Χρονόμετρο

  Πάνω και από την WV

  Δημοσιεύτηκε στις

  Δεν είναι ψέματα να ομολογήσουμε ότι νοιώσαμε μια εθνική ανάταση και μια μεγάλη ικανοποίηση με την αποκάλυψη του σκανδάλου της WV, από τις αμερικανικές αρχές, καθώς δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα (μετά τα θέματα της SIEMENS) η γερμανική ηθική και ακεραιότητα. Μήπως όμως για ακόμη μια φορά βλέπουμε τα πράγματα με το συναίσθημα και όχι με την λογική;

   

  Δεν έχει περάσει πολύ καιρός που οι Γερμανοί μας κουνούσαν το δάχτυλο και χαρακτήριζαν όλους τους Έλληνες, συλλήβδην, διεφθαρμένους και κλέφτες. Τι να πούνε τώρα που μια βιομηχανία, από τις κορυφαίες της Γερμανίας, εγκαλείται από τους Αμερικάνους επειδή χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για να μειώσει την ένδειξη των ρύπων στα οχήματά της; Ωστόσο, ίσως εκείνο που πέρασε σε δεύτερη μοίρα είναι ότι η αποκάλυψη δεν έγινε στην βάση της εξαπάτησης του καταναλωτή, αλλά της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα οχήματα της WV. Η WV έπεσε «θύμα» της εκστρατείας κατά την κλιματικής αλλαγής που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, αλλά η τιμωρία θα έρθει από τους πελάτες της.

   

  Η εταιρία έχτισε ένα προφίλ συμβατό με τις απαιτήσεις της εποχής που ζητάει οικολογικά αυτοκίνητα με μειωμένους ρύπους και με την κατάλληλη διαφήμιση και προβολή βγήκε και το πούλησε. Τώρα όμως που ήρθε η ώρα της αποκάλυψης, το κόστος που έχει να πληρώσει είναι πολλαπλάσιο από τα κέρδη που αποκόμισε. Διαφορετικά δεν έχει και αξία η αποκάλυψη και η τιμωρία!!!

   

  Αυτό συμβαίνει όταν μια εταιρία, μια κυβέρνηση ή ένας οργανισμός, γενικότερα, επενδύσει πάρα πολλά στην επικοινωνία και λιγότερα στο παραγόμενο έργο. Η επικοινωνία σε κάνει γνωστό παντού, κερδίζεις μεγάλο μερίδιο αγοράς ή ψήφων, αποκτάς την εμπιστοσύνη του καταναλωτή ή του ψηφοφόρου, κατά περίπτωση, αλλά… όταν σκάσει η επικοινωνιακή φούσκα, το «μπαμ» που ακούγεται είναι πολύ πιο δυνατό.

   

  Συνήθως, όταν μια εταιρία υποπέσει σε αυτό το λάθος το κόστος που πληρώνει είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί λειτουργεί ο νόμος της αγοράς και εκδηλώνεται η νέμεση των καταναλωτών. Ο νόμος αυτός σπανίως όμως ισχύει στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπου κανένας πολιτικός και ποτέ δεν πλήρωσε για τα ψέματα που είπε χρησιμοποιώντας μια επιτυχημένη επικοινωνιακή τακτική, για τις απάτες που διέπραξε και για την ζημιά που συσσώρευσε στις πλάτες των πολιτών. Στην χώρα μας υπάρχει μια ιδιότυπη ασυλία, που ξεπερνάει κάθε δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης.

   

  Αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς ασυλίας έχει οδηγήσει στην εκπόρνευση της πολιτικής και τον εκμαυλισμό ή τον εξοβελισμό των ακέραιων συνειδήσεων. Αν θέλουμε λοιπόν να αλλάξει κάτι, θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και οι πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Δεν είναι δυνατόν από τις πλατείες με τους αγανακτισμένους και το λαϊκό αίτημα για τιμωρία των ενόχων να έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο να μην έχει γίνει τίποτα και κανείς να μην μιλάει και να είμαστε και ευχαριστημένοι!!! Η WV, αν και κολοσσός θα πληρώσει για την απάτη της, οι Έλληνες πολιτικοί είναι πιο πάνω και δεν τους αγγίζει η τιμωρία!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.