Χρονόμετρο

  Ντροπή κ. Σιμιτσή!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει στην πόλη μας μια συζήτηση (και πάλι) έχοντας στο επίκεντρο της, μια αναφορά σε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός της τοπικής ιστορίας. Είναι η υπόθεση της αναστήλωσης του αγάλματος του Έλληνα στρατιώτη των Βαλκανικών πολέμων, το οποίο ήταν τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία μέχρι το 1941, όταν ο βουλγαρικός στρατός κατοχής το βανδάλισε και το πέταξε στην θάλασσα.

   

  Για το συγκεκριμένο θέμα αποφάσισε να παρέμβει ο αποτυχών δήμαρχος Καβάλας, στις εκλογές του 2014, Κωστής Σιμιτσής, με μια επιστολή του, όχι για να συμβάλει με την όποια εμπειρία διαθέτει στην καλύτερη διαχείριση, αλλά για να ασκήσει κριτική. Μάλιστα αυτό το έπραξε με την γνωστή του έπαρση, πίσω από την οποία έκρυψε την διάθεσή του να αποτρέψει τα σχέδια της δημοτικής αρχής. Δεν το λέει καθαρά, ποιος είναι ο σκοπός του αλλά επικαλείται ζήτημα αισθητικής του αγάλματος, σωστής συντήρησης και ζητάει την προσφυγή της δημοτικής αρχής σε ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης του θέματος, με μοναδικό σκοπό να μην γίνει τίποτα. Ουσιαστικά ζητάει ο κ. Σιμιτσής να τηρηθούν όλες οι πρέπουσες διαδικασίες με απόλυτη τυπικότητα, καθώς ξέρει ότι αυτός είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος της αποτυχίας.

   

  Να του θυμίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα που έκανε ως δήμαρχος, αλλά και να τον ενημερώσουμε και για ορισμένα πράγματα που έβγαλε η δική μας έρευνα, πριν μιλήσουμε για το θέμα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που θα επικαλεστούμε δεν είναι φληναφήματα, κατά το κοινώς μπούρδες!!! Επειδή μιλάει ο πρώην δήμαρχος για αυθαίρετες ενέργειες να του θυμίσουμε ορισμένα πράγματα:

   

  Όταν ο κ. Σιμιτσής θέλησε να ονοματοδοτήσει το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το όνομα του παγκοσμίως γνωστού Θάσιου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, δεν μπήκε στον κόπο, ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε την πλειοψηφία να το περάσει, γι’ αυτό και σήμερα δεν υπάρχει η σχετική απόφαση. Ωστόσο η βιβλιοθήκη πήρε το όνομα με απόφαση δημάρχου με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αλλάξει!!! Τρανό δείγμα προχειρότητας!!!

   

   

  Όταν ο κ. Σιμιτσής θέλησε να τιμήσει τον Καβαλιώτη ζωγράφο Γιάννη Ζαχαρόπουλο, δεν έκανε καμία επιτροπή να αποτιμήσει την καλλιτεχνική του αξία (όπως ουσιαστικά προτείνει για το άγαλμα, καθώς το χαρακτηρίζει άνευ αξίας) αλλά ούτε και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σχετική απόφαση. Πήγε ακριβώς μια ημέρα, πριν παραδώσει την εξουσία στην Δήμητρα Τσανάκα και ονομάτισε την ισόγεια αίθουσα (από την πλευρά της οδού Κασσάνδρου) με το όνομα του καλλιτέχνη!!! Τόσο απλά και τόσο πρόχειρα!!!

   

  Όταν ο κ. Σιμιτσής ζήτησε από τον κ. Βενουζίου, την μακέτα για το εβραϊκό μνημείο της Καβάλας, δεν έκανε τον κόπο να συστήσει καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησης, αλλά ούτε και ζήτησε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόταση που κατατέθηκε. Απλά του είπε του κ. Βενουζίου, ότι του αρέσει η μακέτα και μπορεί να προχωρήσει!!! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αλληλογραφία του κ. Βενουζίου, με την δημοτική αρχή! Θυμάστε τι φασαρία είχε ξεσηκωθεί για την μακέτα του μνημείου, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με συνέπεια τον παγκόσμιο διασυρμό της Καβάλας. Αν ο κ. Σιμιτσής είχε κινηθεί θεσμικά δεν θα είχαμε φτάσει στο συγκεκριμένο ρεζιλίκι!!!

   

  Θα θυμίσουμε στον κ. Σιμιτσή ότι επί των δικών του ημερών ξεκίνησε το θέμα της αναστήλωσης του συγκεκριμένου αγάλματος αλλά ποτέ δεν το προχώρησε, αλλά ούτε είπε ότι δεν το ήθελε, το έστειλε στις καλένδες. Το μόνο που έμεινε είναι η αλληλογραφία που είχε με την τότε διοίκηση της Περιφέρειας, ως ντοκουμέντο!!! Επιπλέον ζητάει να γίνει σωστή συντήρηση και μελέτη τοποθέτησης του μνημείου. Θα πρέπει να ενημερωθεί, ότι η συντήρηση και η αποκατάσταση του αγάλματος έγινε από ειδικό συντηρητή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία πάντα με την υπηρεσία  και για την τοποθέτηση του έχει γίνει ειδική μελέτη από πολιτικό μηχανικό για να μην «πνίγει» αλλά να στολίζει την πλατεία Κονσουλίδη!!! Σκοπός της μελέτης είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος με αναφορά στους Βαλκανικούς πολέμους και στο αλβανικό έπος και με την ευκαιρία θα φωτιστεί και ο το άγαλμα του Κρίτωνα Κονσουλίδη!!!

   

  Επικαλείται ο κ. Σιμιτσής ότι το άγαλμα του στρατιώτη θα κρύβει το άγαλμα του Κρίτωνα Κονσουλίδη και ως εκ τούτου θα προσβάλει την μνήμη του. Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι όταν ανέλαβε δήμαρχος το 2006 βρήκε μπροστά από το άγαλμα ένα μαρμάρινο οβελίσκο, που σαν παλούκι έκρυβε το άγαλμα και αντί να το απομακρύνει τι έκανε; Περιορίστηκε στο να αλλάξει το ρολόι που δεν δούλευε!!! Δεν τον ενοχλούσε που ο οβελίσκος έκρυβε το άγαλμα, τον ενοχλούσε που δεν δούλευε το ρολόι!!! Ο απόλυτος παραλογισμός!!!

   

  Δεν θα καταφύγουμε σε άλλες αυθαίρετες και σε πολλές περιπτώσεις ανόητες πράξεις της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης, γιατί αυτό συνιστά παρελθοντολογία, αλλά δεν μπορεί να προκαλεί την νοημοσύνη μας ο κ. Σιμιτσής.

   

  Μιλάει τέλος για επιχείρηση πατριδοκαπηλίας!!! Αυτό είναι το πιο αστείο, γιατί πίσω από αυτό κρύβεται η απέχθεια που έχει για το συγκεκριμένο άγαλμα και ότι αντιπροσωπεύει. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ με την τότε διοίκηση του Αρχ. Γρανά, στην Περιφέρεια, άνοιξε η συζήτηση για να γίνει κάτι δεν έγινε τίποτα. Για λόγους που δεν κατανοούμε τον κ. Σιμιτσής τον ενοχλεί κάθε τι που θυμίζει τις βαρβαρότητες των Βουλγάρων κατά της Καβάλας και των κατοίκων της, ασχέτως αν δηλώνει ότι τα γνωρίζει, επί των ημερών του έκανε ότι μπορούσε για να συσκοτίσει παρά να φωτίσει τις σημαντικές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου!!! Αν έχει επιλέξει να κάνει αντιπολίτευση στην κ. Τσανάκα είναι πολύ λάθος, το θέμα που διάλεξε.

   

  Με την ευκαιρία να του θυμίσουμε και μια εκκρεμότητα που έχει απέναντι στην νυν δήμαρχο Καβάλας.  Αν μη τι άλλο της οφείλει μια συγγνώμη, για την σεξιστική επίθεση που είχε διαρπάξει εις βάρος της, με τις γνωστές καταχωρήσεις, στις εκλογές του 2014. Απ’ ότι γνωρίζω μια δημόσια συγγνώμη δεν έχει πει για εκείνη την αθλιότητα που διέπραξε!!! Ο μισογυνισμός, ο ρατσισμός και το σεξιστικό χιούμορ είναι οι κατηγορίες για τις οποίες οφείλει να απολογηθεί πριν αποφασίσει να παρέμβει για ζητήματα αισθητικής, πολιτισμού και ιστορίας!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.