Χρονόμετρο

    Θα την γλυτώσουν οι κλέφτες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αν υπάρχει μια φράση που θα μείνει στην ιστορία ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιόδου που ζούμε είναι η γνωστή ρήση του Θ. Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε». Είναι η φράση που συζητήθηκε περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη και στην οποία, παρά τις όποιες αντιρρήσεις τυχόν διατυπώσει κανείς, στο τέλος θα συμφωνήσει. Η συμφωνία εντοπίζεται στο γεγονός ότι με τα δανεικά φτιάχτηκε ένα κράτος με πολλές παροχές, με σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και με κινήσεις βελτίωσης εν γένει του βιοτικού επιπέδου σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού.

     

    Ωστόσο, σε όλα αυτά υπάρχει μια διάκριση, το «μαζί τα φάγαμε» υποδηλώνει ότι υπήρχε υφαρπαγή χρημάτων και οικειοποίηση, κάτι που δεν ισχύει για όσους νόμιμα πήραν αυξήσεις ή έκαναν χρήση των παροχών του κράτους. Αν υπάρχει ένα μεμπτό σημείο αυτό είναι ότι εξαιτίας της γενικότερης ευφορίας υπήρχε μια τεράστια ανοχή όχι μόνο προς την ανικανότητα που επιδείκνυαν οι πολιτικοί αλλά και προς την διαφθορά. Επειδή περνούσαμε καλά αδιαφορήσαμε για τα κρούσματα διαφθοράς ακόμη και αν γίνονταν μπροστά στα μάτια μας, αδιαφορούσαμε για χαριστικές πράξεις γιατί οποιαδήποτε ανάμιξη έθετε σε κίνδυνο την δική μας ηρεμία και μακαριότητα… ψευδεπίγραφη; εικονική; Όπως και να την πείτε ζούσαμε το όνειρο πολλών γενναίων Ελλήνων, ένα μισθό κάθε πρώτη και δεκαπέντε, δικό μας σπίτι, αυτοκίνητο, εξοχικό, ταξίδια, καλό φαγητό, θέρμανση και καινούργια ρούχα. Μετά από ένα αιώνα όπου οι πόλεμοι κάλυψαν περίπου το 25% του χρόνου του και  με ένα 50% για την επούλωση των πληγών, τι έμενε για να περάσουμε λίγο καλά; Το υπόλοιπο.

    Τώρα ζούμε την περίοδο της πληρωμής όλων αυτών, μόνο που ο λογαριασμός δεν είναι δίκαιος, αφού αυτοί  που «έφαγαν», δηλαδή υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα πληρώνουν τα λιγότερα, και όχι μόνο αυτό, πληρώνουν μέρος των κλεμμένων τώρα για να νομιμοποιήσουν τα υπόλοιπα. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν αυτοί που δεν έκλεψαν και σήμερα έχουν κληθεί να σηκώσουν ένα μεγάλο φορολογικό  βάρος αλλά και συνολικά κόστος ζωής δυσβάσταχτο, με περικοπές στο μισθό, την σύνταξη και ένα βιβλιάριο αποταμίευσης – που το είχαν για ώρα ανάγκης – στο οποίο βλέπουν το περιεχόμενο να εξανεμίζεται…

     

    Οι «καταφερτζήδες» βλέπουν και αυτοί το λογαριασμό αποταμίευσης να μειώνεται αλλά είναι τόσα πολλά που τους φτάνουν για να ζήσουν καλά, να σπουδάσουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και φυσικά να τα προικίσουν με ένα καλό ποσό για να ξεκινήσουν την σταδιοδρομία τους. Τα κλεμμένα τους προσφέρουν εκείνες τις προϋποθέσεις για να «διαιωνίσουν το είδος τους», αφού όταν γυρίσουν τα «φυντάνια» τους με τις βαριές περγαμηνές και τις καλές γνωριμίες από τα πανεπιστήμια θα καταλάβουν ανάλογες θέσεις…

     

    Όσο για ορισμένους απ’ αυτούς που έχουν μερικά μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη, υπάρχει πολύ χρήμα που μπορεί να τους λύσει πολλά προβλήματα, πιστέψτε το, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα!!!

     

    Θεόδωρος Α. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.