Χρονόμετρο

    Φίλιπποι: Ο κίνδυνος του μετέωρου βήματος

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σε λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, θα κριθεί η τύχη της υποψηφιότητας των Φιλίππων, για μια θέση στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Αν η προσπάθεια έχει θετική έκβαση αυτό θα οδηγήσει τους Φιλίππους στο να αλλάξουν σελίδα, καθώς θα αποκτήσει, κατά κάποιο τρόπο, ένα πιστοποιητικό αναγνώρισης. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη τοπική ανάπτυξη. Είναι τα πράγματα τόσο απλά;

     

    Η εμπειρία από άλλα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχουν μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της Unesco, δείχνει ότι η ένταξη είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετή για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα, τόσο από τους φορείς, όσο και από την τοπική κοινωνία. Στην ευθύνη των φορέων που εμπλέκονται είναι μια σειρά παρεμβάσεις όπως, η δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν τους επισκέπτες (τουαλέτες, διάδρομοι προσβάσεις κ.α.) αλλά και θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαιότητα του μνημείου (εποπτικό υλικό). Από την άλλη όμως αν και η τοπική κοινωνία δεν αντιληφθεί την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται, ώστε να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές της δυνάμεις και να αναλάβουν επιχειρηματική δράση, τίποτα δεν θα συμβεί.

     

    Χρειάζεται να γίνουν πολλά και εδώ απουσιάζει ο σχεδιασμός που θα δώσει τις κατευθύνσεις, γιατί ακόμη και αν δεχθούμε ότι υπάρχουν επενδυτές ποιος θα θέσει τις προτεραιότητες για τις  δραστηριότητες και με ποιες προδιαγραφές υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν;

     

    Εδώ υπάρχει ένα κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας της Καβάλας από την Κωνσταντινούπολη, έχοντας την επιτυχή έκβαση στα χέρια της. Σαφώς και θα είναι μια μεγάλη επιτυχία η ένταξη των Φιλίππων, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να μείνει ένα μετέωρο βήμα αν δεν υπάρχει η ανάλογη συνέχεια.

     

    Έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε αντιληφθεί οι περισσότεροι,  σε όλο του το μέγεθός τι σημαίνει η αναγνώριση των Φιλίππων από την Unesco, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί δεν ξέρουμε καλά ή και καθόλου, την ιστορία αυτής της πόλης και το ρόλο που έπαιξε σε σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, αν το γνωρίζαμε ίσως να ήταν πάνδημο αίτημα το 2010 όταν σχηματίστηκε ο Καλλικρατικός Δήμος Καβάλας, το όνομα του νέου δήμου να ήταν «Φιλίππων». Το όνομα «Φίλιπποι» είναι γνωστό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάτι που δεν συμβαίνει με το όνομα Καβάλα. Θα μπορούσε λοιπόν η πόλη να κρατήσει το όνομα που έχει αλλά συγχρόνως να καρπωθούμε και την υπεραξία του ιστορικού ονόματος των Φιλίππων.

     

    Το μορφωτικό και ιστορικό κενό των διοικούντων τότε το Δήμο Καβάλας, ήταν τόσο σοβαρό που δεν τόλμησαν, ούτε να θέσουν το θέμα σε δημόσια διαβούλευση. Αποφάσισαν πίσω από κλειστές πόρτες για τον αναπτυξιακό μέλλον όλης της περιοχής ανιστόρητοι και παλαιοκομματικής κοπής «τοπικοί άρχοντες»!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.