Χρονόμετρο

  Οι πράξεις παίρνουν την εκδίκηση τους από τα λόγια!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Αν δεν είναι μπλόφα και δεν δοθεί και νέα παράταση στον μπρα ντε φέρ των δηλώσεων, μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν, όπου θα κριθεί ποιος εννοεί αυτά που λέει και ποιος όχι. Τώρα θα αποκαλυφθεί που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα.

   

  Λένε, ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από τον γάμο, πριν από τον πόλεμο και μετά το κυνήγι ή το ψάρεμα. Εμείς εμπίπτουμε στην δεύτερη περίπτωση, καθώς μια σκληρή διαπραγμάτευση είναι κατά κάποιο τρόπο ένας πόλεμος, όπου μπορεί να μην έχει πυροβόλα όπλα, έχει όμως πολλές, μα πάρα πολλές μπλόφες!!! Αν θέλετε να πάμε σε κάτι λιγότερο επώδυνο, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την αντιπαράθεση ως ένα παιχνίδι πόκερ, όπου και η μπλόφα είναι μέρος του παιχνιδιού. Γι’ αυτό, προσωπικά κρατάω πολύ μικρό καλάθι στις δηλώσεις που γίνονται τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους – δανειστές, όσο και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης!!! Ενδεχομένως, η «πολυφωνία» που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, οι πολεμικές κραυγές για ρήξη και οι απειλές να μην είναι τίποτα περισσότερο από αντιπερισπασμός ή από κινήσεις δημιουργίας πανικού στον αντίπαλο.

   

  Και που βρίσκεται η αλήθεια; Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο που έχει να διαχειριστεί κάποιος που μετέχει σε ένα παιχνίδι, όπου για να κερδίσει ο ένας, πρέπει ο άλλος να χάσει. Βέβαια, θεωρητικά υπάρχει και η περίπτωση του WIN TO WIN, όπου και οι δύο πλευρές κερδίζουν. Αυτό συμβαίνει όταν αυτά που έχουν να χάσουν και οι δύο είναι περισσότερα από αυτά που έχουν να κερδίσουν, οπότε το τραβάνε στα άκρα. Στην δική μας περίπτωση είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς προς τα πού θα πάει ο δείκτης της τελικής συμφωνίας, καθώς πολλές φορές υπάρχουν και τα απρόβλεπτα γεγονότα.

   

  Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα των προχθεσινών περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία, δεν μπορεί να μην επηρεάσει το κλίμα της διαπραγμάτευσης, καθώς μια συμφωνία με την Ελλάδα θα πρέπει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που δεν θα τινάξει στον αέρα την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή και άλλες χώρες της Ε.Ε., γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσει ξηλώνεται η «κάλτσα» της σφικτής πολιτικής. Πως θα ισορροπήσει η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα στην λογική της Ε.Ε. και σε αυτή για την οποία ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, είναι το ζητούμενο. Με τα μισό σχεδόν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ταχθεί, υπέρ, ακόμη και της ρήξης, τα περιθώρια στενεύουν και έρχεται η ώρα όπου ο καθένας θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών που έχει κάνει. Κατά το κοινώς λεγόμενο: Τα ψέματα τελειώνουν!!! Έρχεται δηλαδή η ώρα που οι πράξεις παίρνουν την εκδίκησή τους από τα λόγια!!!

   

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.