Χρονόμετρο

    Μετά την ανασκαφή τι;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σε λίγο καιρό θα μιλάμε για την περίοδο πριν την ανασκαφή της Αμφίπολης και για την μετά εποχή… Μια ανασκαφή που έχει ξεφύγει από τα στενά αρχαιολογικά όρια και έχει γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός της «ανοιχτής» ενημέρωσης, μια επιλογή της δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα, όπου παρά τα τυχόν προβλήματα, τα παράπονα, την κούραση και τις άδικες επιθέσεις που δέχεται, στο τέλος θα δικαιωθεί. Μέχρι σήμερα η πρακτική ήταν να ολοκληρώνεται μια ανασκαφή και μετά από 2 – 3 χρόνια να γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις στα αρχαιολογικά συνέδρια και από εκεί η πληροφορία να εκλαϊκεύεται και να διαχέεται σε όλη την κοινωνία.

    Εδώ, στην Αμφίπολη, τα πράγματα έγιναν διαφορετικά, όσο και αν λέγεται ως αστείο, η κ. Παναγιωταρέα ως «εκπρόσωπου Τύπου του Τάφου», παρέχει σε τακτική και αδιάκοπη βάση, ενημέρωση για την εξέλιξη της ανασκαφής και τα ευρήματά της. Μπορεί να σκεφτεί κανείς πόσα σενάρια συνομωσίας θα είχαν υπάρξει αν όλο αυτό το έργο γινόταν κατά τη συνηθισμένη αρχαιολογική πρακτική, εν κρυπτώ!!! Και μόνο στην υποψία ότι αυτός ο τάφος μπορεί να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, θα είχε κινητοποιήσει τους πιο ευφάνταστους σεναριογράφους!!!

    Ωστόσο, αυτή η επιλογή της ανοιχτής ενημέρωσης, προσφέρει υλικό για μια ομαδική ψυχοθεραπεία, τουλάχιστον για τους χειμαζόμενους από την κρίση νεοέλληνες. Η παρουσία ενός προσώπου με μυθικά χαρακτηριστικά στον ενεστώτα χρόνο, μέσα από τις χιλιάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, τα βιβλία ιστορίας που «ξεσκονίζονται» ή αγοράζονται και διαβάζονται σε χρόνο ρεκόρ, δεν μας απομακρύνει από την επικαιρότητα και την νεοελληνική πραγματικότητα – όπως υποστηρίζουν μερικοί με κοντόφθαλμη οπτική– αλλά μας προσφέρει το προνόμιο να την βλέπουμε από άλλη οπτική γωνία.

    Η νέα οπτική των πραγμάτων είναι αυτή που μας βγάζει από το «στενό καβούκι» μιας εσωστρεφούς κατάστασης και μας επιτρέπει να δούμε με μια πιο οικουμενική και συγκροτημένη ματιά, τόσο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και την θέση μας ως κοινωνία στο ευρύτερο ευρωασιατικό πεδίο. Μέσα από αυτό το προβληματισμό, ίσως να ξεπηδήσει και μια άλλη πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων που θα σηματοδοτήσει και την μετάβαση σε κάτι νέο, πέρα από το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο που τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύεται πόσο ρηχό είναι…

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 1

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.