Χρονόμετρο

    Ένα αναπτυξιακό δίπολο

    Δημοσιεύτηκε στις

    Άγαρμπες – κατά κύριο λόγο – οι πρώτες «επενδυτικές» κινήσεις στην περιοχή της Αμφίπολης, μετά την ώθηση που δέχθηκε η περιοχή καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη την έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την αναπαραγωγή που προσβλητικού για την δημόσια αισθητική και την ιστορία του τόπου, πρότυπου της Τούζλας!!! Ωστόσο, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι στο σημείο που έχουν φτάσει οι αποκαλύψεις στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης και με τη δυναμική που έχουν δημιουργήσει τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ, όποια και αν είναι από εδώ και πέρα η εξέλιξη, είτε βρεθεί, είτε όχι ο μεγάλος στρατηλάτης, το μνημείο με τα ευρήματα του και όσα έπονται θα προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ξένων και ελλήνων επισκεπτών.

    Όπως έχουμε ήδη γράψει η Αμφίπολη και οι Φίλιπποι τείνουν ν’  αποτελέσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό δίπολο, που ανάλογο του δεν υπάρχει, καθώς οι δύο αυτές πόλεις αναπτύχθηκαν πέριξ του Παγγαίου, ενός όρους που «ξεχειλίζει» από υλικό και άυλο πλούτο.

    Γι’ αυτό το πρώτο που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι πρέπει η τοπική κοινωνία μέσα από τους θεσμούς της να προστατεύσει την αισθητική και την ομορφιά του τοπίου, από τις παντός είδους αυθαιρεσίες που θα φέρει μια γρήγορη ανάπτυξη. Το παράδειγμα της ΔΕΠΟΣ, έργο «εθνικοφρόνων» και «αριστεροφρόνων» μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που μας έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το παράδειγμα έχουν να παρουσιάσουν.

    Οι παραδοσιακοί τεχνίτες που δεν πήγαν σε πανεπιστήμια, που δεν σήκωσαν λάβαρα και χοντρά περισπούδαστα βιβλία, έχτιζαν σπίτια χωρίς να προσβάλουν, ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε και τους ανθρώπους που ζούσαν μέσα και πέριξ  αυτών. Ας μην αναζητούμε λοιπόν την λύση εκεί που δεν υπάρχει, αλλά εδώ, γύρω μας, στα βουνά μας πού είναι κατάσπαρτα από εγκαταλειμμένα χωριά που αν και πέρασαν τόσα χρόνια ερήμωσης δεν έχουν χάσει ούτε από την ομορφιά τους, ούτε από την αρχοντιά τους.

    Και αν θέλουν οι κυβερνώντες έσοδα για να «μπαζώσουν» το δικό τους έλλειμμα, ας αφήσουν τον ΕΝΦΙΑ και ας επιβάλουν φόρο κακογουστιάς και καταστροφής της δημόσιας αισθητικής, γιατί αυτό είναι που υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και αυτό είναι που μας φοβίζει όταν  βγούμε από την κρίση… μην αρχίσουμε να χτίζουμε όπως και πριν!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.