Χρονόμετρο

    Θράκη, Καστελόριζο και μέχρι την Αίγυπτο!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Πριν μερικές ημέρες βγήκε μια είδηση που πέρασε μάλλον στα ψιλά αν και είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Το ίδρυμα της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Ελλάδας ξεκίνησε την συνεργασία του με την Αίγυπτο στον τομέα της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα από τις 14 – 17 Νοεμβρίου οι δύο μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής μαζί με αντιπροσωπεία μουσουλμάνων της Ελλάδος επισκέφτηκαν την Αίγυπτο και είχαν ενδιαφέρουσες επαφές με τον υπουργό Βακουφίων και πολλούς άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες της φίλης χώρας. Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών ήταν η μεταξύ τους συνεργασία, στην βάση της προώθησης του μετριοπαθούς Ισλάμ, σε αντίθεση με τον εξτρεμιστικό.

     

    Φαινομενικά η υπόθεση δεν μας αφορά, καθώς η Καβάλα δεν διαθέτει μουσουλμανική μειονότητα, ωστόσο, στην ιστορία εμπλέκεται και η πόλη μας. Η θρησκευτική εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης περνούσε μέσω του Ιμαρέτ της Καβάλας. Αυτό συνέβαινε, γιατί μέχρι το 1920 περίπου, λειτουργούσε θεολογική σχολή, υπό την εποπτεία της Αιγύπτου και από αυτήν αποφοιτούσαν όλοι οι θρησκευτικοί λειτουργοί της ευρύτερης περιοχής. Η διακοπή των σχέσεων των μουσουλμάνων της Ελλάδας με την Αίγυπτο ξεκίνησε την δεκαετία του ’50, καθώς μεσολάβησαν πολύ σημαντικά γεγονότα: Με την επικράτηση του Νάσερ, η Αίγυπτος έφυγε από την δυτική επιρροή και πέρασε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, η δε Τουρκία εισήλθε στο ΝΑΤΟ και έγινε «φίλη και σύμμαχος» χώρα. Με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα εκείνης της εποχής, η εποπτεία της μουσουλμανικής εκπαίδευσης άλλαξε χέρια και πέρασε από την Αίγυπτο στην Τουρκία. Βαθμιαία η Τουρκία χρησιμοποίησε την θρησκευτική εκπαίδευση για τον εκτουρκισμό της μειονότητας, καθώς όποιος ήθελε να σπουδάσει δεν πήγαινε πια στο Κάιρο, αλλά στην Κωνσταντινούπολη!

     

    Εδώ και αρκετά χρόνια το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ήθελε την αποκατάσταση αυτών των σχέσεων με την Αίγυπτο προκειμένου να αποδυναμωθεί η επιρροή της Τουρκίας. Δεν προχώρησε το σχέδιο, επειδή μεσολάβησαν δύο γεγονότα, το ένα ήταν η άνοδος των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία της Αιγύπτου, με την πτώση του Μουμπάρακ και το δεύτερο ήταν η στροφή του Ιμαρέτ προς την Τουρκία με το σχέδιο δημιουργίας Κέντρου Οθωμανικών Σπουδών στην Καβάλα. Με την αλλαγή της εξουσίας στην Αίγυπτο και την πτώση του προέδρου Μόρσι, διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα, η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου διακόπτει τις σχέσεις με την Τουρκία και συνάπτει συνεργασία και συμμαχία με, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, σε οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο.

     

    Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, κομμάτι της υπόθεσης αυτής είναι και ο καθορισμός της ΑΟΖ. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλός γνώστης των πραγμάτων και δεξιοτέχνης όπως αποδεικνύεται στην διπλωματία, αξιοποιεί το πλαίσιο που βρίσκει από τους προκατόχους του, προκειμένου η Αίγυπτος να αναγνωρίζει το ρόλο του Καστελόριζου στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ, γεγονός που θα σημάνει τον περιορισμό κατά πολύ μεγάλο βαθμό των επιδιώξεων της Τουρκίας. Την περασμένη εβδομάδα είχε αναλάβει δράση για το θέμα αυτό η μυστική διπλωματία, γι’ αυτό και τις εξελίξεις στο Κυπριακό – ναυάγιο διαπραγματεύσεων – θα πρέπει να τις δούμε και κάτω από αυτό το πρίσμα.

     

    Πέρα από τον ρόλο της Θράκης και η Καβάλα, είναι σημαντική στην σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, δυστυχώς όμως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που στεναχωρούν και την Αιγυπτιακή πλευρά, η οποία έχει και άλλα συμφέροντα στην πόλη μας και στην Θάσο!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.