Χρονόμετρο

  Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ισοδύναμα!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Δεν είναι μόνο η Αμφίπολη που μας θυμίζει συνεχώς ότι έχουμε ένα θησαυρό που δεν ξέρουμε πώς να τον αξιοποιήσουμε, είναι όλη η Ελλάδα ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, όπου και να πατήσεις, όπου και να σκάψεις, θα βρεις κάτι πολύτιμο από το παρελθόν.

   

  Βέβαια καθημερινά αυτός ο τόπος λεηλατείτε από τους αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι σαρώνουν με τα ειδικά μηχανήματά τους, όλη την επικράτεια και πέρα από ελάχιστες απώλειες που έχουν, καταφέρνουν να εμπορεύονται ιστορικούς θησαυρούς. Μια βόλτα να κάνει κανείς στο διαδίκτυο θα «πέσει» πάνω σε δεκάδες εξειδικευμένες ιστοσελίδες οι οποίες εμπορεύονται αρχαία ελληνικά νομίσματα, σε τιμές που ξεκινούν από 200 ευρώ τα πιο φθηνά και φτάνουν μέχρι και αρκετές χιλιάδες ευρώ το ένα, ανάλογα την σπανιότητα και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Και δεν είναι φυσικά μόνο τα νομίσματα, είναι τα εκατοντάδες μαρμάρινα αγάλματα, τα κεραμικά ακόμη και όπλα!!!

   

  Η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές αρχαιοτήτων για τις διεθνείς αγορές και αυτό συμβαίνει γιατί οι εφορίες αρχαιοτήτων δεν είναι πλήρως στελεχωμένες αλλά και γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.

   

  Δεν είναι όμως μόνο το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας μιας μεγάλη πληγή, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων. Ξεκινάμε από τις ελλείψεις σε προσωπικό, κύρια φύλακες και φτάνουμε μέχρι τα έργα ανάδειξής τους, την προβολή τους και φυσικά το πληροφοριακό υλικό που υπάρχει για κάθε έναν από αυτούς. Εν γένει από τους αρχαιολογικούς χώρους απουσιάζει η λογική του κέρδους, λειτουργούν όπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Για αυτό και οι δυνατότητες που έχει ένας επισκέπτης να «αφήσει» χρήματα, ακόμη και να θέλει, είναι πάρα πολύ λίγες.  Ακόμη και το εισιτήριο εισόδου, αυτό που είναι το ελάχιστον των χρημάτων που θα δώσει ένας επισκέπτης είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες γειτονικές μας χώρες. Ακόμη και αν διπλασιαζόταν ή και τριπλασιαζόταν, θα ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό στο κόστους του ταξιδιού ενός ανθρώπου που θέλει να γνωρίσει την ιστορία μας και γι’  αυτό το λόγο κάνει ένα ταξίδι.

   

  Οι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι είναι σαν ένας οπωρώνας, παρατημένος και ακαλλιέργητος,  που απλά μπαίνουμε και μαζεύουμε ότι είναι στο ύψος των χεριών μας. Αφορμή για το σημερινό σχόλιο ήταν η πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, να καλύψουν ως ισοδύναμα, τις απώλειες από την κατάργηση του 23%  ΦΠΑ, της ιδιωτικής εκπαίδευσης!!!

  Τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούσαν να είναι ισοδύναμα του συνόλου της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το μνημόνιο, για να μπορούσε να συμβεί αυτό, θα έπρεπε (τουλάχιστον) οι μνημονιακές κυβερνήσεις να είχαν επενδύσει στην αρχαιολογία οπότε σήμερα δεν θα μιλούσαμε για απώλειες του ΑΕΠ και μειώσεις στα εισοδήματα.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Υ.Γ.  Λίγες ώρες μετά διαβάζω την παρακάτω είδηση: «Κλειστός λόγω της συνταξιοδότησης των τριών εναπομείναντων αρχαιοφυλάκων και της αδυναμίας αντικατάστασής τους παραμένει τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, όπως καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και τοπικοί φορείς. Μάλιστα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναγκάστηκε να αναθέσει σε εργατοτεχνίτες το καθήκον της φύλαξης του από τις 8 το πρωί έως τις 3 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας».

   

  Μετά θέλουμε να αφήσουμε τα μνημόνια πίσω μας, δεν πρόκειται, αυτά είναι τα δεσμά μας!!!

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.