Χρονόμετρο

  Τι θα κάνουμε με τους Φιλίππους;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ξέρετε μερικές φορές οι επιτυχίες έχουν δύο όψεις, υπάρχει η ευχάριστη που έχει να κάνει με την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου και τα πανηγύρια που ακολουθούν, αλλά υπάρχει και η άλλη που αφορά τις υποχρεώσεις και την ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Κάπως έτσι είναι και με το θέμα των Φιλίππων. Ως γνωστόν – σχεδόν – πριν ένα χρόνο οι Φίλιπποι εντάχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία που αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς.

   

  Έκτοτε το μόνο που έγινε, ήταν όταν πριν από ένα μήνα περίπου ήρθε στην Καβάλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και παρουσία της έγινε η πανηγυρική ανακοίνωση της ένταξης και τοποθετήθηκε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μια επιγραφή με το σχετικό μήνυμα. Επίσης μάθαμε από τις ομιλίες που έγιναν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν στον αρχαιολογικό χώρο οι εργασίες προκειμένου να λυθούν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η προσβασιμότητα των επισκεπτών στα σημαντικότερα μνημεία του χώρου – υπάρχουν πολλά τα οποία σήμερα δεν μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς πάρα μόνο αν ανέβει σαν το κατσίκι –, η αποξήλωση του οδοστρώματος της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας που διέρχεται και διχοτομεί τον αρχαιολογικό χώρο, επίσης η κατασκευή χώρων εξυπηρέτησης των επισκεπτών και πολλά άλλα!!! Βέβαια για όλα αυτά δεν μάθαμε,  ούτε το πότε θα ξεκινήσουν, ούτε το πώς θα πληρωθούν – πέρα από γενικές αναφορές για το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης -, αλλά πολύ περισσότερο δεν μάθαμε το πότε θα τελειώσουν. Μέχρι σήμερα το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα και δεν έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δημοπρατήσεις έργων.

   

  Ωστόσο, πέρα από το πολύ σημαντικό ζήτημα των έργων υπάρχει ακόμη ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που είναι η γνωστοποίηση της είδησης της ένταξης των Φιλίππων, με αποδέκτες όχι μόνο τους κατοίκους της Ελλάδας και όλου του πλανήτη, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

   

  Μάλιστα προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις που δεν αφορούν μόνο το γεγονός της ενημέρωσης όλων για την σημαντική είδηση που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και της ενημέρωσης τους, γιατί είναι σημαντικοί οι Φίλιπποι, αλλά και για τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται και να παρακινηθούν για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων.

   

  Σε αυτή την υπόθεση δεν θα πρέπει να είναι μόνο τους ο Δήμος Καβάλας αλλά θα πρέπει να έχει μαζί τους και τον εμπορικό – επιχειρηματικό κόσμο, όπου ο καθένας με το δικό του τρόπο θα συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και μεμονωμένες προσπάθειες έχουν την αξία τους. Για παράδειγμα η τουριστική επιχείρηση ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΠΑΤΗΣ ήδη στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του έχει αναρτήσει το σχετικό σήμα που δηλώνει την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία της UNESCO και αυτό συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο που εξηγεί στους επισκέπτες γιατί είναι σημαντικοί οι Φίλιπποι.

   

  Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει με όλες τις Καβαλιώτικες επιχειρήσεις για να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και ήδη, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και το Επιμελητήριο Καβάλας έχουν αργήσει!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.