με πρώτη και κύρια την Εφορία Αρχαιοτήτων ότι εντός του 2017 θα πρέπει να δρομολογηθούν, όλα εκείνα που θα αποτελέσουν την βάση του εγχειρήματος της υποδοχής των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου και της γνωριμίας τους με αυτόν. Αν και έχουν περάσει από το περασμένο, επεισοδιακό, καλοκαίρι της συνόδου της UNESCO στην Πόλη, αρκετοί μήνες, το μόνο που πήγε να γίνει ήταν μια πανηγυρική εκδήλωση παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως χάθηκε κάπου στα απόνερα του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Πέραν τούτου δεν έχουμε ακούσει για τίποτε άλλο, ούτε για τις μελέτες που πρέπει να γίνουν για να ξηλωθεί το οδόστρωμα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας που ως γνωστό διχοτομεί τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και την ανασκαφή που πρέπει να ξεκινήσει, ούτε για διαδρόμους και σημεία θέασης και πολλά άλλα, χρήσιμα και αναγκαία στον επισκέπτη.

     

    Το 2017 είναι η χρονιά που όλα αυτά θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους, οπότε να αρχίσει η συζήτηση και για μια σειρά άλλα θέματα που άπτονται των Φιλίππων και τα οποία λίαν συντόμως θα μας απασχολήσουν. Τέλος, η υπόθεση των Φιλίππων δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μόνο των γραφειοκρατών σε επίπεδο υπηρεσιών, αλλά θα πρέπει να γίνει αντικείμενο απασχόλησης και όλης της τοπικής κοινωνίας. Αυτό όμως για να συμβεί χρειάζονται και πάλι να δρομολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι αυτονόητες, ούτε αυτοκινούμενες, αλλά χρειάζονται το έναυσμα.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.