Χρονόμετρο

  Αναζητώντας την ιστορική μνήμη…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε με το «θα γίνει, δεν θα γίνει…» το εβραϊκό μνημείο στην Καβάλα, κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, εκτός και αν οι ίδιοι οι Εβραίοι δηλώσουν ότι με την τροπή που πήρε όλη η υπόθεση, ίσως θα ήταν καλύτερα να επανέλθει το θέμα σε καλύτερους χρόνους.

   

  Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θέλω να επισημάνω και είναι αυτό που εισέπραξα συνομιλώντας με πολλούς πολίτες της Καβάλας, είναι η απουσία γνώσης ακόμη και για την ύπαρξη, κατά το παρελθόν, εβραϊκής κοινότητας στην Καβάλα!!! Οι παλαιότεροι γνωρίζουν και έχουν πολλά να θυμηθούν, αλλά για τους νεώτερους, δηλαδή τους κάτω των 35 χρόνων, το θέμα είναι tabula rasa!

   

  Εύλογο καθώς εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει ούτε καν φυσική παρουσία των Εβραίων στην Καβάλα, καθώς η κοινότητά τους είναι ουσιαστικά μια σφραγίδα. Τα κτίρια που άλλοτε ανήκαν στην εβραϊκή κοινότητα έχουν πουληθεί από τους ίδιους, δηλωτικό ότι ήταν δική τους απόφαση να φύγουν από την Καβάλα, όσοι επέστρεψαν ως επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή την κατάσταση εγκατάλειψης, το εβραϊκό σχολείο το οποίο αφού ανακαινίστηκε από την Νομαρχία Καβάλας, στην συνέχεια παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων και σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητές του. Η εβραϊκή συναγωγή, την οποία τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά να την επισκέπτονται εβραίοι επισκέπτες της πόλης, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, καθώς είναι μόνο χαλάσματα πνιγμένα στα χόρτα. «Ζούγκλα», έχει γίνει και χώρος απόθεσης σκουπιδιών ο άλλοτε ιερός χώρος συγκέντρωσης των εβραίων στην Καβάλα. Ας μην σχολιάσω τι αλγεινές εντυπώσεις δημιουργεί αυτό!!! Ούτε μια ταμπέλα δεν υπάρχει που να δηλώνει τι είναι αυτό!!!

   

  Τα επισημαίνω αυτά, γιατί πέρα από μια γρανιτένια πλάκα η μνήμη έχει ανάγκη και από άλλα πράγματα που να δηλώνουν την παρουσία μια κοινότητας. Πέραν λοιπόν του μνημείου, υπάρχει μια ευθύνη των ίδιων των Εβραίων απέναντι στους προγονούς τους να συντηρήσουν ότι έχει απομείνει και να συμβάλουν στην καταγραφή την παρουσίας τους στην Καβάλα, ως μια συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Για να μιλάμε και λίγο περισσότερο για την ουσία και να μην μένουμε μόνο στις εντυπώσεις που δημιουργεί η υπόθεση του μνημείου, ας περάσουμε και σε μια πιο εις βάθος συζήτηση για το θέμα και την σχέση των Εβραίων με την Καβάλα.

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.