Χρονόμετρο

    Περί ηρώων και τάφων!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, λίγο πριν και λίγο μετά, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τώρα δηλαδή που πυκνώνουν οι αναφορές στις ημέρες του αλβανικού έπους, έρχονται οι «ερινύες» να μας θυμίσουν το μεγάλο εθνικό χρέος που υπάρχει, απέναντι τους άταφους νεκρούς εκείνων των ημερών. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού και αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα: «υπάρχει μια εθνική εκκρεμότητα ασύλληπτου μεγέθους που είναι οι άταφοι ήρωες στα πεδία μαχών της Βορείου Ηπείρου» και προσθέτει ότι «υπάρχουν 7.976 άταφοι πεσόντες στη Βόρειο Ήπειρο»!!! Κάποιοι από αυτούς είναι και από την πόλη μας…

     

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί ο Ιωάννης Μεταξάς, ως κυβερνήτης να είπε το ΟΧΙ και να διέταξε την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων μέχρι εσχάτων, αλλά αυτοί που έδωσαν την μάχη απέναντι στους εισβολείς ήταν απλοί άνθρωποι που παράτησαν οικογένειες και δουλειές για να πάνε να πολεμήσουν, μέσα στα βουνά με τα χιόνια και τις κακουχίες, αυτοί έκαναν την μεγάλη υπέρβαση! Αν λοιπόν δεν σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους και δεν αναγνωρίζουμε την ηρωική τους πράξη και τον αγώνα που έδωσαν, πως θα μπορούσε να μας χαρακτηρίσει κανείς;

     

    Είναι γνωστό ότι από την μυθολογική εποχή, οι ήρωες, ήταν σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινωνία, από τις ημέρες της Ιλιάδας ξεκινούν οι αναφορές για τις τιμές που πρόσφεραν οι προγονοί μας σε όσους έπεφταν ηρωικά στη μάχη. Μάλιστα για να τους τιμήσουν, έστηναν στην συνέχεια τύμβους και πολυάνδρεια, για να μείνει ανεξίτηλη στο χρόνο η ανάμνηση της θυσίας τους. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις, υπήρχε η διαδικασία του αφηρωϊσμού, όπου τιμούσαν όλους αυτούς που «σηκώθηκαν» πιο ψηλά από τα ανθρώπινα δεδομένα και έγιναν ήρωες, κατά κάποιο τρόπο ήταν αυτοί που μέσα από την δοκιμασία της μάχης, άφηναν πίσω τους την ανθρώπινη φύση και ανυψώνονταν προς την θεϊκή, για αυτό τους θεωρούσαν ημίθεους!!! Γι’ αυτούς φρόντιζαν να χτίζουν λαμπρά ταφικά μνημεία, τα οποία τα τοποθετούσαν στην αγορά στο κέντρο της πόλης και τους θεωρούσαν προστάτες και σε αυτούς προσέφευγαν όποτε υπήρχε απειλή.

     

    Από αυτές τις εξαιρετικές τιμές και την περιποίηση της μνήμης των ηρώων, έχουμε περάσει σήμερα στο άλλο άκρο,  αυτό της πλήρους απαξίωσης. Για εκείνες της κοινωνίες ο σεβασμός προς τους ήρωες ήταν κομμάτι της θεώρησης, για την συγκρότηση της κοινωνίας και την σωστή λειτουργία των θεσμών, καθώς ακόμη και το νομοθετικό έργο στην αρχαία Αθήνα γινόταν στο όνομα των ηρώων. Εμείς τους έχουμε άταφους 75 χρόνια τώρα!!!

     

    Αναρωτιόμαστε πολλές φορές για την κρίση που δεν μας αφήνει να σηκώσουμε κεφάλι και επικεντρώνουμε στη συζήτησή μας στο χρέος και το σπάταλο κράτος… αλήθεια αν αύριο μας χάριζαν το χρέος και μας δίνανε άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή εκατό χρόνια, θα άλλαζε κάτι; Θα υπήρχε σεβασμός στην ιστορία μας, το περιβάλλον, στον άνθρωπο και πάνω απ’ όλα στους ήρωες; Δεν νομίζω. Δέκα πακέτα ΕΣΠΑ σε ένα χρόνο να μας έδιναν, ένα τάφο της προκοπής για τους άταφους νεκρούς της Αλβανίας δεν θα ήμασταν άξιοι να κάνουμε!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.