Χρονόμετρο

  Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ που δεν έγινε…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το βράδυ της Δευτέρας, ξεκινώντας τη νέα σαιζόν, η τηλεοπτική εκπομπή στο MEGA CHANNEL του Γιάννη Πρετεντέρη, ΑΝΑΤΡΟΠΗ, επέλεξε ως θέμα την ανασκαφή της Αμφίπολης και το τι συμβαίνει εκεί. Σημειολογικά η επιλογή του θέματος έχει ενδιαφέρον, αφού ξεπερνάει την διάσταση της επικαιρότητας και πάει πιο βαθιά, ωστόσο η εν λόγω εκπομπή δεν μπόρεσε να πάει ένα βήμα παρακάτω…

  Όσοι είχαν την αντοχή και την υπομονή να την παρακολουθήσουν, θα διαπίστωσαν ότι η όλη προσπάθεια που έγινε περιορίστηκε σε ένα επίπεδο συνάθροισης και καταγραφής απόψεων με ενδιαφέρον, ξεκινώντας από την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη και την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη και φτάνοντας μέχρι σημαντικούς αρχαιολόγους που μίλησαν για το θέμα. Ενώ λοιπόν υπήρχε ένα πλούσιο υλικό, με το οποίο θα μπορούσε κανείς να «χτίσει» μια εκπομπή πραγματική ανατροπή, η όλη προσπάθεια εξαντλήθηκε στα όρια του ρεπορτάζ και μάλιστα με αρκετές ατυχείς εκφράσεις, όπως για παράδειγμα «ο τάφος αυτός βρέθηκε στην Αμφίπολη, στο μέσο του ΠΟΥΘΕΝΑ»!!!

  Μόνο ένας ανιστόρητος θα μπορούσε να πει αυτή την κουβέντα, γιατί όποιος θέλει να ασχοληθεί με την «ανασκαφή στην Αμφίπολη», το πρώτο που πρέπει να μάθει είναι ότι το δίπολο Αμφίπολη – Φίλιπποι «αγκάλιαζαν» ένα βουνό που Παγγαίο που τους πρόσφερε από τεράστιες ποσότητες Χρυσού μέχρι και ένα μυθολογικό πλούτο ικανό να εμπνεύσει δημιουργούς για να φτιάξουν αριστουργήματα. Μόνο το ΠΟΥΘΕΝΑ δεν ήταν αυτή η περιοχή για πάρα πολλούς αιώνες και αν σήμερα τα «σύνορα» του ελληνικού κράτους βρίσκονται – κατά την άποψη πολλών δημοσιογράφων της Αθήνας – στα διόδια της Μαλακάσας, αυτοί έχουν το πρόβλημα…

  Εκεί είναι και η μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ που μπορεί να δημιουργήσει ο μνημειακός τάφος στην Αμφίπολη, σε σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στο νεοελληνικό κράτος, καθώς η ανάδειξη της Αμφίπολης και των Φιλίππων μπορούν να προκαλέσουν μια αναπτυξιακή ροπή με προεκτάσεις που ίσως ακόμη δεν μπορούμε να φανταστούμε… Μπορεί όμως ένας δημοσιογράφος ή μια εκπομπή, τουλάχιστον, να επιχειρήσει να ανιχνεύσει.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.