Χρονόμετρο

    Από την Ονειρούπολη στο Καρναβάλι.

    Δημοσιεύτηκε στις

    Διαβάζω τις δηλώσεις του δημάρχου Δράμας σχετικά με την φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης σύμφωνα με τις οποίες περιμένουν περιμένουν 600.000 επισκέπτες στην γειτονική μας πόλη, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αριθμοί επισκεπτών που θεωρώ ότι πλέον συναγωνίζονται την επισκεψιμότητα που έχει να επιδείξει το Καρναβάλι της Ξάνθης.

     

    Το γεγονός ότι τις ημέρες της Ονειρούπολης και του Καρναβαλιού, γεμίζουν τα ξενοδοχεία της Καβάλα, όπως και η αγορά της, είναι αυτό πιστεύω ένα στοιχείο δηλωτικό της  δυναμικής που έχουν αποκτήσει αυτές οι δύο διοργανώσεις. Από το τίποτα μέσα σε μερικά χρόνια, στην αρχή η Ξάνθη και μετά η Δράμα κατάφεραν να αποκτήσουν δυο αναπτυξιακά εργαλεία. Ουσιαστικά από το τίποτα κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο σημαντικά γεγονότα που προσφέρουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους, σε μια περίοδο που η αγορά περνάει ημέρες ισχνών αγελάδων.

     

    Αυτό το δρόμο σιγά – σιγά ακολουθούν και άλλες πόλεις, όπου διαθέτουν δημοτικές αρχές χωρίς κόμπλεξ και μικροκομματικές αντιλήψεις. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Ένα δήμος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας και της ανάπτυξης είναι αυτός των Τρικάλων.

     

    Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2011 όταν ο Άγιος Βασίλης μεταμόρφωσε τον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, τον «Μύλο των Ξωτικών». Συνολικά 129 εκδηλώσεις περιλαμβάνει φέτος η διοργάνωση του 7ου Μύλου των Ξωτικών. Το πλούσιο θέαμα, μεταφράζεται σε χορό και μουσική, συναυλίες, επιδείξεις, θέατρο, σκάκι, μπαλέτο, έθιμα διαφόρων περιοχών της χώρας, θεατροπαιδαγωγική δράση…. Από το Κορδελιό, την Κέρκυρα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμπάκα, την Αθήνα και, φυσικά, τα Τρίκαλα… οι 129 εκδηλώσεις είναι πηγή έμπνευσης, σημείο αναφοράς, χώρος κεφιού για μικρούς και μεγάλους.

     

    Και όλα αυτά χρειάζονται τεράστια ποσά χρημάτων θα μπορούσε να αντιτάξεις κανείς αλλά επ’ αυτού ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του απαντάει: «Ξέρετε, δεν είναι θέμα «πλούτου» ή φαντασμαγορίας. Είναι θέμα ουσιαστικής σκέψης για το παιδί, τον γονιό, την οικογένεια, τους νέους ανθρώπους. Μια γιορτή χαράς, είναι μια γιορτή που έχει απαιτήσεις. Φέτος, πιστεύω ότι προσφέρουμε περισσότερο χαμόγελο, δίνουμε στους επισκέπτες ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο…» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «…είμαστε έτοιμοι, επειδή προετοιμαστήκαμε, μπήκαμε στη θέση του επισκέπτη και προσπαθήσαμε να δούμε την πόλη μέσα από τα δικά του μάτια».

     

    Αναρωτιέμαι λοιπόν, ο Δήμος Καβάλας είναι ένας εύπορος δήμος και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην διάρκεια του χρόνου, διαθέτει επίσης μια επιχείρηση, την ΔΗΜΩΦΕΛΙΑ με ικανά και έμπειρα στελέχη που διαθέτουν πείρα από μεγάλες διοργανώσεις.

     

    Τι φταίει όμως που δεν έχουμε για παράδειγμα 600.000 επισκέπτες ακόμη και αν αθροίσουμε όλη την επισκεψιμότητα των μεγάλων διοργανώσεων, δηλαδή Φεστιβάλ Φιλίππων, cosmopolis, airseashow κ.λ.π.;  Δε θα απαντήσω νομίζω όλα τα παραπάνω παραδείγματα που επικαλέστηκαν δίνουν μια απάντηση.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.