Χρονόμετρο

  Το αντίδοτο στο δηλητήριο της καθημερινότητας

  Δημοσιεύτηκε στις

  Έχω την εντύπωση ότι αποτελεί γενική πεποίθηση η θέση ότι για να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη σε μια περιοχή, αρκεί να υπάρχει προβολή των θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος και αφετέρου να υπάρχουν τουριστικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τουριστών. Εν μέρει έτσι είναι τα πράγματα, αν όμως θέλουμε να φύγουμε από το γνωστό μοντέλο της «ηλιοθεραπείας», θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Αυτά τα «πολλά» δεν είναι κατ’ ανάγκη θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή των τουριστικών παραγόντων, αλλά του καθενός από εμάς που απαρτίζουμε την τοπική κοινωνία.

   

  Επί πολλές δεκαετίες το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης στηριζόταν στο γνωστό χαλαρό τρόπο ζωής που βοηθούσε τον τουρίστα τα ξεφύγει από την καθημερινότητά. Με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο τρόπο ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, οι διακοπές για τους πιο «ψαγμένους» και είναι πολλοί αυτοί, δεν έχουν και πολύ σχέση με την παραλία και τα μπαράκια με τις ομπρέλες. Στην περιοχή μας, υπάρχει εδώ και δεκαετίες αυτό το μοντέλο, μόνο που έχει μικρή διάρκεια, το πολύ δύο μήνες. Ο χρόνος αυτός όμως είναι πολύ μικρός για να υπάρξουν σοβαρές επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα του τουρισμού. Αλήθεια ποιος θα επένδυε μεγάλα κεφάλαια και τεχνογνωσία σε μια προσπάθεια που θα απέδιδε μόνο δύο μήνες το χρόνο;

   

  Ο σύγχρονος τουρισμός στηρίζεται στην εμπειρία που θέλει να ζήσει ο επισκέπτης και όχι απλά και μόνο στην αποσύνδεσή του από την καθημερινότητα που ζει, ξαπλωμένος σε μια παραλία. Επιζητεί κάτι περισσότερο που ενδεχομένως να μπορεί ακόμη και να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να καταταχθεί η περιοχή μας στους περίφημους καταλόγους, του είδους, «τα 100 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει στην ζωή σου». Πως θα γίνει όμως αυτό;

   

  Επειδή και εμείς έχουμε υποστεί την αλλοίωση από το δηλητήριο της καθημερινότητας, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε που ζούμε και μόνο η σοβαρή ενασχόληση για την γνωριμίας μας με την τοπική ιστορία και γεωγραφία μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες που θα καθορίσουν και τις μελλοντικές επιλογές μας. Ευκαιριακές τουριστικές «επενδύσεις» της μια σεζόν πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, αν όμως θέλουμε να σηκωθούμε λίγο πιο ψηλά από το σωρό, τότε πρέπει να γνωρίσουμε που ζούμε. Διαφορετικά θα περάσουμε χωρίς να έχουμε αποκομίσει το κέρδος – και δεν εννοώ μόνο το χρηματικό – που μπορεί να μας προσφέρει αυτός ο τόπος.

   

  Αν προσέξατε δεν ανέφερα ούτε ένα συγκεκριμένο λόγο για τον οποίον θα μπορούσε να αλλάζει η ζωή κάποιου, έστω και ελάχιστα, επειδή γνώρισε την περιοχή μας, δεν το έκανα, αν και υπάρχουν πολλά να πει κανείς, γιατί εδώ χρειάζεται ο καθένας να δει το χώρο από την δική του σκοπιά και να αναζητήσει νόημα σε αυτό. Για παράδειγμα ακόμη και η περιπλάνηση στην πόλη και οι διάφορες οπτικές που προσφέρει μπορεί για τον καθένα να είναι διαφορετική εμπειρία, αλλά αν δεν το επιδιώξει να το ζήσει, δεν μπορεί μετά να το κάνει τουριστικό προϊόν και να το πουλήσει!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.