Χρονόμετρο

    Πολλά τρακτέρ, μικρή παραγωγή!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ίσως το πιο εντυπωσιακό θέαμα στις κινητοποιήσεις των αγροτών να μην είναι άλλο, πέρα από τα χιλιάδες τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα στις εθνικές οδούς. Πολλά και μεγάλα τρακτέρ που δηλώνουν μια εύρωστη αγροτική οικονομία, ακμάζουσα και με μεγάλα εισοδήματα!!! Είναι όμως έτσι ή μήπως οι εντυπώσεις είναι λανθασμένες και οι εικόνες απατηλές;

     

    Διάβασα μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία αποτυπώνει με άλλο τρόπο την ίδια απορία που διατύπωσα παραπάνω: «Με πόσα πολλά τρακτέρ που είναι δυνατόν να εισάγουμε πατάτες και κρεμμύδια;»!

    Πραγματικά αν από τη μία πλευρά ενός πίνακα βάλεις τον γεωργικό εξοπλισμό της χώρας και από την άλλη την αγροτική της παραγωγή υπάρχει μια αναντιστοιχία. Μια βόλτα στο μανάβη να κάνει κανείς, ισοδυναμεί με μάθημα γεωγραφίας: Πατάτες Αιγύπτου, λεμόνια Ισραήλ, κρεμμύδια Τουρκίας, ντομάτες Ολλανδίας (!!!), σταφύλια Χιλής, αμύγδαλα Καλιφόρνιας, νεκταρίνια Ισπανίας και ακτινίδια Νέας Ζηλανδίας!!! Αναρωτιέσαι λοιπόν, για το που βρίσκεται η ελληνική παραγωγή!!!

     

    Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα. Γύρω σου να κοιτάξεις, στην περιοχή που ζούμε, θα δεις ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την γεωργική παραγωγή να απογειωθεί. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει ένας πλούσιο υδάτινο απόθεμα στην περιοχή, έχουμε δύο μεγάλα ποτάμια (Νέστος και Στρυμόνας) και τα Τενάγη των Φιλίππων που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν, υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους. Παράδειγμα δεύτερο, ενώ υπάρχει ο ΕΛΓΑ για να καλύπτει το θέμα των ζημιών της παραγωγής από θεομηνίες, αρκείται στο να δίνει αποζημιώσεις για τις καταστροφές αντί να επενδύσει (ενώ έχει τα σχετικά κεφάλαια) στην ενεργητική προστασία, το οποίο σημαίνει αντιχαλαζική κάλυψη για να μην καταστρέφεται η γεωργική παραγωγή. Θέλετε ένα ακόμη παράδειγμα; Με επίκεντρο την περιοχή του Νέστου, υπάρχει ένα εκτεταμένο γεωθερμικό πεδίο όπου αν ποτέ καταφέρουμε να το εκμεταλλευτούμε θα γίνει η περιοχή το δεύτερο μποστάνι (μετά την Κρήτη) στην παραγωγή κηπευτικών. Ο Νέστος θα μπορεί να παράγει όλο το χρόνο κηπευτικά με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και παραγωγής και διακίνησης, προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.

     

    Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την παθογένεια με την κακή εμπειρία των συνεταιρισμών, των επιδοτήσεων και διαφόρων άλλων άστοχων παρεμβάσεων στην παραγωγή, έχουμε ως αποτέλεσμα ένα στρεβλό και προβληματικό αγροτικό τομέα που δεν είναι αυτό που φαίνεται.

     

    Αν λοιπόν  πρέπει να αλλάξει κάτι στον αγροτικό χώρο, η αρχή δεν μπορεί να είναι από το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς. Χρειάζονται παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν δυνάμεις και θα τις κάνουν παραγωγικές, αυτό θα φέρει εισόδημα και μετά, η συζήτηση για την φορολογία και το ασφαλιστικό γίνεται πιο εύκολη.

     

    Από μια γίδα ετοιμοθάνατη δεν πάς να αρμέξεις γάλα και για να το καταλάβεις αυτό δεν θέλει να έχεις, ούτε πολύ μυαλό, ούτε να είσαι έμπειρος στην πολιτική.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.