Χρονόμετρο

  Είμαστε ανιστόρητοι και αγεωγράφητοι!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Είναι δυνατόν ένα γεγονός που συνέβη πριν από ένα αιώνα να επηρεάσει σήμερα τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας; Εμείς έχουμε μια έκφραση που λέει «περασμένα, ξεχασμένα», με συνέπεια μαζί με τη γεωγραφία να υποτιμούμε και την ιστορία και επειδή δεν μπορούμε να αντλήσουμε, τόσο τα χρήσιμα διδάγματα που μας προσφέρει, όσο και την δυναμική που δημιουργεί στο σήμερα, είμαστε στην ουρά των εξελίξεων και πάντα χαμένοι.

   

  Το 1915, όταν ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων και λίγο μετά των Ποντίων και μετά ολόκληρου του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, η Γερμανία και η τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σύμμαχοι και μαζί έδωσαν την μεγάλη μάχη της Καλλίπολης και κέρδισαν την νίκη. Στην μάχη αυτή κρίθηκε η τύχη του κόσμου για τα επόμενα 100 χρόνια!!!

   

  Αν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ είχαν νικήσει στην απόβαση στην Καλλίπολη, δεν θα είχαν γίνει οι γενοκτονίες, πρώτα των Αρμενίων και μετά τον υπολοίπων, στην Ρωσία θα είχε ενισχυθεί ο Τσάρος, επίσης δεν θα είχε πέσει πείνα στον ρωσικό λαό με τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στα Στενά, ώστε να βρει έδαφος η προπαγάνδα των Μπολσεβίκων και γενικά θα ήταν άλλος ο ρους της ιστορίας.

   

  Σε αυτή την μεγάλη υπόθεση, της απόβασης στην Καλλίπολης, η περιοχή μας είχε συμμετοχή με το αεροδρόμιο στο Καζαβήτι της Θάσου. Σήμερα το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ακόμη και μετά την ανακατασκευή του μπορεί να μην έχει καμία επιχειρησιακή αξία, καθώς οι ανάγκες της αεροπορίας έχουν αλλάξει, ωστόσο έχει μια μεγάλη αξία ιστορική, γιατί συμμετείχε σε μια μεγάλη μάχη εναντίον του ολοκληρωτισμού, έτσι όπως εκφράστηκε από τον Λένιν, τον Κεμάλ και μερικά χρόνια μετά από τον Χίτλερ. Ωστόσο, έχει και ένα συμβολισμό στο σήμερα καθώς για ακόμη μια φορά το Αιγαίο γίνεται το σύνορο ανάμεσα στην ελευθερία και τον ολοκληρωτισμό του Ισλάμ. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευφυής και ιστορικά σημαντική η απόφαση του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ να αναδείξει αυτή την πτυχή της ιστορίας!

   

  Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει, σήμερα, την Γενοκτονία των Αρμενίων, ως μέρος ενός ιστορικού φολκλόρ, το κάνει γιατί έτσι δηλώνει ότι σήμερα βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης ενάντια στον νέο ολοκληρωτισμό του Ισλάμ γενικά και ειδικά έτσι όπως εκφράζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η σύγκρουση έχει ξεκινήσει, όχι σήμερα, εδώ και καιρό, γι’ αυτό και η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα το 2010 ήταν ένα μικρό επεισόδιο μιας μεγάλης μάχης. Όταν αποκάλυψα τότε, τους σκοπούς του, δέχθηκα πάρα πολλές επιθέσεις από συγκεκριμένα κέντρα στην Καβάλα, τα οποία – εδώ είναι το αστείο – βρίσκονται στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και ειδικά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!!! Οι δήθεν προοδευτικοί ήταν υπερασπιστές του νέο – οθωνανισμού!!!

  Επειδή η Γερμανία είναι μια πολύ σοβαρή χώρα, ασχέτως αν εμείς νομίζουμε ότι μπορούμε να παίζουμε μαζί της, δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία χάρη γούστου, το κάνει γιατί η πολιτική της ηγεσία μελετάει ιστορία, αναλύει και βλέπει αυτό που έρχεται και σε αυτό που έρχεται για να περάσεις, το διαβατήριο είναι η αναγνώριση των γενοκτονιών!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.