Χρονόμετρο

    Η πόλη των «εμποράκων»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η κακή γνώση της τοπικής ιστορίας μας στερεί την δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποια γη ζούμε και επάνω σε ποια χώματα διάγουμε την καθημερινότητά μας. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία που έχουν μερικές έννοιες όπως είναι αυτή του εμπορίου.

     

    Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η δύναμη που κίνησε την ιστορία από την χαραυγή της είναι το εμπόριο. Οι αποικίες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας, μέρος του οποίου είναι και η ίδρυση της Νεαπόλεως αλλά και των Κρηνίδων (μετέπειτα Φιλίππων) ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας των Θασίων και των Πάριων αποίκων. Η βάση όλων ήταν το εμπόριο, έπαιρναν εμπορεύματα από εδώ και έφεραν άλλα από κάθε σημείο της οικουμένης. Αλλά και η σύγχρονη πόλη της Καβάλας αναπτύχθηκε γύρω από το εμπόριο με κύριο προϊόν τον καπνό. Το λιμάνι της Καβάλας ήταν η καρδιά αυτής της οικονομικής δραστηριότητας και με βάση αυτό χτίστηκε και αναπτύχθηκε η σύγχρονη πόλη.

     

    Κατά μια άποψη – καθόλου αβάσιμη – ο Απόστολος Παύλος επέλεξε να έρθει στην Νεάπολη και τους Φιλίππους, επειδή γνώριζε ότι υπήρχε έντονη εμπορική δραστηριότητα και ως εκ τούτου γνώριζε ότι αυτό που αποτελούσε κεκτημένο του εμπορίου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ήταν ότι η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ήταν φορέας πολιτισμού!!!

     

    Το γεγονός που ενισχύει την άποψη για την επιλογή των Φιλίππων, ως του τόπου όπου θα ίδρυε την πρώτη ευρωπαϊκή εκκλησία εξαιτίας της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας, ήταν και το γεγονός ότι η πρώτη που βαπτίστηκε χριστιανή ήταν η Αγία Λυδία η πορφυροπώλης!!! Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι Φίλιπποι εκείνη την εποχή ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα και αυτό το όφειλε στο γεγονός ότι η πόλη ανακαινίστηκε μετά την ρωμαϊκή κατοχή και μαζί με το εμπορικό λιμάνι που διέθετε απέκτησε ασφαλή πρόσβαση και σε άλλες αγορές λόγω Εγνατίας Οδού, εμπλουτίζοντας έτσι τις οικονομικές της δραστηριότητες.

     

    Αν μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, ήθελε να συνδεθεί με την τοπική ιστορία θα μπορούσε να τιμάει ως προστάτιδα αγία του εμπορίου την Αγία Λύδια, μια και δεν είναι πολλές οι πόλεις της χώρας που διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος που δεν έχει καμία σχέση με την τοπική ιστορία, είναι και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και (εδώ είναι το κορυφαίο παράδειγμα) και η ηγεσία του Επιμελητηρίου. Γι’ αυτό ο απερχόμενος αντιπρόεδρος και διεκδικητής της προεδρίας για την επόμενη θητεία Μάρκος Δέμπας, χρησιμοποίησε με απαξιωτικό τρόπο τον όρο «εμποράκος», απευθυνόμενος στον έτερο διεκδικητή της προεδρίας Παύλο Ζησίμου, στην διάρκεια της τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης.

     

    Όταν λοιπόν σε ένα διάλογο γύρω από το μέλλον του Επιμελητηρίου, δηλαδή για την οικονομία και την ανάπτυξη, χρησιμοποιείται ως βρισιά το «εμποράκος» τι μπορεί να περιμένει κανείς; Είναι προφανές ότι για τον κ. Δέμπα, υπάρχουν διάφορες τάξεις ευγενείας ανάμεσα στους επιχειρηματίες, άλλοι είναι «μεγαλέμποροι» και άλλοι «εμποράκοι», ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν είναι όμως έτσι πως ζητάει να εκπροσωπήσει το σύνολο των επιχειρηματιών και δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα κλειστό κλαμπ, χωρίς τους ενοχλητικούς εμποράκους;

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.