Χρονόμετρο

    Επικίνδυνα παιχνίδια

    Δημοσιεύτηκε στις

    Από τους πανηγυρισμούς και τις υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια και την σκληρή επιτήρηση περάσαμε στην άλλη άκρη, αναβίωσαν ξανά οι φόβοι ότι μπορεί να επέλθει το μοιραίο… Μέσα σε αυτό το διάστημα είχαμε τα σπρέντ να εκτοξεύονται στα ύψη, είχαμε τους επενδυτές να δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι αφιλόξενη χώρα και έχουμε και την τρόικα να συμπεριφέρεται ως εκκαθαριστής χρεωκοπημένης επιχείρησης.

     

    Γιατί τι άλλο κάνει ένας εκκαθαριστής όταν μπαίνει σε μια επιχείρηση που τελεί υπό χρεωκοπία; Εκποιεί περιουσιακά στοιχεία, διαχειρίζεται τα έσοδα και ιεραρχεί το ποια έξοδα θα πληρωθούν. Βλέπετε εσείς μια διαφορετική λειτουργία από τη τρόικα; Άρα είναι περισσότερο από σαφές ότι το ζητούμενο της δράσης της δεν είναι η σωτηρία της χώρας, αλλά η εξυπηρέτηση των δανειστών της, εν προκειμένου των εταίρων μας. Στο σημείο αυτό αναρωτιέμαι αν τελικά είναι προτιμότερο να χρωστάμε στους εταίρους μας που έχουν και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή ή ήταν καλύτερα να έχουμε να κάνουμε με κερδοσκόπους που δεν κρύβουν ότι είναι λύκοι.

     

    Η ουσία είναι ότι τα μνημόνια δεν είναι η λύση για το πρόβλημα της χώρας, γιατί όπως φαίνεται ούτε η τρόικα κάνει πίσω, αλλά ούτε και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε θυσίες και τομές που θα διαμορφώσουν μια προοπτική ελπίδας και ανάπτυξης της χώρας.

     

    Για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι το αύριο θα είναι διαφορετικό από το σήμερα, θα πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε χθες… δυστυχώς όμως εδώ και τέσσερα χρόνια η ίδια διελκυστίνδα υπάρχει ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και τους δανειστές μας…

     

    Θα το επαναλάβουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έψαχνε να βρει την άκρη του κόμπου για να προχωρήσει, αλλά έκοψε το Γόρδιο δεσμό με το σπαθί του, κάπως έτσι μήπως πρέπει να κοπούν και τα μνημόνια και αντί να τους φοβόμαστε να τους κάνουμε να φοβούνται για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης; Τη διαφορά ανάμεσα στις δύο επιλογές την κάνει η αποφασιστικότητα!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.