Χρονόμετρο

  Η μοναδική Αμφίπολη και οι σημαντικοί Φίλιπποι

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μελετάω και παρακολουθώ από κοντά την ανασκαφή της Αμφίπολης από το 2012 και με μεγαλύτερη ένταση από τις 8 Αυγούστου του 2014, όταν έγραψα το πρώτο ρεπορτάζ – σε παγκόσμια πρώτη – για το μεγάλο και σημαντικό μνημείο που βρέθηκε, από την Κατερίνα Περιστέρη και την ανασκαφική της ομάδα, στον Τύμβο Καστά. Παρ’ όλα αυτά παρακολουθώντας την προχθεσινή παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στην αίθουσα εκδηλώσεων του φρουρίου, από την ίδια την αρχαιολόγο, για πολλοστή φορά, ένοιωσα την ίδια συγκίνηση και ρίγος, όπως την πρώτη φορά που αντίκρισα τις σφίγγες, τις καρυάτιδες, το ψηφιδωτό, τα επιστύλια και όλα τα άλλα που συνθέτουν το πλούτο του μνημείου!!!

   

  Μια συγκίνηση που όσο και να ξοδεύεται δεν τελειώνει, γιατί το μνημείο έχει φτιαχτεί με τέτοια επιμέλεια, μαθηματική ακρίβεια, αστρονομικό προσανατολισμό και πάνω απ’ όλα με καλλιτεχνική επάρκεια μοναδική που δεν μπορεί να δημιουργήσει κορεσμό στο μάτι ή την ψυχή. Απεναντίας όσο το μελετάς τόσο «διψάς» περισσότερο, καθώς μια ακόρεστη διάθεση σε ωθεί να ψάξεις, να προβληματιστείς και αν είσαι τυχερός να κατανοήσεις, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα που μόνο ένας Δεινοκράτης θα μπορούσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει και ένας Αλέξανδρος να χρηματοδοτήσει.

  Η επιλογή της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα να εντάξει στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων  την Αμφίπολη και συνάμα την βράβευσης της Καβαλιώτισσας αρχαιολόγου, που το ανακάλυψε, είναι μια ενέργεια που δεν τιμάει απλώς ένα πρόσωπο για την προσφορά του, αλλά και μια πράξη που εντάσσει την Αμφίπολη και την Καβάλα, σε ένα ευρύτερο σύνολο εξαιρετικής σημασίας. Το Παγγαίο και οι δεκάδες πόλεις που αναπτύχθηκαν έχοντας αυτό ως θρησκευτικό και μεταλλευτικό κέντρο, στο γεωγραφικό πλάτος που ορίζουν οι δύο μεγάλοι ποταμοί της Μακεδονίας και της Θράκης, Στρυμόνας και Νέστος, αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική ενότητα, όπως πολύ σωστά επισήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, πέρα από τα σημερινά σύνορα που γνωρίζουμε ανάμεσα σε νομούς και περιφέρειες.

   

  Η προχθεσινή εκδήλωση, πέραν του τιμητικού χαρακτήρα που είχε για την κ. Περιστέρη και το έργο της, είναι μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα από την πλευρά της κ. Τσανάκα, γιατί επαναφέρει την Καβάλα, στον ιστορικό της χώρο και την απομακρύνει από κάτι περίεργα και πολύ ύποπτα «οθωμανικά σοκάκια» που η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελε να την σύρει!!!  Η Αμφίπολη μαζί με την άλλη κορυφαία πόλη του Παγγαίου, τους Φιλίππους, μπορούν να επαναφέρουν την Καβάλα, ως ένα σημαντικό «οδικό» σταθμό, στις μεγάλες λεωφόρους του οικουμενικού ελληνισμού, αρκεί να υπάρχει και η συνέχεια και η συνέπεια σε αυτό το στόχο. Ουσιαστικά μιλάμε για μια επιστροφή της Καβάλας, ως Νεάπολις και μετά ως Χριστούπολις, στον φυσικό της γεωγραφικό και ιστορικό χώρο.

   

  Οι Φίλιπποι, είναι επίσης ένας μοναδικός θησαυρός που όταν καταλάβουμε την αξία του, θα αντιληφθούμε ότι το αναπτυξιακό του εκτόπισμα ισοδυναμεί με δέκα μεγάλα εργοστάσια. Η υποψηφιότητα των Φιλίππων για την UNESCO είναι ένας μεγάλος στόχος, όχι όμως αυτοσκοπός. Δεκάδες τόποι σε όλη την οικουμένη είναι ενταγμένοι στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά δεν τους γνωρίζουμε όλους, αναγνωρίζουμε τους σημαντικότερους, που είναι αυτοί που μας «συστήθηκαν» με τον καλύτερο τρόπο.

   

  Το δίπολο Αμφίπολις και Φίλιπποι είναι ένας ιδανικός συνδυασμός, ικανός να μας προσφέρει ένα λαμπρό αναπτυξιακό μέλλον (όχι μόνο με την στενή οικονομική έννοια), εφόσον βέβαια αντιληφθούμε τη σημασίας τους και πιστέψουμε σε αυτό το όραμα.

  Θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός, αλλά πλήρες συμβολικών νοημάτων, το γεγονός ότι το δώρο της δήμαρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα προς την Κατερίνα Περιστέρη, για την προσφορά της στην ανασκαφή της Αμφίπολης, ήταν μια παλιά εικονογράφηση των Φιλίππων.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.