Χρονόμετρο

  Ο «αποκεφαλισμός» του Κεμαλισμού!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στην εποχή της τεχνολογίας, η εικόνα έχει γνωρίσει μεγάλη δύναμη και ισχυρή διεισδυτικότητα. Παντού βλέπουμε εικόνες, στον υπολογιστή, στα laptop, στο tablet, στο κινητό τηλέφωνο, στην τηλεόραση και φυσικά στους δρόμους στα σπίτια, στα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Αν θέλεις να περάσεις ένα ισχυρό μήνυμα θα πρέπει να γίνει εικόνα! Πάντα ήταν έτσι, απλά τώρα με την τεχνολογία έχει πολλαπλασιαστεί η διάδοση, οπότε φτάνει παντού!!!

   

  Λογικό και αναμενόμενο λοιπόν είναι και τα πολιτικά συστήματα να χρησιμοποιούν τις εικόνες και ιδιαίτερα τους συμβολισμούς που περνάνε μέσα από αυτές, για να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε δυσνόητες αναλύσεις. Τελευταίο δυνατό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία.

   

  Ως γνωστόν ο στρατός της Τουρκίας είναι το προπύργιο του Κεμαλισμού και ο εγγυητής της κοσμικότητας του κράτους. Όλα αυτά τελείωσαν είναι πλέον παρελθόν. Η εικόνα που είχε πρώτα απ’ όλους, η τουρκική κοινωνία για ένα ισχυρό και παντοδύναμο στρατό, δεν υπάρχει. Χρειάστηκε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα και οι εικόνες των στρατιωτών που έτρωγαν ξύλο από τους διαδηλωτές, μαζί με τις εικόνες των βασανισμένων, αλλά πανίσχυρων μέχρι πρότινος αξιωματικών, για να χαλάσει η εικόνα. Ο αποκεφαλισμός του στρατιώτη, στην γέφυρα του Βοσπόρου, ως εικόνα, ισοδυναμεί με τον «αποκεφαλισμό» του Κεμαλισμού!!!

   

  Η επόμενη ημέρα μετά το πραξικόπημα δεν βρίσκει μόνο έναν τουρκικό στρατό με διαλυμένη την ιεραρχία του, αλλά και ποδοπατημένο από το πλήθος το κύρος του. Αρκούσαν μερικές εικόνες για να αλλάξει η εμφάνιση του πανίσχυρου στρατηγού με αυτή ενός κακομοίρη!!! Ο Ερντογάν κατάφερε με αυτά να τελειώσει με τον μεγάλο του αντίπαλο, πλέον ο στρατός θα αναδιοργανωθεί και θα είναι πολύ πιο αδύναμος. Μετά την αποτυχία του στρατού να ελέγξει το κουρδικό ζήτημα επί δεκαετίες, ήρθε τώρα και το πραξικόπημα να αποτελειώσει την εικόνα του.

   

  Ποιος θα καλύψει το κενό; Όπως φάνηκε την νύχτα του πραξικοπήματος αναδεικνύονται δύο νέες δυνάμεις που θα εποπτεύουν την τάξη, η αστυνομία (που βρήκε πανίσχυρη από το πραξικόπημα) και η δύναμη των «πολιτών» (εν προκειμένου του φανατικού, θρησκευόμενου όχλου) που όποτε χρειάζεται θα βγαίνουν στον δρόμο για να επιβάλουν την τάξη.

   

  Αυτή είναι μια νέα εποχή για την Τουρκία, στο εξής θα πορευτεί με το πορτραίτο του Κεμάλ, πίσω από τον Ερντογάν αλλά χωρίς τον Κεμαλισμό. Προσέξατε ότι σε ορισμένες φωτογραφίες οι έχοντες συλληφθέντες στρατιωτικοί υποχρεώνονταν να κοιτάνε το πορτραίτο του Ερντογάν; Κι αυτό ήταν μέρος των βασανιστηρίων!!!

   

  Ο Κεμαλισμός κυριάρχησε με δύο στοιχεία, το ένα είναι η εικόνα του «Ατατουρκ» και η άλλη ο ισχυρός στρατός, ο νέο-οθωμανός σουλτάνος της Τουρκίας, – η οποία επιστρέφει τάχιστα στην οθωμανική περίοδο – θα κυριαρχήσει με την εικόνα του Ερντογάν και την συνεργασία της αστυνομίας με το θρησκευτικό όχλο! Ο νέο – οθωμανισμός εισβάλει ορμητικά στην Τουρκία ξεκαθαρίζοντας τους λογαριασμούς του με το κεμαλικό παρελθόν, σε δεύτερη φάση θα αρχίσει και η εντατικότερη εξαγωγή του, έτσι όπως έχει περιγραφεί στο δόγμα Νταβούτογλου!!!

   

  Τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Φίλιπποι μπήκαν στην Unesco την ημέρα του πραξικοπήματος, είναι η δική μας άμυνα στον πόλεμο των πολιτισμών που από την Παρασκευή έχει μπει σε ένα τροχιά!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.