Χρονόμετρο

  Να πέσουν οι τόνοι…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Φαίνεται, ότι και το χώρο της αρχαιολογίας με τα συναφή του επαγγέλματα, θα πρέπει να τον εντάξουμε σε εκείνη την κατηγορία που ανήκουν και αυτά του θεάματος, ηθοποιοί, τραγουδιστές και φυσικά και δημοσιογράφοι. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, ότι πέρα από τα πολλά ή λίγα χρήματα, διαχειρίζονται πολύ δόξα!!! Ως εκ τούτου, οι ζηλοφθονίες, οι αντιπαραθέσεις και οι δημόσιες συγκρούσεις δια του Τύπου, οι οποίες πολλές φορές φτάνουν στα άκρα, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

  Στο χώρο της αρχαιολογίας, δεν είχαμε πολλά τέτοιου είδους δείγματα, μέχρι πρόσφατα, ίσως γιατί οι τυχόν αντιπαραθέσεις έμεναν στα στενά επαγγελματικά όρια, ωστόσο, το φαινόμενο «ΑΜΦΙΠΟΛΗ» όπου επί μήνες, οι σχετικές ειδήσεις και οι πρωταγωνιστές του ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είχε ως αποτέλεσμα, εκεί που οι παρατηρητές ανά την υφήλιο, περίμεναν με κομμένη την ανάσα να μάθουν για τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, έβλεπαν παράλληλα και τους αρχαιολόγους να επιδίδονται σ’ ένα δημόσιο διάλογο, όπου συχνά – πυκνά ξεπερνούσαν τα εσκαμμένα… τα περισσότερα πυρά τα εισέπραττε η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, για τις απόψεις και τις θέσεις που εξέφραζε.

  Τελειώνοντας η ανασκαφή, κάπου όλα αυτά ηρέμησαν λίγο, ώσπου βγήκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας μια νέα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής ομάδας. Μια αντιπαράθεση, όπου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών και πάλι ξέφυγε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα καλύτερα έπονται αφού αναμένετε να κορυφωθεί αύριο.

  Το τελευταίο που συμβαίνει, είναι πολύ πιο θλιβερό σε σχέση με ότι προηγήθηκε, καθώς σε αυτή την περίπτωση, οι διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής ομάδας – απόλυτα θεμιτές και αναγκαίες μεταξύ επιστημόνων –, διαχέονται προς την κοινωνία, όχι με ένα τρόπο που συμβάλει, στον τεράστιο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει μεταξύ  ειδικών και μη, με αφορμή την ανασκαφή στην Αμφίπολη και τα μυστικά του ταφικού μνημείου, αλλά με ένα τρόπο που ενέχει πολλά στοιχεία προσωπικής αντιπαράθεσης.

  Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις, σε μεγάλα ζητήματα, ένα εξ αυτών είναι και η ΑΜΦΙΠΟΛΗ, καθώς είναι ένα θέμα πολυπαραμετρικό που δεν μπορεί κανείς να το περιορίσει σε ένα «στενό» επιστημονικό διάλογο. Ωστόσο, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην ξεπερνιούνται τα όρια της κοσμιότητας.

  Η δόξα της αποκάλυψης αυτού του ταφικού μνημείου ανήκει σαφώς και χωρίς καμία αντίρρηση στην κ. Περιστέρη και αυτό οφείλουμε να τις το αναγνωρίσουμε όλοι και να δείξουμε και τον δέοντα σεβασμό, την ίδια στιγμή όμως και εκείνη οφείλει να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τόσο τη δουλειά όσων προηγήθηκαν του δικού της έργου, αλλά και των  ίδιων των συνεργατών της.

   

  Το ανάγνωσμα «ΑΜΦΙΠΟΛΗ» παραμένει ανοιχτό και πιστεύουμε ότι ακόμη έχουν να γραφτούν πολλά κεφάλαια, μέχρις  ότου μάθουμε όλα τα μυστικά του λόφου Καστά. Γι’ αυτό οι πρωταγωνιστές του ας κρατήσουν, την ψυχραιμία τους και να κάνουν οικονομία στις δυνάμεις τους,  για να μπορούν να επιτελέσουν αυτό το έργο. Να είναι σίγουροι ότι η ιστορία δεν θα τους αδικήσει.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.