Χρονόμετρο

  Τώρα που έχουμε «βαφτίσια»…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Όταν άρχισε η συζήτηση, πριν μερικά χρόνια, για τους νέους Καλικρατικούς δήμους που θα ανέκυπταν, προέκυψαν δύο ζητήματα, το ένα ήταν τα όρια των νέων δήμων και το δεύτερο το όνομά τους. Για την περίπτωση της Καβάλας δύο ήταν τα διλλήματα, το ένα αν θα γινόταν συνένωση με τον τότε Δήμο Ελευθερών ή με το Δήμο Φιλίππων και το δεύτερο το όνομα του νέου Δήμου.

   

  Η επιλογή που έγινε ήταν να συνενωθεί ο Δήμος Καβάλας με το Δήμο Φιλίππων, σωστά, αλλά δεν τέθηκε καν στο τραπέζι η συζήτηση να γινόταν τριπλή συνένωση και με τον Δήμο Ελευθερών, γεγονός που θα έδινε μεγάλο τουριστικό πλεονέκτημα στο δήμο μας. Το δεύτερο θέμα ήταν η συζήτηση για το όνομα. Τέθηκε λοιπόν τότε η άποψη ότι ο νέος δήμος θα πρέπει να διατηρούσε το όνομα των Φιλίππων, για λόγους ιστορικούς, αλλά και αναγνωρισιμότητας διεθνώς. Μάλιστα υπέρ αυτής της άποψης, όπως γνωρίζω πολύ καλά, είχε ταχθεί και ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος. Παρά την δική του υποστήριξη, η πρόταση δεν πέρασε και έτσι ουσιαστικά χάθηκε από τον διοικητικό χάρτη της χώρας ένα πολύ «βαρύ» όνομα, αυτό των Φιλίππων που παραπέμπει σε ευθεία, στον μεγάλο Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β’. Συνήθως έτσι γίνεται με την πολιτική, όταν παίρνει διαζύγιο από την ιστορία, οι συνέπειες είναι θέμα χρόνου.

   

  Τώρα που στην γειτονιά μας γίνονται «βαφτίσια» και το κράτος των Σκοπίων απέκτησε το πολυπόθητο όνομα (Βόρεια) Μακεδονία, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η γεωστρατηγική σημασία εκείνης της πρότασης. Αν θέλουμε λοιπόν να στηρίξουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τέτοιες ενέργειες είναι οι πλέον αποδοτικές, αλλά όπως έχω ξαναγράψει είναι ξένες προς την λογική της δημοτικής αρχής που μένει στα αγάλματα και στα πανηγύρια. Επιπλέον, επειδή η πόλη χρωστάει τιμή στον μακαριστό Προκόπιο, – το μέγεθος της οποίας ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει γιατί κάποια γεγονότα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά – πέρα από την μετονομασία μιας οδού, που είναι το λιγότερο, πολύ σημαντικότερο είναι η μετονομασία του Δήμου Καβάλας, σε Δήμο Φιλίππων, με πρωτεύουσα την Καβάλα και λιμάνι της το ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. Με δήμαρχο την Δήμητρα Τσανάκα, αυτά φυσικά δεν γίνονται, ας ελπίσουμε όμως η επόμενη δημοτική αρχή να μπορεί να αντιληφθεί τις ευθύνες της, απέναντι στην ιστορία και τις μελλοντικές γενιές.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.