Χρονόμετρο

  Πιο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πεθαίνεις!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Έχοντας ζήσει από το 1977, την πολιτική πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την άνοδο, τον θρίαμβο, την πτώση και στο τέλος τον πλήρη εκφυλισμό, σε ένα μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας, μπορώ να διακρίνω πια (όπως πιστεύω) από πολύ νωρίς όλα εκείνα τα φαινόμενα πολιτικής παθογένειας. Το 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν η καλύτερη επιλογή που υπήρχε για να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει ένα άλλο αέρα και να φύγει μπροστά, μέσα σε λίγα χρόνια (για να μην πω μέσα σε λίγους μήνες), φάνηκε ότι η ηγεσία του είχε κάνει την επιλογή να εγκαταλείψει μια πορεία ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και να στραφεί στην διαχείριση της εξουσίας, πράγμα που έγινε αυτοσκοπός. Είναι γνωστό το πώς το διαθέσιμο χρήμα – κύρια από την Ε.Ε. – έγινε παροχές που οδήγησαν στην ευζωία και τον καταναλωτισμό και όχι η κινητήριος δύναμη για να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

   

  Στο όνομα μιας απούσας στην πραγματικότητα σοσιαλδημοκρατίας, χτίστηκε ένα τεράστιο κράτος που ήταν ο παράδεισος και συγχρόνως η φυλακή, των πολιτών. Το κράτος ήταν ο μηχανισμός ελέγχου των πολιτών και το μεγάλο εμπόδιο στην πορεία ενηλικίωσης της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία έχει μάθει να ζει με τον «πατερούλη» που φροντίζει για να υπάρχουν τα πάντα στο σπίτι, οπότε του δίνει την λευκή επιταγή. Αυτό δεν ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ, προϋπήρχε αλλά απέκτησε μεγαλύτερο βάθος!!! Οι πολίτες έδωσαν τα πάντα και πήραν ως αντάλλαγμα χρήμα για να καταναλώνουν, χωρίς σκέψη και φειδώ.

   

  Για τους παραπάνω λόγους, στάθηκα κριτικά, όταν σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κι ενώ το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα κατέρρεε, η απάντηση που πρόταξε η ελληνική κοινωνία ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όλα αυτά που βγαίνουν και καταγγέλλουν τα μέχρι χθες στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με πρόσφατο παράδειγμα τη Σοφία Σακοράφα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μέθοδοι δοκιμασμένοι και πετυχημένοι από την δεκαετία του ’80. Το ΠΑΣΟΚ πέθανε μέσα στις εμφύλιες συγκρούσεις και έγινε όπως και με την Ένωση Κέντρου το 1974. Στη θέση του γεννήθηκε ένα νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χωρίς όμως να διδαχθεί από τα λάθη του. Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα είχε ανάγκη την διαμόρφωση ενός σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, στράφηκε σε ένα λαϊκισμό τριτοκοσμικού τύπου, στυλ Μαδούρο και Τσάβες!!! Απέναντι στην επέλαση των δανειστών και το ξεπούλημα της χώρας, δηλαδή απέναντι στην επέλαση των λύκων, εμείς βγήκαμε με τα κουτάλια να πολεμήσουμε!!! Το αποτέλεσμα ήταν ο τεχνοκρατισμός τους να νικήσει τις δικές μας ρητορικές κορώνες, προς τέρψιν των πιο ανώριμων πολιτικά συνανθρώπων μας, αλλά την κατάδυση μας στα πιο σκοτεινά νερά.

   

  Τώρα που οι κορώνες αποδείχθηκαν φληναφήματα, ήρθε η ώρα του πικρού ποτηριού. Ο βαρύς λογαριασμός δεν είναι οι φόροι και οι περικοπές στα εισοδήματα, αλλά το γεγονός ότι χάσαμε χρόνο με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και σήμερα η «διέξοδος» που υπάρχει μπροστά μας είναι το παλιό φαγητό, ξαναζεσταμένο!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.