Χρονόμετρο

  Από την Κριμαία στα Σκόπια (2)!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια αναδρομή στην Ιστορία ήταν αναγκαία στο χθεσινό σημείωνα για να συνδέσουμε γεγονότα της Καβάλας, με τα όσα γίνονται με επίκεντρο στο Κίεβο και την Κριμαία αλλά και την διελκυστίνδα που υπάρχει στα γειτονικά Σκόπια, ανάμεσα στην ηγεσία της χώρας και την Βουλγαρία.

   

  Ίσως να έχετε διαβάσει ότι η Βουλγαρία ζητάει από την Ελλάδα τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ, που βρέθηκαν σε ανασκαφή στην εκκλησία του Α. Αχίλλειου στις Πρέσπες. Τα οστά ανακαλύφθηκαν πριν από χρόνια από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικολάου Μουτσόπουλου και φυλάσσονται στον Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η Βουλγαρία τα ζητάει σήμερα και μάλιστα προτείνει να τα ανταλλάξει με ότι έχει απομείνει στα χέρια της από τους κλεμμένους θησαυρούς από τα μοναστήρια τη Ανατολικής Μακεδονίας (Εικοσιφίνισας και Τιμίου Προδρόμου) και της Θράκης. Απλά να θυμίσουμε ότι με την συνθήκη του Νεϊγί, του 1919 ήταν υποχρεωμένη να τα επιστρέψει αλλά ποτέ δεν το έπραξε, τώρα που έχει ανάγκη ζητάει να τα επιστρέψει με μια καθόλου συμφέρουσα για εμάς ανταλλαγή, αλλά αυτό δεν είναι θέμα επί του παρόντος.

   

  Το 1014 έγινε η φονική μάχη του Κλειδιού, κοντά στις Σέρρες, όπου ο Βασίλειος απέκτησε τον τίτλου του Βουλγαροκτόνου, ο Σαμουήλ, με έδρα του βουλγαρικού βασιλείου του αρχικά τα Σκόπια και μετά την Οχρίδα, όταν αντίκρισε τις χιλιάδες στρατιώτες του τυφλωμένους από τους βυζαντινούς να οδηγούνται από ένα μονόφθαλμο δεν άντεξε και πέθανε, στην συνέχεια θάφτηκε στις Πρέσπες, όπου βρέθηκαν και τα οστά του. Οι Σκοπιανοί σήμερα, στην αγωνία τους να προσεταιριστούν την δόξα του Σαμουήλ, τον έχουν κάνει άγαλμα και τον θεωρούν «Μακεδόνα» και πρόγονό τους, αφού η έδρα του ήταν στα Σκόπια και την Οχρίδα!!! Αν σας θυμίζει τον Βλαδίμηρο της Ρωσίας και το Κιέβο, δεν κάνετε κανένα λάθος.

  Η Βουλγαρία που γιορτάζει φέτος τα 1.000 χρόνια από τον θάνατο του Σαμουήλ, ζητάει για τις σχετικές τελετές που οργανώνουν για τον προσεχή Σεπτέμβριο, τα οστά του βασιλιά τους. Τον οποίο όπως προαναφέραμε οι Σκποπιανοί τον θεωρούν δικό τους. Στην διένεξη αυτή έρχονται οι Βούλγαροι ιστορικοί και επικαλούνται τους Βυζαντινούς ιστορικούς λέγοντας ότι από την στιγμή που ο Βασίλειος πήρε το προσωνύμιο «Βουλγαροκτόνος» Βούλγαροι ήταν οι στρατός που εξολόθρευσε!!! Αν ήταν «Μακεδόνες» θα τον έλεγα «Μακεδονοκτόνο», είναι η εύλογη απάντηση στην παράλογη απαίτηση.

   

  Καταλαβαίνεται λοιπόν, ότι σε μια διένεξη του σήμερα, που έρχεται μέσα από την ιστορία, μόνο με την ιστορία μπορεί κανείς να της αντιπαρατεθεί, έτσι πέρα και πάνω από την απαράδεκτη στάση που έχουν κρατήσει οι Βούλγαροι στο θέμα των κλεμμένων θησαυρών ίσως για λόγους υψηλής διπλωματίας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να δοθούν τα οστά του Σαμουήλ, γιατί η Βουλγαρία θα είναι ο μόνος σύμμαχός μας όταν θα ανοίξει και πάλι το σκοπιανό ζήτημα. Η Βουλγαρία είναι μια σύμμαχος και εταίρος στην Ε.Ε. από την οποία μπορούμε να περιμένουμε πολλά στο θέμα της επίλυσης του σκοπιανού προβλήματος…

   

  Θεόδωρος Α. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.