Χρονόμετρο

    Η ώρα της αρχαιολογίας…

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το έχετε προσέξει ότι εδώ και λίγο καιρό τα θέματα που σχετίζονται με τους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας; Το μεγάλο γεγονός είναι αναμφίβολα η ανασκαφή της Αμφίπολης, αλλά από κοντά ακολουθεί και η μεγάλη υποβρύχια έρευνα στον ναυάγιο των Αντικυθήρων, πρόσφατα δεν εγκαινιάστηκε στις Αιγές και η έκθεση με τους μακεδονικούς θησαυρούς… και όχι μόνο αυτό, ξαφνικά προέκυψε και θέμα με τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται ως λεία στο Βρετανικό Μουσείο!!! Και όχι μόνο προέκυψε θέμα με τα μάρμαρα, αλλά αίφνης ανέκυψε και το ενδιαφέρον της UNESCO, που θέλει να συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στην επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της αρχαίας Αθήνας… αλλά να ήταν και μόνο αυτό;

     

    Θυμάστε πέρσι όταν παρουσιάστηκε η ταινία ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ που ο Γιώργος Κλούνεϊ, ένας εκ των πρωταγωνιστών, δήλωσε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, φέτος η κ. Κλούνεϊ, κατά κόσμο η Αμάλ Αλαμουντίν, ως δικηγόρος αναλαμβάνει να στηρίξει νομικά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων. Να είναι τυχαίο γεγονός;

     

    Το 2014 ίσως να περάσει στην Ιστορία ως το έτος που ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας στο προσκήνιο. Κι αυτό θα συμβεί, όχι επειδή κάποιοι μας «αγάπησαν» αλλά επειδή προέκυψε ανάγκη!!! Όσο περισσότερο χάνεται ο έλεγχος στην Μέση Ανατολή από την επικράτηση ων ακραίων Ισλαμιστών, όσο οι Τζιχαντιστές θα προελαύνουν, τόσο εμείς ως χώρα θα γινόμαστε απαραίτητοι, ως ο «κυματοθραύστης» αυτού του ρεύματος που όλο και θα γιγαντώνεται. Αυτή τη φορά, οι δυτικοί σύμμαχοι μας, δεν έχουν ανάγκη την στρατιωτική μας ισχύ, εξάλλου είναι αμελητέα μπροστά στην δική τους υπεροπλία, αλλά την πολιτιστική μας ισχύ.

     

    Αυτή τη φορά αναζητούν συμμαχία στον τομέα των πολιτιστικών θησαυρών και της Ιστορίας που έχει αυτός ο τόπος και όπως φαίνεται στο κεφάλαιο που ανοίγει τώρα δεν θα έχουμε σύμμαχο μόνο την UNESCO, αλλά και το Χόλυγουντ.

     

    Τα παραπάνω, ως μια γεύση από τα «προσεχώς»…

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 3

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.