Χρονόμετρο

  Η δύσκολη απόφαση…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τις τελευταίες  τρείς ημέρες έφυγαν (σχεδόν) και τα τελευταία χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, ενώ η πλειοψηφία των απαντήσεων στις δημοσκοπήσεις είναι υπέρ της παραμονής στο Ευρώ, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλοι συμφωνούν ότι ίσως ένα Grexit να είναι η λύση. Ο δημόσιος τομέας έχει απορρυθμιστεί και αλλοίμονο σε όποιον βρεθεί μπροστά στα «αδηφάγα δόντια» του, η γραφειοκρατία μαζί με την βλακεία, τις τελευταίες ημέρες δίνουν απανωτά ρεσιτάλ! Ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας; Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση με σαφήνεια…

   

  Ωστόσο, φαίνεται ότι ζούμε τις τελευταίες ημέρες μιας εποχής που διαμορφώθηκε μετά την πτώση του ανατολικού μπλόκ το 1989 και περνάμε σε μια νέα, ακόμη μεγαλύτερης ρευστότητας, αν όχι και αστάθειας. Μπορεί μετά το 1989 και την πτώση της συνθήκης της Γιάλτας, να μιλούσαμε για την σύγκρουση των πολιτισμών, ωστόσο ήταν σαφές ότι το δίπολο Ανατολή – Δύση συνέχιζε να υπάρχει. Τώρα οδεύουμε πραγματικά προς νέες ενότητες, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως υποενότητες της βασικής διάκρισης Ανατολή – Δύση, αλλά θα έχουμε μια πιο περίπλοκη δομή συνδέσεων, με βάση πολιτιστικά, οικονομικά και φυσικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

   

  Ακόμη και μια συμφωνία παραμονής μας στο ευρώ, που είναι και η πιθανότερη εξέλιξη, δεν θα είναι και η βάση ενός νέους στάτους στην περιοχή, απεναντίας ίσως να είναι απλώς ένα ενδιάμεσο στάδιο μετάβασης σε κάτι πιο σταθερό. Φαίνεται λοιπόν ότι η Ελλάδα για ακόμη μια φορά στην σύγχρονη ιστορία, γίνεται η θρυαλλίδα για μια «γεωπολιτική έκρηξη» που θα διαμορφώσει και νέους συσχετισμούς δυνάμεων, γι’ αυτό μια συμφωνία παραμονής στο ευρώ, ίσως να είναι το μεταβατικό στάδιο μιας ομαλής εξόδου από αυτό!!! Όσο και αν φαίνεται περίεργο οι δρόμοι Ελλάδας – Ευρώπης τείνουν να χωρίσουν και αυτό αντικατοπτρίζεται στις  πραγματικές διαθέσεις των Ελλήνων… οι περισσότεροι θέλουν το ευρώ, αλλά χωρίς την Ευρώπη, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

   

  Πλέον η έννοια της ενωμένης Ευρώπης έχει χάσει μεγάλο μέρος από το ηθικό πλεονέκτημα που είχε στους Έλληνες, ως μια δύναμη ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης. Πλέον η γενική πεποίθηση είναι ότι αντιπροσωπεύει, τους σκληρούς δανειστές μας, τους χωρίς λύπηση βασανιστές μας και εν τέλει τους αυστηρούς δεσμώτες μας που έχουν ως αποστολή να μας κρατούν υποταγμένους. Δεν ξέρω αν όντως είναι έτσι, ωστόσο αυτή είναι η εικόνα που έχει περάσει στους πολίτες.

   

  Με άλλα λόγια η «απογείωση» μόλις ξεκίνησε, προσδεθείτε!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.