Χρονόμετρο

  Είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πριν μερικές μέρες, η γερμανική εφημερίδα Bild επανήλθε στο γνωστό ντελίριο της εναντίον των Ελλήνων, σπορ στο οποίο έδωσε αξιοπρόσεκτα δείγματα  στο πρόσφατο παρελθόν, υποστηρίζονταν αυτή τη φορά ότι οι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς. Το εν λόγω έντυπο είναι μια λαϊκή φυλλάδα, με πολύ υψηλή κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη και την 6η στον κόσμο, είναι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου. Με τα 3,5 εκατομμύρια φύλλα που πουλάει καθημερινά, έχει την δύναμη να διαμορφώνει την κοινή γνώμη σε όλη τη Γερμανία και να πιέζει ανάλογα την κάθε κυβέρνηση. Απορώ λοιπόν γιατί κανείς κυβερνητικός παράγοντες, δεν βρήκε ένα τρόπο να απαντήσει στο εν λόγω δημοσίευμα και επέλεξαν την σιωπηρή αποδοχή…

  Που είναι η αλήθεια όμως; Η αλήθεια βρίσκεται στα στοιχεία, τα οποία ελέω στατιστικής δείχνουν ότι οι έλληνες είναι όντως πιο πλούσιοι από τους γερμανούς, γιατί οι κατά κεφαλήν καταθέσεις και το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Γερμανίας. Ωστόσο ότι αποδεικνύεται στατιστικά δεν σημαίνει ότι είναι και αληθές!!! Για παράδειγμα αν υπάρχουν δύο καταθέτες όπου ο ένας έχει ένα εκατομμύριο ευρώ στην τράπεζα και ο άλλος μόνο 1 ευρώ, η στατιστική θα βγάλει 500.000 ευρώ κατά κεφαλήν… Στατιστική συνηθισμένη σε χώρες με τριτοκοσμική διακυβέρνηση και ανάλογη λειτουργία των θεσμών!!!

  Στην περίπτωση της ιδιοκτησίας γης, ο Γερμανός δεν μπορεί να κατανοήσει το τι σημαίνει για τον Έλληνα αυτό που λέει «να έχω το δικό μου κεραμίδι επάνω από το κεφάλι μου» και δεν μπορεί να το κατανοήσει γιατί για τον ίδιο ιδιοκτησία σημαίνει παραγωγική μονάδα!!! Στην Ελλάδα η ιδιοκτησία κατά κύριο λόγο είναι μικροϊδιοκτησία και ιδιοκατοίκηση, δηλαδή κάποιος μπορεί να έχει τρία διαμερίσματα για να μένει αυτός και τα παιδιά τους, πράγμα αδιανόητο για ένα γερμανό, στην στατιστική φαίνεται να έχει πλούτο στα χέρια του!!!

  Όπως αδιανόητο για τον αναγνώστη της Bild είναι και το γεγονός ότι στην ελληνική οικογένεια, μπορεί να μένουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά που είναι ήδη τριάντα χρονών, αλλά και ο παππούς με τη γιαγιά που ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα με την ήδη κουτσουρεμένη σύνταξη τους. Γενικά οι οικογενειακοί δεσμοί στην Ελλάδα λειτουργούν τόσο ισχυρά και προσφέρουν τόσα πολλά στην περίοδο της κρίσης για τους Έλληνες, που οι δείκτες της ανεργίας δεν συμβαδίζουν με τον αριθμό αύξησης των αστέγων, ακόμη ένα ακατανόητο στοιχείο. Με την ανεργία που μαστίζει τη χώρα, σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε οι πόλεις να είναι κατακλυσμένες από εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας. Δεν συμβαίνει όμως γιατί υπάρχει το προστατευτικό δίχτυ της οικογένειας. Αν συνεχίσουμε, μπορούμε να αναφέρουμε πολλά ανάλογα παραδείγματα που μας κάνουν πιο πλούσιους, όπως είναι οι κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης, οι κλιματολογικές συνθήκες και πολλά άλλα… Η ουσία είναι ότι είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς, αλλά με τρόπο που δεν μπορούν να κατανοήσουν…

   

  Θεόδωρος Α. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.