Χρονόμετρο

    Παρωδία

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά και γενικότερα τα Επτάνησα είναι μια σεισμογενείς περιοχή είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, κάθε τρείς και λίγο η περιοχή θα δώσει και ένα σεισμό. Όταν δεν έχουν προηγηθεί μεγάλοι σεισμοί που ισοπέδωσαν τις πόλεις της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, δεν είναι απλά αμέλεια, αλλά εγκληματική αδιαφορία να επιτρέπεις αυθαιρεσίες και κακοτεχνίες. Ακούω τις δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής ελέγχου των κτηρίων της Κεφαλονιάς, καθηγητή αντισεισμικής προστασίας του ΕΜΠ κ. Καρύδη και δεν πιστεύω στα αυτιά μου: Το λιμάνι του Ληξουρίου δεν καταποντίστηκε από το σεισμό αλλά από τις κακοτεχνίες… Που σημαίνει ότι κάποιος νομάρχης ή κάποιος δήμαρχος πήραν χρήματα να κάνουν ένα λιμάνι και αντί αυτού, έκαναν πάρτι… και όχι μόνο αυτό αλλά και οι εποπτεύονται μηχανικοί έβαλαν τις υπογραφές τους ότι όλα είναι σωστά καμωμένα… Ποιοι είναι αυτοί; Θα πληρώσουν; Το πιθανότερο είναι όχι, γιατί κανείς δεν θα μπει στον κόπο να ψάξει γιατί ένα νησί που χτίστηκε μετά το 1953 με βάσει τους αντισεισμικούς κανόνες υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, δημόσια κτήρια και υποδομές από δύο σεισμούς των 5,7 και 5,9 Ρίχτερ.

    Βλέπεις τις εικόνες που έρχονται από την Κεφαλονιά και τις αθροίζεις με τις άλλες από άλλα στιγμιότυπα του πρόσφατου παρελθόντος όπου ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων… κατώτερος τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση. Κοιτάς και εύχεσαι άλλο κακό να μην μας βρει γιατί με ένα διαλυμένο κρατικό μηχανισμό και με ένα πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να επιβιώσει είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει ένα τυχαίο γεγονός!

    Βλέπεις την αγανάκτηση μαζί με τη βουβαμάρα και σκέπτεσαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση, κάπου θα σκάσει όλο αυτό. Γιατί τα περιστατικά είναι πολλά, είναι καθημερινά, είναι κρίκοι σε μια μεγάλη αλυσίδα… προβλήματα στην υγεία και την περίθαλψη, προβλήματα στην παιδεία, προβλήματα με τους παράλογους φόρους και τις αυθαίρετες μειώσεις στα εισοδήματα, η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει και λογαριάζει μόνο το μπράβο των τοκογλύφων. Που θα φτάσει αυτό, θα την καταπιούμε τόση οργή ή θα εκφραστεί στις εκλογές; Ενδεχομένως.

    Ακόμη και τις δημοσκοπήσεις δεν τις πιστεύω… όχι δεν υποψιάζομαι αλλοίωση του αποτελέσματος από την επεξεργασία, αλλά αλλοίωση στην πηγή. Βλέπω ότι όλο και περισσότεροι όταν απαντάνε τις ερωτήσεις μιας δημοσκόπησης δεν είναι ειλικρινείς, απαντάνε ότι νάναι για να μην φανερώσουν τις πραγματικές τους σκέψεις, θέλουν η εκδίκηση το βράδυ των εκλογών να έχει και το στοιχείο της έκπληξης. Λίγο υπομονή θέλει μέχρι το Μάιο, για να μάθουμε αν έχει απομείνει ακόμη διάθεση αντίδρασης ή μένουμε στα λόγια.

     

    Θεόδωρος Α. Σπανέλης

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.